GUVERN: Organismele publice şi IMM-urile, încurajate să utilizeze eficient energia

Andrei Stan
Politică #Energie / 24 februarie 2016

Guvernul a aprobat astăzi modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, în sensul încurajării organismelor publice şi a IMM-urilor să utilizeze eficient energia, inclusiv prin intermediul unor scheme de sprijin pentru IMM-uri, cu respectarea reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Concret, actul normativ clarifică modul în care organismele publice sunt încurajate să achiziţioneze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică. Organismele publice, inclusiv cele de la nivel local şi regional, vor fi încurajate ca la efectuarea acestor achiziţii să evalueze posibilitatea încheierii unor contracte de performanţă energetică pe termen lung, care oferă posibilitatea de economii de energie pe termen lung", se arată în comunicat.

În cazul IMM-urilor, modificările şi completările aprobate prevăd dezvoltarea de programe care să încurajeze realizarea de audituri energetice de către IMM-uri şi punerea în aplicare a recomandărilor acestora. În plus, actul normativ instituie cadrul legal pentru crearea unui Fond specializat pentru investiţii în domeniul eficienţei energetice, care va fi accesibil furnizorilor de măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice.

"Ministerul Energiei poate să instituie scheme de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv în cazul în care au încheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic şi ale punerii în aplicare a recomandărilor rentabile formulate în urma auditurilor energetice. Schemele de ajutor de stat pot fi accesate şi în cazul în care măsurile propuse sunt puse în aplicare, cu condiţia respectării legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Modul de organizare şi funcţionare a Fondului specializat pentru investiţii în domeniul eficienţei energetice va fi stabilit ulterior, printr-un act normativ iniţiat de Ministerul Energiei şi cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat", precizează Guvernul.

Actul normativ completează, de asemenea, unele criterii pe baza cărora se evaluează implementarea măsurilor de politică alternativă adoptate de România pentru atingerea obiectivului asumat pentru 2020 de economie de energie. Pentru a asigura implementarea utilizării criteriilor enunţate în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică, au fost individualizate criteriile pentru fiecare măsură de politică energetică.

Au fost aprobate, totodată, o serie de modificări şi completări impuse de problemele care au fost semnalate până acum în implementarea măsurilor de eficienţă energetică, referitoare la elaborarea auditului energetic, fiind stabilite o serie de măsuri prin care să se evite dubla contabilizare a economiilor de energie.

Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică prevede pentru perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2020 o serie de măsuri de politică de eficienţă energetică în vederea obţinerii unor economii, în fiecare an, de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum, calculate ca medie pe perioada de 3 ani imediat anterioară datei de 1 ianuarie 2013. "Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi efectuarea unor evaluări intermediare în cadrul programelor naţionale de eficienţă energetică, la 31 decembrie 2016, respectiv, 31 decembrie 2018, precum şi publicarea unui raport anual privind economiile de energie realizate", se mai arată în comunicat.

Departamentul pentru Eficienţă Energetică din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, căruia îi revine responsabilitatea punerii în aplicare a legislaţiei privind eficienţa energetică, primeşte ca atribuţie nouă organizarea de campanii naţionale de informare şi motivare a consumatorilor mici de energie, inclusiv cei casnici, pentru a utiliza eficient energia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb