GHIDUL INVESTITORULUI Operaţiunile de swap valutar

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 februarie 2009

Operaţiunile de swap valutar reprezintă tranzacţii financiare în care două părţi schimbă sume exprimate în două monede diferite, la începutul unei perioade, şi le răscumpără la o dată viitoare predeterminată.

Obiectivele determinante ale băncii centrale, în utilizarea operaţiunilor de swap valutar, sunt acelea de a influenţa lichiditatea internă, de a gestiona rezervele valutare, precum şi de a stimula dezvoltarea pieţei financiare interne.

Băncile centrale utilizează operaţiunile de swap valutar din mai multe motive, printre care preferinţa băncii de a deţine o varietate de instrumente de intervenţii tehnice, utilizabile în mod discreţionar, operaţiunile de swap valutar constituind un instrument flexibil, procedurile fiind informale iar swap-urile uşor reversibile.

De asemenea, spre deosebire de operaţiunile de schimb valutar direct, operaţiunile de swap nu au efecte directe asupra cursului valutar la vedere.

Cu toate acestea, operaţiunile de swap valutar pot influenţa nivelul cursului de schimb după derularea lor, ca urmare a efectului puternic al anunţării operaţiunilor, acestea necesitând o perioadă minimă de două zile pentru ca tranzacţia să devină efectivă.

Utilizarea swap-ului, în vederea procurării de rezerve valutare, prezintă avantajul furnizării de capitaluri pe termen scurt. Totodată, în ţările care se confruntă cu crize severe, sunt necesare ajustări ale operaţiunilor de swap, pentru procurarea de rezerve temporare şi o acoperire corespunzătoare a operaţiunilor de către băncile centrale, în absenţa acesteia manifestându-se pierderi valutare semnificative.

În pofida faptului că operaţiunile de swap au putut fi utilizate în unele ţări dezvoltate pentru controlul lichidităţii bancare, protejarea rezervelor valutare şi stimularea sistemului financiar bancar, în ultimii ani acest instrument nu a mai fost preferat, din cauza riscului de pierdere al băncii centrale şi a gradului redus de atractivitate pe piaţa monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb