Proiectul nuclear de la Cernavodă reprezintă un pericol şi nu are ce căuta într-o Europă modernă, a atenţionat, ieri, într-un comunicat de presă, Jan Haverkamp, expert în energie nucleară şi membru în cadrul organizaţiei "Greenpeace". Comisiei i-a fost necesar un interval fără precedent, de 18 luni, pentru a ajunge la decizia din 6 decembrie 2010, prin care aprobă proiectul, fapt care în opinia lui Haverkamp este un indiciu că proiectul de la Cernavodă oferă motive de îngrijorare. Deşi Comisia a transmis acordul său însoţit de o serie de condiţii, a omis să admită că acesta este un proiect învechit şi periculos, ce nu îşi are locul în Europa modernă. Ignorând solicitările primite din partea cetăţenilor şi a organizaţiei Greenpeace, Comisia şi statul român au blocat accesul publicului la documentele proiectului, mai spune sursa citată, potrivit Agerpres.
Potrivit organizaţiei Greenpeace, din cauza dificultăţilor de finanţare, Guvernul României este nevoit să conceapă un nou plan financiar. În plus, este, de asemenea, necesară finalizarea Studiului de impact asupra mediului pentru proiectul în cauză, precizează sursa citată.
Conform regulilor europene, orice proiect nuclear nou necesită în mod obligatoriu rezoluţia Comisiei, conform tratatului Euratom. De asemenea, pentru a putea accesa împrumuturi este necesară o rezoluţie favorabilă.
În urma unei plângeri trimise de Greenpeace, în 2009, Guvernul a trebuit să renunţe la alocarea unui sprijin financiar pentru proiectul de la Cernavodă, în valoare de 200 milioane de euro sub formă de garanţii de stat, plus 800 milioane de euro din Fondul de Dezvoltare.
La cererea Greenpeace, Comisia Europeană încă investighează un caz de alocare ilegală de finanţare pentru producerea de apă grea, necesară în procesul de generare a energiei nucleare.
1. Nu va e jena dlor de la Geenpeace?
(mesaj trimis de G.B. în data de 10.12.2010, 03:25)
In timp ce faceti galagie pentru a bloca accesulla fonduri europene pentru Romania,dvs taceti ca mortu-n papusoi privind proiectul nuclear criminal de la Belene din Bulgaria! Proiect impins pe gat Bulgariei de Rusia si care se va dezvolta intr-o zona de risc ridicat din punct de vedere seismic ! Halal Green..peace...
2. toate tarile mari au asa ceva
(mesaj trimis de niku în data de 10.12.2010, 10:52)
Cata ipocrizie. La fel ca si cu incalzirea globala.