• Crinu Andănuţ: "Bruxelles-ul va fi în curând cu ochii pe toate statele membre, inclusiv România, în ceea ce priveşte reforma sistemului public de pensii"
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a înfiinţat, la finele lunii trecute, Grupul de Lucru pentru Pensii al Comisiei Europene, format din 5+3 comisari europeni şi asistat de cabinetul Preşedintelui CE şi de Secretariatul General al CE, arată un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Scopul noului Grup de Lucru este de a dezvolta şi comunica o abordare la nivelul Uniunii Europene în domeniul pensiilor, pe baza liniei politice a Preşedintelui CE. Iniţiativa noului grup de lucru trebuie pusă în contextul strategiei "Europa 2020" şi a nevoii de consolidare fiscală, ţinând cont de provocările şi problemele create de îmbătrânirea populaţiei, nevoia de incluziune socială, asigurarea stabilităţii financiare şi a condiţiilor macroeconomice, precum şi funcţionarea pieţei unice.
Mandatul noului Grup de Lucru începe prin publicarea unui document numit "EU Green Paper on Pensions" (până la sfârşitul acestei luni) şi va continua, timp de cel puţin doi ani, pentru modelarea diferitelor scenarii privind sistemele de pensii din UE (atât publice, cât şi private), identificarea zonelor posibile pentru schimb de experienţă şi coordonare de politici la nivel european, pentru învăţarea din "cele mai bune practici europene", pentru o îmbunătăţire a supravegherii europene în domeniul politicilor şi reformelor naţionale din sistemele de pensii şi pentru ca UE să se asigure că reformele naturale din domeniul pensiilor sunt consecvente cu strategia "Europa 2020".
"Prin înfiinţarea acestui Grup de Lucru şi setarea mandatului său de către Preşedintele CE, pensiile devin oficial subiect de interes la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene", a comentat Crinu Andănuţ, Preşedintele APAPR. Domnia sa a adăugat: "Acesta reprezintă un pas uriaş în direcţia transformării pensiilor din domeniu strict naţional în domeniu de politică europeană, ceea ce înseamnă că Bruxelles-ul va fi în curând cu ochii pe toate statele membre, inclusiv România, în ceea ce priveşte reforma sistemului public de pensii, dar şi dezvoltarea sănătoasă şi corectă a sistemului de pensii private.
Speranţa noastră este că acest lucru se va întâmpla cât mai curând, pentru a ajuta statele membre UE să conştientizeze gravitatea problemei pensiilor şi să mărească ritmul de dezvoltare a fondurilor private de pensii. De asemenea, ne aşteptăm ca supravegherea cât mai strictă a Bruxelles-ului să limiteze spaţiul de eroare al unor state care au luat în trecut decizii greşite în domeniul pensiilor, de exemplu afectând pensiile private viitoare pentru peticirea temporară a unor probleme din prezent".