GHIDUL INVESTITORULUI Sistemul de pensii

Marian Anton
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 martie 2009

Sistemul de pensii din ţara noastră cuprinde 3 produse principale, conform modelului dezvoltat de Banca Mondială, în special pentru ţările în curs de dezvoltare: pensia de stat (pilonul I), pensia privată obligatorie (pilonul II) şi pensia privată facultativă (pilonul III).

Sistemul public de pensii (aşa-numitul pilon I, de stat) funcţionează după principiul redistributiv (în engleză, PAYG = pay as you go), adică statul colectează contribuţii sociale de pensii de la salariaţi şi le plăteşte imediat, sub formă de pensii, către pensionarii actuali. Insuficienţa aces­tui sistem provine din faptul că salariaţii (contributorii) vor fi din ce în ce mai puţini, în timp ce pensionarii (cei care beneficiază din sistemul public de pensii) vor fi tot mai mulţi.

În România, în 1990, la sistemul public de pensii contribuiau 8,2 milioane de salariaţi, care susţineau 2,5 milioane de beneficiari (pensionari de asigurări sociale de stat).

În 2008, la sistemul public de pensii contribuiau 4,9 milioane de salariaţi, care susţineau 4,7 milioane de beneficiari (pensionari de asigurări sociale de stat). Observăm că raportul s-a modificat de la aproape 3,3 salariaţi care susţineau un pensionar la un raport aproape paritar (potrivit datelor INS).

Ieşirea din această dilemă se poate face cu ajutorul sistemului de pensii private, prin care fiecare participant poate economisi pentru propriul viitor.

Sistemul privat de pensii propune ca banii participanţilor să fie investiţi pe termen lung, şi nu cheltuiţi imediat, iar participanţii au drept de proprietate asupra contului personal în care li se strâng banii de pensie.

Statul român a introdus în 2007 sis­temul de pensii private, după un model testat şi recomandat de Banca Mondială.

Sistemul de pensii private multipilon este compus din pilonul II şi pilonul III de pensii private. În prezent, peste 30 de state din întreaga lume au adoptat sisteme de pensii multipilon asemănătoare, pe construcţia recomandată de Banca Mondială.

Pilonul II de pensii private este obligatoriu pentru populaţia de până la 35 de ani şi opţional pentru cei între 35 şi 45 de ani, fiind aplicabil numai pentru angajaţii care plătesc contribuţiile sociale în pilonul I. Campania a început în luna septembrie a anului 2007, de când 2% din contribuţiile sociale au fost direcţionate către fondurile de pensii private, urmând ca acest procent să crească până la 6% până în 2016-2017.

Pilonul III de pensii private facultative a fost introdus în România în luna mai a aceluiaşi an 2007 şi prevede o restricţie conform căreia totalul primei unei pensii facultative nu poate să depăşească 15% din venitul net.

Instituţiile care se ocupă de reglementarea acestor fonduri de pensii sunt Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) - pentru pilonului II şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) - pentru pilonul III.

Piaţa pilonului II de pensii private cuprinde în luna martie a anului curent peste 4,65 milioane de participanţi, în timp ce Pilonul III a ajuns la 165.000 de participanţi

Lichidităţile fondurilor de pensii private au fost investite preponderent în titluri de stat, care sunt cele mai sigure, având un grad de risc egal cu zero.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb