HAVRILEŢ (ANRE): "Consumatorii să impună sancţiuni mai dure furnizorilor de energie care denunţă unilateral contractele"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 februarie 2017

"Consumatorii să impună sancţiuni mai dure furnizorilor de energie care denunţă unilateral contractele"

Preţul la energie pe bursă a continuat să crească după 20 ianuarie, deşi perioada de ger trecuse, după ce un trader a anunţat că reziliază unilateral mai multe contracte

Potrivit informaţiilor deţinute de Agerpres, traderul ar fi Arelco Power

Contractele de furnizare a energiei ar trebui să conţină sancţiuni mai clare şi mai dure pentru denunţarea unilaterală, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.

"Considerăm că ar trebui să se înăsprească acele condiţii din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act între două părţi. ANRE nu poate interveni în aceste contracte, care sunt încheiate pe piaţa liberă şi se stabilesc între cele două părţi, dar îi poate sfătui pe consumatori. Ar fi fost necesară o sancţionare mai clară a denunţării unilaterale", a spus preşedintele ANRE.

Aceasta, în condiţiile în care preţul la energie pe bursă a continuat să crească după 20 ianuarie, deşi perioada de ger trecuse, după ce un trader a anunţat că reziliază unilateral mai multe contracte. Potrivit informaţiilor deţinute de Agerpres, este vorba despre Arelco Power.

Havrileţ a adăugat că a prevenit şi în trecut consumatorii că pot ajunge în faţa unei situaţii în care să rămână fără energie.

"Am început o investigaţie, având suspiciunea că denunţarea unilaterală s-a făcut fără motiv", a arătat oficialul ANRE.

Întrebat dacă este nevoie de o modificare a reglementărilor în vigoare, Havrileţ a răspuns că acest lucru va fi stabilit de analiza exhaustivă pe care ANRE o derulează împreună cu OPCOM şi Consiliul Concurenţei.

"Considerăm că, în general, cadrul de reglementare nu a fost încălcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul că este cazul să modificăm cadrul de reglementare", a precizat preşedintele ANRE.

De asemenea, întrebat cum a fost posibil ca preţurile să continue să crească atât de mult din cauza comportamentului unei sigure companii, Havrileţ a explicat că a fost vorba de o cascadă de evenimente, care au antrenat mai mulţi jucători din piaţă.

"Nu este vorba neapărat de o singură companie. Aceasta avea un consumator de tip industrial, care, după ce i s-a reziliat contractul, a trebuit să fie preluat de un furnizor de ultimă instanţă. Acesta, la rândul său, s-a dus în piaţă să cumpere energia de care avea nevoie în plus, astfel că s-a generat un lanţ de evenimente de acest gen. Chiar dacă energia a fost asigurată în întregime, pe piaţă s-a creat un deficit şi mai mare, au fost incluşi în joc şi alţi furnizori şi am asistat la un lanţ de perturbări", a susţinut Havrileţ.

El a mai spus că, în luna ianuarie, preţurile au fost foarte mari şi în ţările cu care suntem cuplaţi, respectiv Ungaria, Cehia şi Slovacia, însă, după ce pe aceste pieţe preţul a scăzut, în România a rămas la niveluri ridicate încă 4-5 zile, din inerţie.

"Acest lucru îl analizăm, să vedem dacă este nevoie de ajustarea cadrului de reglementări, deşi în mod normal aceasta este modalitatea de a acţiona a bursei, pentru că este vorba de o piaţă spot, unde preţurile sunt volatile. Sunt mai multe categorii de comportamente pe care le analizăm. Facem investigaţii simple, dar şi unele mai aprofundate, unde avem nevoie de Consiliul Concurenţei. Mai exact, este vorba de comportamente a căror analiză intră în atribuţiile Consiliului Concurenţei, precum manipularea pieţei şi înţelegeri prealabile între jucători", a adăugat oficialul reglementatorului.

Întrebat dacă este cazul să fie plafonate preţurile la energie, aşa cum a decis marţi reglementatorul pieţei de energie din Marea Britanie, Havrileţ a răspuns: "Deocamdată nu este cazul să plafonăm preţurile. În cazul consumatorilor casnici, ajustăm preţurile la fiecare şase luni şi, deci, nu există pericolul unei majorări necontrolate a preţului la energie".

Autoritatea de reglementare a pieţei de energie din Marea Britanie a anunţat marţi că introduce, temporar, un plafon maxim de preţ la energie, care va permite unui număr de aproximativ patru milioane de gospodării ce utilizează contoare de tip prepay să facă economii de 80 de lire pe an la plata facturilor la gaze şi electricitate, informează BBC.

Aceasta după ce preţul energiei a escaladat foarte mult în ultima perioadă în Regat. Plafonul va fi revizuit o dată la şase luni şi ar putea fi implementat până în anul 2020, când se estimează finalizarea procesului de instalare a contoarelor inteligente la toţi consumatorii.

Decizia reglementatorului britanic de a interveni în piaţă este cu atât mai surprinzătoare cu cât piaţa de energie din Marea Britanie este una dintre cele mai avansate din Europa în materie de liberalizare.

În România, anul acesta este ultimul cu preţuri reglementate, urmând ca, de la 1 ianuarie 2018, piaţa să fie liberalizată complet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb