Ghizdeanu: Performanţa agriculturii limitează creşterea de anul viitor, afectată şi de mediul extern

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 septembrie 2011

Ghizdeanu: Performanţa agriculturii limitează creşterea de anul viitor, afectată şi de mediul extern

Performanţa foarte bună a agriculturii, care ar putea duce creşterea economică din acest an la 1,7%, limitează avansul PIB din 2012, prin efectul de bază, iar riscurile de pe pieţele partenere fac posibilă o reducere a prognozei de creştere pentru 2012 înspre 3%, afirmă preşedintele CNP.

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), a declarat, citat de Mediafax: "Avem prognoza interimară de la Comisia Europeană şi apare stabilitate în 2011. Suntem în măsură să dăm prognoza interimară pe 2011. Având în vedere impactul foarte pozitiv al agriculturii, avem o estimare de 1,7% pentru acest an, faţă de 1,5% până acum. Pare, într-adevăr, că în 2012 sunt riscuri multe şi poate fi o încetinire, să vedem cât din impactul extern va fi compensat de cererea internă, de investiţii, de absorb-ţia fondurilor UE. Încă e prea devreme să dăm o estimare. Mai întâi trebuie să introducem în model modificările operate pentru acest an".

Şeful CNP a arătat că o nouă prog-noză pentru anul viitor, care să cuprindă şi noile date aferente anului 2011, va fi gata abia la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Ghizdeanu a explicat că determinante pentru rezultatul estimării vor fi primele date privind evoluţiile din luna august, care vor indica dacă relaţiile comerciale şi comenzile au încetinit. "Dacă băgăm în model doar iulie, nu apar niciun fel de modificări. Primele semnale vor apărea dacă în august, lună în general mai slabă decât iulie, nu se menţin evoluţiile anuale, se iese din parametri. Este însă evident că agricultura nu va mai avea un impact pozitiv la anul. Dacă va fi un an tot la fel de bun putem avea cel mult impact zero", a mai spus Ghizdeanu.

În prognoza de primăvară, CNP a indicat o creştere economică de 1,5% în 2011 şi 4% în 2012.

"Mai sunt multe date de introdus în model, datele lunare, noile date pe 2011, e foarte greu încă de zis cum va arăta 2012. Din păcate apar semnale de încetinire faţă de prognoza iniţială şi trebuie să fim moderaţi", a conchis Ghizdeanu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb