Havrileţ: "ANRE a scutit consumatorii de energie şi gaze de plata a 1 miliard de euro"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 noiembrie 2014

Havrileţ: "ANRE a scutit consumatorii de energie şi gaze de plata a 1 miliard de euro"

Iulian Iancu: "Tarifele de distribuţie s-au dublat în perioada 2004-2012"

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a reuşit, în ultimii doi ani, să-i scutească pe consumatorii de gaze şi electricitate de plata a un miliard de euro, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei.

Domnia sa a explicat: "Există o percepţie că ANRE ar favoriza transportatorii şi distribuitorii de energie şi de gaze. În realitate nu este aşa pentru că am păstrat un echilibru între interesele operatorilor din piaţă şi consumatori. Am scutit consumatorii de plata, prin facturi, a circa un miliard de euro în ultimii ani. Este vorba despre cereri de majorare a tarifelor reglementate pe care le-am primit de la operatorii de distribuţie şi transport de gaze şi electricitate, dar pe care nu le-am acceptat. Circa 250 milioane de euro sunt din zona distribuţiei şi furnizării de energie, iar alte vreo 500 milioane de euro vin din zona distribuţiei şi furnizării de gaze. Din zona de transport gaze şi energie nu am recunoscut costuri de circa 1,4 miliarde de lei".

Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a mai spus că o influenţă pozitivă în reducerea facturii la clienţii finali a avut-o diminuarea contribuţiei pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă cu 20% începând cu 1 ianuarie 2014 şi cu 46% începând cu 1 iulie 2014, în urma analizelor de supracompensare.

Domnul Calotă a amintit că implementarea prevederilor legale privind determinarea de către ANRE a cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, a permis menţinerea impactului certificatelor verzi în factura clientului final la 35 de lei/MWh.

Potrivit datelor prezentate, ieri, de conducerea ANRE, tariful mediu de transport al electricităţii a crescut cu 1,5% la 1 iulie 2014, tariful mediu de sistem a scăzut cu 7% la 1 iulie 2014, iar tariful mediu de distribuţie a crescut cu 0,6% la 1 ianuarie 2014, fiind coroborat cu o scădere de 2,9% a tarifului mediu de distribuţie a energiei pe reţeaua de joasă tensiune.

Reprezentanţii ANRE mai spun că aplicarea prevederilor legale şi monitorizarea permanentă a evoluţiilor în piaţa gazelor naturale a făcut posibilă, în 2014, reducerea creşterilor prevăzute în calendarele de renunţare la tarifele reglementate, cu 7% în cazul clienţilor casnici şi cu 17% în cazul celor noncasnici. Procentul gazelor naturale din import a fost mult diminuat, la 10% din consum în 2014, în urma reducerii importante a cererii de pe piaţă. Astfel, conform sursei citate, factura pentru importurile de gaze a scăzut cu circa două miliarde de dolari faţă de nivelul din 2012.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat, ieri, că în perioada 2004 - 2012, tarifele de distribuţie s-au dublat, dar investiţiile nu sunt la nivelul dorit, iar calitatea serviciilor către consumatori trebuie mult îmbunătăţită.

Deputatul susţine că preţul de producţie pentru energia electrică a scăzut de la circa 50 euro/MWh, în 2008, la 31-33 de euro/MWh în 2014 şi că această scădere nu a fost simţită nici de consumatori nici de producători, pentru că distribuitorii au luat "partea leului".

Şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor a mai declarat că acum toţi operatorii din energie sunt obligaţi prin lege să îşi publice toate costurile, având în vedere că sunt reglementate de ANRE.

Iulian Iancu afirmă că sunt cheltuieli administrative la distribuitori de 55%, care sunt preluate în tarifele reglementate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 1 Prin afirmatia cu un miliardul de euro Havrilet recunoaste ca operatorii reglementati stiu ce ageamii lucreaza in ANRE si cer mai mult ca sa obtina totusi cresteri DACA NU ERAU EI AGEAMII CERERILE ERAU NUMAI IN DOMENIUL TEHNIC JUSTIFICAT SI NU PREA ERAU DE OCOLIT. El a pastrat un astfel de „echilibru” incat cu DENIS RIFAI de la REALITATEA am dat jos din factura electrica totala a anului curent cca 5% fara smecheriile cu care ne-au aburit ei in cazul incasarii duble a certificatelor verzi din mai , aprobata si ea initial de ageamii de mai sus. Smecheria cu decontarea furtului demascat in rate in cativa ani.

    „cca 500 de milioane de euro vin din zona distributiei de gaze „ GDF ne fura pe fata incasand numai in Bucuresti PESTE 60 MIL EURO pentru favoarea de a deschide robinetul de la statia de gaze de la Magurele pe unde intra gazele in Bucuresti

    Calota ne explica favoare reducertii contributiei pentru cogenerare fata sa ne spuna dece contributia asta a fost de trei ori mai mare decat dezavantajele producatorilor . Si de fapt cand ne returneaza incasarea nejustificata de pana acum.

    Iulian Iancu sesizeaza corect ca tarifele au crescut cu 100 % fara sa mai indrazneasca sa intre in conflict direct cu ANRE UL CARE REDUCE MAI SUS UN FEL DE PRAF DE PE TOBA. Cred ca e suparat ca nu e ministru si de aceia e in greva intelectuala refuzand si prezenta in media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb