Glicemia poate fi măsurată gratuit în farmaciile Centrofarm

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 24 aprilie 2008

În farmaciile Centrofarm din ţară se desfaşoară în perioada 1 aprilie - 31 mai 2008, "Campania de măsurare gratuită a glicemiei", anunţă un comunicat remis redacţiei. Specialiştii recomandă acest test pentru a putea depista din timp diabetul, acolo unde este cazul, pentru a putea fi ţinut sub control şi chiar contracarat. Aceştia explică: "Dacă diabetul nu este diagnosticat la timp şi tratamentul nu este instituit se pot produce afectări ale vaselor de sânge, inimii, ochilor (retinei), rinichilor, sistemului nervos şi altor organe."

Glicemia se referă la cantitatea de glucoză din sânge. Există foarte multe substanţe care intră în categoria zaharuri/zaharide: fructoza, lactoză, galactoză, zaharoză. Glucoza constituie cea mai importantă sursă de energie pentru organismul uman.

Glucoza provine din alimente precum: zahăr şi produse zaharoase, miere, cartofi, făină, cerealele, dar poate fi sintetizată şi la nivelul ţesuturilor, din orice tip de constituent (inclusiv grasimi şi proteine, prin fenomenul de gluconeogeneză). Pentru a ajunge din sânge la nivel celular, glucoza trebuie să străbată membrana celulară. Acest proces este facilitat de insulină, un hormon pancreatic.

Cand insulina este eliberată în sânge, nivelul glicemiei scade. Glucoza care nu se foloseşte imediat de către organism este stocată în ficat, rinichi şi muşchi sub formă de glicogen. În momentul în care organismul are nevoie de glucoză pentru producerea de energie, glicogenul este eliberat de către ţesuturi şi transformat în glucoză astfel încât nivelul glicemiei creşte.

Nivelul glucozei în sânge poate varia în funcţie de foarte multe aspecte: alimentaţie, activitate fizică, boli, medicamente, stres şi chiar în funcţie de momentul din zi la care se măsoară. Astfel, dimineaţa devreme nivelul glicemiei este mai ridicat datorită eliberării hormonilor hiperglicemianţi (fenomenul dawn - dawn în limba engleză înseamna zori). În anumite cazuri, ca urmare a unor nivele prea scăzute de glucoză, organismul poate răspunde exagerat, prin eliberarea în sânge a unei cantităţi mari de glucoză (efectul Somogyi).

În cazul unei persoane cu diabet zaharat, fie organismul nu produce suficientă insulină, fie insulina produsă nu acţionează adecvat. Nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie).

Hipoglicemia este o cantitate mai scăzută decât valorile normale ale glucozei în sânge şi poate fi cauzată de diferite boli metabolice, endocrinopatii (boli ale glandelor endocrine, care secretă hormoni) sau boli hepatice. În cazul pacienţilor cu diabet zaharat, hipoglicemia poate apare ca urmare a tratamentului medicamentos sau dietei inadecvate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb