• Reanalizarea Roşia Montană şi moratoriu privind gazele de şist
Programul şi lista Guvernului Ponta au fost depuse aseară la Parlament, conform surselor de presă.
Programul şi lista Guvernului Ponta au fost depuse aseară la Parlament, conform surselor de presă. Programul propus de USL cuprinde 17 capitole.
Documentul precizează, printre altele, că salariile bugetarilor vor fi reîntregite anul acesta la nivelul din iunie 2010, odată cu restituirea sumelor reţinute fără bază legală pensionarilor. Programul de guvernare menţionează totodată că noul guvern va continua acordurile cu partenerii externi, UE, FMI, Banca Mondială, şi va respecta prevederile acestora.
Programul de guvernare al Guvernului Ponta anunţă drept prioritate în domeniul finanţelor publice punerea în aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene.
Programul de guvernare prevede realizarea unui mix eficient între politicile de stimulare a creşterii economice şi obiectivul asigurării stabilităţii economice şi financiare a ţării.
"Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri şi întărirea clasei mijlocii" este o altă prioritate.
"Guvernul susţine semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european şi va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale, urmând să adopte cu operativitate şi alte măsuri de întărire a guvernanţei economice adoptate la nivelul Uniunii Europene", mai precizează documentul.
Între priorităţile Guvernului Ponta se numără: respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze; repararea inechităţilor sociale; implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării; depolitizarea administraţiei publice; toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism.
În ceea ce priveşte sănătatea, guvernul Ponta îşi propune să înfiinţeze centre medicale de permanenţă şi mai multe unităţi de primiri urgenţe. De asemenea, va fi iniţiat un proiect privind plata personalului medical în funcţie de performanţe, prin care se speră îmbunătăţirea serviciilor medicale în spitalele de stat.
La capitolul Afaceri Europene şi gestionarea fondurilor UE, documentul asumă intenţia viitorului executiv de a creşte substanţial gradul de absorbţie până la finalul anului.
Programul Cabinetului Ponta prevede şi reanalizarea situaţiei referitoare la "cazul" Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.
Cabinetul Ponta îşi propune, în programul de guvernare, să instituie un moratoriu (n.r., o amânare pentru o anumită perioadă) în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului.
Programul prevede trecerea ANRE în subordinea Parlamentului, ca şi accelerarea procesului de finalizare a unor proiecte naţionale de interes strategic în domeniul energiei precum hidrocentrala Tarniţa - Lăpusesti, Unităţile 3 şi 4 Cernavodă.
Programul vizează, la capitolul Economiei, Comerţ şi Mediul de Afaceri, continuarea procesului de privatizare, regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor, auditarea şi evaluarea tuturor contractelor de achiziţii de bunuri şi servicii şi de consultanţă.
Porgramul propune, pentru agricultură, accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului, asigurarea cadrului legal şi instituţional necesar comasării şi adoptarea de măsuri care să încurajeze tranzacţiile cu terenuri agricole în scopul comasării şi implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigaţii cu finanţare din fonduri europene.
Cabinetul Ponta îşi propune să deblocheze posturile din învăţământul superior, precum şi revizuirea cifrelor de şcolarizare privind învăţământul universitar.
Programul propune protecţia şi conservarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi includerea ansamblului monumenal Brâncuşi de la Târgu Jiu şi a ceramicii de Horezu în patrimoniul UNESCO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2012, 16:41)
Poante, poante! poate merge.