GOLFUL MEXIC BP, găsit vinovat de neglijenţă gravă în catastrofa ecologică din 2010

V.B.
Companii #Mediu / 4 septembrie 2014

Grupul britanic BP (fost British Petroleum) a fost găsit vinovat, de către un judecător din SUA, de neglijenţă gravă care a provocat cea mai mare poluare cu petrol din istoria SUA, dezastru produs în 2010 în Golful Mexic, decizia putând avea ca rezultat plata unor amenzi de până la 18 miliarde dolari, scrie Bloomberg.

Judecătorul districtual Carl Barbier a judecat, într-un proces fără juraţi, dosarul exploziei de la o platformă marină din Golful Mexic, în care 11 oameni şi-au pierdut viaţa, iar timp de trei luni a avut loc o scurgere masivă de petrol care a ajuns până la coastele a cinci state americane. Procesul a vizat şi companiile Transocean şi Halliburton, dar cea mai mare responsabilitate a revenit BP.

Barbier a stabilit că 67% din responsabilitate revine BP, 30% Transocean şi 3% Halliburton. Acţiunile BP au scăzut cu până la 5,3% în urma informaţiei. Bloomberg scrie că sentinţa marchează un moment de referinţă în procesele legate de impactul dezastrului.

Dezbaterile şi mărturiile din ultimii patru ani s-au concentrat pe stabilirea vinovăţiilor pentru fiecare companie. Printre reclamanţi, se numără guvernul federal american, cinci state din zona Golfului Mexic, bănci, restaurante, pescari şi mulţi alţii care vor să îşi recupereze pagubele suferite.

Decizia de astăzi a instanţei oferă un răspuns parţial, dar recursurile ar putea face ca penalizările să fie stabilite după mai mulţi ani.

BP a constituit rezerve de 3,5 miliarde dolari pentru penalizări şi a înregistrat cheltuieli de 43 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de scurgerea de petrol, potrivit raportului financiar publicat la sfârşitul lunii iulie. Costurile finale sunt încă supuse unor mari incertitudini, a transmis BP.

Judecătorul mai trebuie să stabilească volumul de petrol scurs în ocean, acesta fiind un factor esenţial pentru determinarea răspunderii BP.

În 2012, BP şi-a recunoscut vinovăţia la 14 capete de acuzare federale, inclusiv pentru moartea celor 11 persoane în explozia de la platforma Deepwater Horizon, precum şi pentru obstrucţionarea unei investigaţii a Congresului SUA. Compania britanică a acceptat şi plata unei amenzi de 4 miliarde dolari, în schimbul închiderii procesului penal. BP a mai plătit alte 525 milioane dolari către Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare, pentru că a subevaluat amploarea scurgerii de petrol, înşelând investitorii în privinţa responsabilităţilor sale financiare în acest caz.

Anul trecut, Transocean şi-a recunoscut vinovăţia, într-un proces legat de încălcarea unei legi privind protejarea apelor (Clear Water Act) şi a acceptat plata a 1,4 miliarde dolari. Tot în 2013, Halliburton a recunoscut că a distrus dovezi referitoare la caz şi a plătit o penalizare de 200.000 dolari.

La rândul ei, BP "este în dezacord puternic" cu decizia luată astăzi de instanţă, anunţând, că va face apel, conform unui comunicat publicat pe site-ul propriu.

"BP consideră că, la proces, nu au fost susţinute cu dovezi descoperirile potrivit cărora compania a fost, în linii mari, neglijentă în legătură cu accidentul şi conform cărora activităţile sale de la sonda Macondo au constituit conduită ilicită intenţionată. Legea este clară: a dovedi neglijenţa gravă este un standard foarte înalt, care nu a fost îndeplinit în acest caz. BP susţine că un punct de vedere imparţial asupra situaţiei nu sprijină concluzia eronată la care a ajuns instanţa", se arată în documentul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb