Cel mai mare producător de energie electrică din ţară, "Hidroelectrica", poartă negocieri cu mai multe bănci pentru un împrumut de 150 milioane euro, sumă ce ar urma să fie alocată pentru investiţii, a declarat noul director general al companiei, Mihai David, citat de NewsIn.
"Nu vă pot spune încă despre ce bănci este vorba, pentru că suntem încă în negocieri. În septembrie, sperăm să finalizăm negocierile şi să semnăm. Avem probleme cu cash-flow-ul. Împrumutul va fi folosit pentru investiţii în general, în retehnologizare, punerea în funcţiune a unor noi unităţi", a spus Mihai David.
Compania a anunţat la începutul acestui an investiţii de circa 1,15 miliarde lei, pentru 2009, în punerea în funcţiune de obiective noi, dar şi retehnologizări la centralele cu durata normală de viaţă depăşită.
Totodată, în ceea ce priveşte o decizie privind disponibilizări în cadrul companiei, Mihai David a afirmat că Hidroelectrica are forţă de muncă excedentară, dar că nu poate da angajaţi afară, întrucât nu are fonduri suficiente pentru a face disponibilizări. "Nu sunt de acord să dau 48 de salarii compensatorii, în situaţia unor concedieri colective. Eu vreau să aduc cât mai mult business la companie", a adăugat David.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajaţi.
Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Compania administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.
• "Hidroelectrica" va grupa microhidrocentralele într-o companie din care va vinde pachete pe bursă
"Hidroelectrica" va grupa într-o singură companie toate microhidrocentralele pe care trebuia să le scoată la privatizare, companie din care vor fi vândute ulterior pachete pe bursă, a declarat directorul general al companiei, Mihai David.
"Am oprit orice vânzare de microhirocentrale. Ne uităm să vedem care sunt viabile şi să le punem pe toate într-o companie pe care să o privatizăm parţial, ca să putem face rost de bani. Ideea e să nu le separăm pe bucăţi. Le vom grupa pe toate, le dezvoltăm şi schimbăm proprietatea lor, dar în acest fel vom ţine în mână fluxul de energie", a mai spus domnul David. În prezent, compania inventariază microhidrocentralele rămase, a mai spus acesta.
"Hidroelectrica" a scos în luna mai la vânzare 19 microhidrocentrale (MHC), iar zece dintre acestea erau scoase la privatizare pentru a treia oară. Producătorul de energie electrică mai are de privatizat 44 de microhidrocentrale (în afară de cele 19), ca urmare a angajamentului asumat de România în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, prin care Hidroelectrica a avut de privatizat un portofoliu de 150 microhicentrale. Până acum, "Hidroelectrica" a vândut 87 microhidrocentrale