GUVERNATORUL EVITĂ RĂSPUNSUL DIRECT Isărescu cere instituţiilor abilitate să spună dacă a colaborat cu Securitatea

A.A.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 aprilie 2017

Isărescu cere instituţiilor abilitate să spună dacă a colaborat cu Securitatea

Reverificarea lui Isărescu nu mai este posibilă în condiţiile legii, potrivit CNSAS

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a evitat să spună dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, cerând un răspuns din partea instituţiilor statului.

La începutul lunii martie, cotidianul România Liberă a scris că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod «Manole».

Conferinţa BNR de ieri a fost prima ocazie în care Guvernatorul a fost întrebat direct despre acest subiect.

Domnia sa a declarat: "Să răspundă instituţiile care sunt abilitate. Avem legi, răspundem conform legilor şi instituţiilor care există".

Însă Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis, în martie, că nu poate reverifica dacă Mugur Isărescu a colaborat sau nu cu Securitatea ca poliţie politică, motivând că legea de funcţionare a CNSAS a fost modificată în anul 2008.

Instituţia a menţionat că a emis, la 21 mai 2002, o decizie de neapartenenţă/necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică, în cazul lui Mugur Isărescu.

România Liberă a scris că Mugur Isărescu se afla în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informaţii Externe, sub numele de cod "Manole". Cotidianul a publicat şi câteva note scrise de mână potrivit cărora "Manole" informa autorităţile despre diplomaţi străini, în special americani şi britanici, sub conducerea ofiţerilor Unităţii Militare 0195. Potrivit articolului, nici colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de "notele" lui "Manole".

Reprezentanţii Direcţiei Comunicare din BNR ne-au spus, la data respectivă, că răspunsul Guvernatorului Băncii Centrale la aceste acuzaţii a fost dat în cadrul unui interviu publicat în Jurnalul Naţional.

În interviul respectiv, şeful BNR arată: "Activitatea mea de dinainte de "89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (...); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (...)

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă, din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cine ests A.A? Pt.ca in materie de economie nu sunteti nici la tendonul lui Isarescu,nu ma mir ca din toata conferinta lui a-ti retinut doar aceasta problema! Mai bine a-ti explica,de ex.,cum vedeti noua lege a salarizarii,sau de ce nu se vrea listarea Hidroelectrica la bursa,etc.

    1. O fi jurnalistul care a publicat articolul....de ce nu-l intrebi pe "cel mai bun in economie" referitor la subiectele care te intereseaza?

      Sunt convins ca atunci cand va iesi peste o luna sa mai dea o conferinta asteptata de toti pamantentii, precum Papa...iti va raspunde la subiect. 

      Esti penibil ! Turnatorul e tot turnator nu o mai da cotita .

      A-ti retinu-t (cu t mut)? Mai bine a-ti explic-a!

      domnul Treichl, ANDREAS TREICHL, sef al patronatului bancar AT nu doreste nici macar gramatical sa fie perceput drept colaborator al domnului Mugur. Este insa jenant ca raportul finaniar ERSTE sa apara si PE siteul BCR sa ne delectam cu aparitiile primului semestru 2016. Daca nu ar fi Calendarul Bursa ce as face cu testotonina...

      Draga savin, "a-ti", la "ati retinut" si la "ati explica" se scrie cum am scris eu. Cind vei fi invatat scrisul in limba romana, atunci iti voi explica faptul ca interventia ta este lipsita de orice lumina rationala, pentru ca, in cazul Isarescu relatat aici, nu are nici un fel de relevanta cine este autorul articolului si cita economie stie.

      Dar, cit timp nu stii scrisul, nu are nici un rost sa-ti explic, pentru ca nu dispui de instrumentul intelectual necesar sa intelegi.

      Recomandarile pentru alte subiecte, pe care le formulezi in acest context, complica si mai mult cazul cultural al interventiei tale. 

      norocul tau este ca m'am retras din publicistica! cat despre tendoane, alea sunt bune doar pentru a da consistenta la piftie! isarescu, ca-i place, ca nu-I place, a ramas in "picere" doar datorita tendoanelor! si nu alea de natura economica sau financiara!

    Raspuns tipic.....securistilor....prob abil insotit si de un ranjet specific marca dragnea

    1. Dragnea la pus sa toarne ?!

      La pu-s (s mut)!

    Nu cred ca a colaborat. El A FOST SECURIST,si atunci nu o sa apara ca si colaborator.

    1. Securitate nu inseamna doar a pari pe cineva. Sunteti naiv avand o asemenea opinie. L-ATI citit pe Haralambie Zinca?

    ce scarbos este omul asta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb