GOANA DUPĂ FONDURILE EUROPENE Victor Ponta: "Începem depunerea proiectelor pentru alocarea 2014-2020, din vară"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 22 aprilie 2015

Victor Ponta: "Începem depunerea proiectelor pentru alocarea 2014-2020, din vară"

Liviu Dragnea: "Avem 8,25 miliarde de euro pentru noul Program Operaţional Regional"

Programul Operaţional Capital Uman - 5 miliarde euro

Aproape toate programele operaţionale pentru alocarea financiară 2014-2020 sunt aprobate de Comisia Europeană şi au fost deja lansate, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, în cadrul unui forum în care au fost prezentate principalele linii de finanţare cu fonduri europene pentru perioada menţionată.

Premierul a precizat: "Mai avem să lansăm Programul Infrastructură Mare, care depinde de aprobarea Master Planului de Transport, spre sfârşitul lunii mai, precum şi programul operaţional regional, administrat de domnul Dragnea, ce urmează să fie aprobat şi lansat în cel mult o lună şi jumătate. La începutul verii, vom avea toate aceste programe aprobate de Comisia Europeană şi putem să începem depunerea proiectelor pentru finanţare".

Victor Ponta consideră că absorbţia fondurilor europene a fost, de departe, cel mai mare eşec şi cea mai mare provocare la momentul intrării noastre în Uniunea Europeană: "Eram total nepregătiţi nu doar din punct de vedere administrativ, dar şi în ceea ce priveşte mentalitatea şi înţelegerea fondurilor europene. În primii cinci ani de după aderare, în perioada 2007-2012, am folosit doar 7% din fondurile care ne erau alocate. Cel mai greu lucru a fost să repornim, în 2012, sistemul de absorbţie a fondurilor europene, pentru că aveam toate programele operaţionale suspendate. Astăzi, dacă privim partea plină a paharului, am ajuns de la 7% la 55% în ceea ce priveşte absorbţia acestor fonduri".

Premierul susţine că nu putem să ne imaginăm că vom ajunge vreodată la o absorbţie de 100% a fondurilor europene şi a spus că există foarte puţine ţări care au reuşit acest lucru.

Ponta: "Suntem o ţară de «reclamagii»"

Victor Ponta consideră că actuala structură a Ministerului Fondurilor Europene ne va ajuta să nu mai repetăm greşelile din trecut în privinţa absorbţiei. Însă, domnia sa a semnalat câteva probleme pentru viitor, pe care încă nu a reuşit să le rezolve: "Vorbim despre achiziţiile publice, care sunt mereu contestate. Domnii miniştri Teodorovici şi Nica sunt responsabili în faţa mea şi a Guvernului ca, până la sfârşitul lunii iunie, să vină cu pachetul de legi pentru implementarea directivelor europene şi să avem un sistem de achiziţii publice transparent, eficient şi rapid".

În opinia premierului, o altă problemă este faptul că suntem o ţară particulară în UE, în sensul că suntem cei mai mari "reclamagii" la Bruxelles. Domnia sa a precizat: "Orice licitaţie şi orice proiect este contestat de cineva. Cei de la Comisie se întreabă ce se întâmplă la noi şi evident că orice fel de suspiciune înseamnă blocarea proiectului şi reverificarea documentului. Aceste lucruri ne împiedică să derulăm investiţiile şi să le transmitem Comisiei pentru decontare".

Victor Ponta a declarat că nu are o soluţie pentru această problemă şi crede că "ţine de mentalitatea noastră să schimbăm ceva".

MDRAP: "Am ajuns la o absorbţie de 63,5% a fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional"

Unul dintre cele mai importante programe de finanţare prezentate ieri a fost Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, care va fi administrat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), condus de Liviu Dragnea.

Domnia sa a declarat: "Am ajuns la o absorbţie de 63,5% a fondurilor prin POR şi se pare că este cel mai dinamic. Noul Program Operaţional Regional 2014-2020 are 11 axe prioritare cu 9 obiective tematice, printre care promovarea transferului tehnologic, cu alocare de 206 milioane euro, îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, ce beneficiază de 877 milioane euro sau sprijinirea tranziţiei către economie cu emisii scăzute de carbon (cu fonduri alocate în valoare de 2,3 miliarde euro)".

Printre axele prioritare menţionate de ministrul Dragnea se numără şi sprijinirea dezvoltării urbane durabile (1,386 miliarde euro), infrastructura judeţeană rutieră (1,068 miliarde euro) sau dezvoltarea infrastructurii de sănătate (763 milioane euro) sau cea educaţională - 352 de milioane euro.

Domnia sa a declarat că valoarea totală a finanţării este de 8,25 miliarde euro pentru POR 2014-2020 faţă de 4,6 miliarde euro în intervalul 2007-2013. "Negocierile cu Comisia Europeană au fost finalizate pe fond şi vom finanţa investiţii noi precum centre de transfer tehnologic, eficienţa energetică în clădiri publice, iluminat public sau pentru mobilitate urbană etc.", a adăugat şeful MDRAP.

Dragnea: "Vom lansa Programul Naţional de Cadastru, cu o valoare de 1,3 miliarde euro"

Liviu Dragnea a anunţat că va lansa, săptămâna viitoare, Programul Naţional de Cadastru, care va costa circa 1,2-1,3 miliarde de euro.

"Am reuşit cu greu să convingem Comisia Europeană să finanţeze cu fonduri europene acest program", a spus ministrul, subliniind: "Avem 312 de milioane de euro alocaţi prin POR, urmând ca restul fondurilor să fie suportate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru. Legislaţia a fost modificată în sensul în care veniturile pe care agenţia le încasează nu mai merg la bugetul de stat, ci rămân la dispoziţia agenţiei cu scopul utilizării numai pentru finanţarea programului".

Liviu Dragnea crede că Programul Naţional de Cadastru va fi lansat săptămâna viitoare, având convingerea că Ministerul Finanţelor va aviza proiectul de hotărâre de Guvern, după ce au fost lămurite toate aspectele financiare şi legate de angajarea personalului: "Este un program ultra-necesar ce se va întinde pe 7-8 ani. Vom stabili şi mecanismul prin care se prioritizează localităţile. Vrem să mergem pe principiul cadastrului general, adică să facem un cadastru complet pentru fiecare unitate administrativ-teritorială".

Un alt proiect prezentat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este dezvoltarea zonei Deltei Dunării. "Este un sistem nou de investiţii teritoriale integrate, cu o alocare de 411 milioane de euro, zonele vizate fiind rezervaţia Deltei Dunării, judeţul Tulcea şi nordul judeţului Constanţa. Aproape un miliard de euro va fi dedicat pentru dezvoltarea resurselor turistice din Dobrogea", a conchis Liviu Dragnea.

Eugen Teodorovici: "Voi lansa finanţări publice pe toate zonele eligibile pe fonduri europene"

În plus, Eugen Teodorovici, fostul ministru al Fondurilor Europene şi actualul ministru al Finanţelor, a declarat că va lansa finanţări publice pe toate zonele eligibile pe fonduri europene, într-un ritm foarte rapid, decontarea acestora urmând să se facă de la Comisie. Domnia sa a adăugat: "Vom lansa scheme de ajutor de stat şi unele existente vor suferi modificări în sensul de a facilita finanţările mai mult decât astăzi. Curtea de Conturi şi Ministerul Finanţelor Publice trebuie reformate pe fond ca să avem cu toţii de câştigat în tot ce înseamnă economie. Mi-am propus să fiu un manager la Ministerul de Finanţe, nu un contabil şi speră să se vadă acest lucru în piaţă şi în economia noastră".

POCU în loc de POSDRU

O noutate pentru alocarea financiară 2014-2020 este Program Operaţional Capital Uman (POCU) ce va lua locul Programului Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), după cum a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În ceea ce priveşte mărimea programului, POCU este cu 24% mai mare decât POSDRU, ajungând la fonduri alocate de 5 miliarde de euro, din care 4,36 miliarde sunt fonduri nerambursabile, devenind, astfel, cel mai mare angajator din România, potrivit sursei citate.

Rovana Plumb a precizat că 20% din valoarea acestui program va fi destinată incluziunii sociale şi combaterii sărăciei. Domnia sa susţine că va exista o monitorizare pe fiecare pachet investiţional şi pe fiecare axă a programului, nu numai pentru câte persoane vor urma cursuri de calificare, ci şi pentru câte persoane se vor angaja: "În ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă, pentru POCU am stabilit obiective, astfel încât să avem şi o ţintă de angajare, nu numai cursuri de pregătire şi formare profesională. Este pentru prima dată când vom avea pachete de măsuri integrate pentru tineri şi nu numai, prin care vizăm să utilizăm scheme de grant global pentru antreprenoriat, precum şi instrumente financiare noi, astfel încât să se susţină, prin microcredite şi garanţii, spiritul antreprenorial".

Ministrul Muncii consideră că acest program operaţional ne va ajuta să atingem ţintele asumate până în 2020 în ceea ce priveşte creşterea ratei de ocupare şi scoaterea din sărăcie a 580.000 de persoane.

Nica, MFE: "Nevoia sustenabilităţii proiectelor trebuie să primeze pe exerciţiul financiar 2014 - 2020"

Exerciţiul financiar 2007-2013 a fost marcat în principal de creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, a declarat noul ministru de resort Marius Nica, subliniind: "Este un lucru firesc, dacă ne gândim la stadiul la care se afla absorbţia fondurilor europene la nivelul anului 2012. Pentru exerciţiul 2014 - 2020, consider că trebuie să primeze nevoia sustenabilităţii proiectelor".

Totodată, Marius Nica a arătat că absorbţia fondurilor europene trebuie urmată de proiecte care să aibă un impact direct asupra economiei, să aducă un plus de valoare adăugată şi să reducă diferenţele dintre Est şi Vest.

"Creşterea ratei de absorbţie nu este un scop în sine, ci trebuie să urmărim impactul real asupra economiei şi creşterea reală a competitivităţii", a spus domnul Nica.

Potrivit domniei sale, priorităţile MFE sunt simplificarea legislaţiei aferente promovării şi aprobării proiectelor de investiţii de infrastructură mare, îmbunătăţirea sistemului de management şi control al absorbţiei fondurilor europene, precum şi simplificarea procedurii de depunere, evaluare, implementare şi verificare a proiectelor europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SITUAŢIA JURIDICĂ CU PRIVIRE LA REVOCAREA

    DOMNULUI CONSTANTIN FRĂŢILĂ 

    Informare Avocat 

    In data de 11.08.2014, prin hotărarea AGOA, dl. Constantin Frăţilă a fost revocat din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF TRANSILVANIA SA. In organizarea acestei şedinţe, SIF TRANSILVANIA SA a încălcat prevederile legii 297/2004 privind piaţa de capital şi a Regulamentului CNVM 6/2009, în sensul că a încălcat dreptul acţionarilor de a vota secret prin corespondenţă. SIF TRANSILVANIA SA nu a elaborat şi transmis acţionarilor buletine de vot secret prin corespondenţă şi nu a respectat legislaţia incidentă privind întocmirea Procurilor speciale pentru exercitarea votului secret, fiind lezate astfel drepturile acţionarilor conferite de deţinerile de acţiuni la SIF TRANSILVANIA SA. 

    Această încălcăre a dispoziţiilor legale a fost confirmată şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a sancţionat Directoratul SIF TRANSILVANIA SA. 

    Impotriva hotărârii adunării generale de revocare a d-lui Frăţilă Constantin din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere au fost formulate la Tribunalul Braşov două acţiuni prin care s-a solicitat anularea pe fond a acestei hotărâri, dosar 4415/62/2014, şi pe calea ordonanţei presidenţiale, suspendarea efectelor acestei hotărâri până la rămânerea definitivă a acţiunii în anulare, dosar 6305/62/2014. 

    In data de 09.12.2014, Tribunalul Braşov s-a pronunţat în dosarul 6305/62/2014, dispunând suspendarea efectelor hotărârii adunării generale de revocare a d-lui Constantin Frăţilă până la rămânerea definitivă a acţiunii în anulare. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Braşov este executorie şi, pe cale de consecinţă, hotărârea de revocare a d-lui Constantin Frăţilă nu mai produce efecte începând cu data de 09.12.2014. Astfel, începând cu data de 09.12.2014, dl. Constantin Frăţilă îşi reia atribuţiunile de membru în Consiliul de Supraveghere. 

    In data de 15.12.2014, Tribunalul Braşov s-a pronunţat în dosarul 4415/62/2014, dispunând anularea hotărârii adunării generale prin care a fost revocat dl. Constantin Frăţilă din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere. 

    Deşi au fost suspendate efectele hotărârii de revocare, SIF TRANSILVANIA SA a refuzat punerea în executare a sentinţei pronunţată de Tribunalul Braşov, declarând că, în opinia dumnealor, dl. Constantin Frăţilă nu mai poate ocupa funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere. De asemenea, dl. Fercala Mihai a declarat în presă că sentinţa pronunţată de Tribunal este o sentinţă hilară, demonstrând astfel atitudinea faţă de actul de justiţie din Romania. 

    Faptul că avea cunoştinţă că sentinţa de suspendare a efectelor hotărârii adunării generale de revocare este executorie şi trebuie pusă în executare imediat, este demonstrată de promovarea de către SIF TRANSILVANIA SA, la Curtea de Apel Braşov, a unei acţiuni având ca obiect suspendarea provizorie a executării sentinţei executorii pronunţată de Tribunal, prin care s-a dispus suspendarea efectelor hotărârii de revocare, dosar 722/64/2014. Curtea de Apel s-a pronunţat în data de 13.01.2015 şi a respins cererea de suspendare provizorie formulată de SIF TRANSILVANIA SA. 

    Deşi Curtea de Apel a respins acţiunea formulată de SIF TRANSILVANIA SA, reprezentanţii societăţii au persistat în refuzul de a pune în executare sentinţa civilă privind suspendarea efectelor hotărârii de revocare a d-lui Constantin Frăţilă din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere. 

    Motivaţia reprezentanţilor SIF TRANSILVANIA SA, potrivit căreia sentinţa Tribunalului nu poate fi executată pentru că hotărarea adunării generale a fost pusă în aplicare prin alegerea unui membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere în persoana d-lui Razvan Alexandru Rusu, nu poate fi reţinută deoarece, urmare pronunţării sentinţei de suspendare a efectelor hotărârii de revocare, în Consiliul de Supraveghere nu mai exista un loc vacant care să fie ocupat de un membru provizoriu. Pe cale de consecinţă, SIF TRANSILVANIA SA avea obligaţia să întocmească toate formalităţile necesare eliberării din funcţia de membru provizoriu a d-lui Răzvan Alexandru Rusu şi radierii menţiunii de la Oficiul Registrului Comerţului Braşov. 

    SIF TRANSILVANIA SA a formulat, la Curtea de Apel Braşov Bucureşti, în contencios administrativ, o acţiune având ca obiect anularea articolelor din Regulamentul CNVM 6/2009, pe care le-a încălcat în organizarea şi desfăşurarea şedintei adunării generale din data de 11.08.2014, care au stat la baza anulării hotărârii de revocare a d-lui Constantin Frăţilă, dosar 516/64/2014. Curtea de Apel Bucureşti, în data de 29.01.2015, a respins acţiunea formulată de SIF TRANSILVANIA SA pentru anularea articolelor din Regulamentul CNVM 6/2009 ca neîntemeiată. SIF TRANSILVANIA SA a formulat recurs, care va fi soluţionat de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  

    SIF TRANSILVANIA SA a formulat apel în dosarele 4415/62/2014 (anularea hotărârii de revocare) si 6305/62/2014 (suspendarea executării hotărârii de revocare), primul termen de judecată fiind 31.03.2015. La primul termen de judecata, în aceste dosare, dl. Medrea Ilie, apropiat al conducerii SIF TRANSILVANIA SA, a formulat cerere de intervenţie. In aceste condiţii, Curtea a fost nevoită să acorde un nou termen de judecată, în data de 07.04.2015. La noul termen de judecată, s-a solicitat suspendarea judecării acestor dosare până la soluţionarea dosarului 516/64/2014 de la ICCJ, privind anularea articolelor din Regulamentul CNVM 6/2009.  

    Foarte important de menţionat este faptul că, pentru apelul promovat în dosarele 4415/62/2014 şi 6305/62/2014, SIF TRANSILVANIA SA a fost reprezentată în instanţă de trei case de avocatură, respectiv Schiau, Prescure şi Asociaţii, Piperea şi Asociaţii şi Muşat şi Asociaţii, la care se adaugă şi dl. doctor în drept, angajat al SIF TRANSILVANIA SA, Călin Dragoş. 

    In realitate, toate aceste motive de amânare şi suspendare a proceselor menţionate nu reprezintă decât tertipuri avocăţeşti, menite să tergiverseze soluţionarea dosarelor. 

    Toată această acţiune de tergiversare a soluţionării dosarelor este în mod evident una premeditată, conducerea SIF TRANSILVANIA SA dorind să împiedice pronunţarea unei soluţii definitive cu privire la anularea hotărârii de revocare a d-lui Constantin Frăţilă. 

    Concluzia celor prezentate mai sus este aceea că, începând cu data de 09.12.2014 şi până în prezent, hotărârea de suspendare a revocării d-lui Constantin Frăţilă nu produce efecte, ca urmare a pronunţării sentinţei de suspendare a efectelor ei, sentinţă executorie, iar in Consiliul de Supraveghere nu există un loc vacant care să permită alegerea unui membru în Consiliul de Supraveghere în adunarea generală din data de 29/30.04.2015. Dacă, în şedinţa adunării generale din data de 29/30.04.2015, va fi ales acest nou membru, aşa cum a propus conducerea SIF TRANSILVANIA SA, se va ajunge la situaţia în care Consiliul de Supraveghere va fi format din 8 membri, ceea ce contravine prevederilor legale.  

    Aceasta este o informare exactă a situaţiei juridice a dosarelor care au incidenţă cu locul aşa-zis vacant din Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania.  

    1. postarea de aici are vreo legatura ca FERCALA se lauda ca e prieten cu VICTOR PONTA ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb