Imagini-fantomă

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 9 martie 2010

Cătălin Avramescu

Zilele trecute discutam cu câţiva amici care lucrează în mass-media despre audienţele în scădere ale diferitelor televiziuni. La un moment dat am glumit, întrebându-mi gazdele dacă fac audienţă şi cu imaginile transmise noaptea din-tr-o in-tersecţie din centrul Capitalei.

Am fost asigurat că nu e legendă: apar pe cifrele de audienţă. După cum mai demult a figurat în acest clasament "emisiunea" în care se difuza, toată noaptea, imaginea unui acvariu. Dar abisul non-sensului l-a marcat un alt detaliu: pe cifrele de audienţă apărea, la un moment dat, o televiziune ce dispăruse de luni de zile din eter. Unii oameni erau convinşi că se uitau la un post care dispăruse deja...

Credeţi că aceştia sunt excepţia? O mână de insomniaci cu probleme de memorie?

Consideraţi atunci o declaraţie a actualului şef al Senatului. Majoritatea parlamentară nu are dreptul să îl schimbe din funcţie, crede respectivul, pentru că în acest fel s-ar nega votul dat de electorat la ultimele alegeri. Senatorul socialist a văzut, aşadar, ceva ce nimeni altcineva dintre cei 18 milioane de români cu drept de vot n-a văzut: un buletin de vot pe care figura numele domniei-sale pentru şefia Senatului. Curios...Eu puteam să jur că omul nos-tru a fost ales undeva în colegiul electoral de la Dăbuleni. Pentru a fi un simplu senator.

Sau o declaraţie a actualului şef al naţional-liberalilor, care a cerut "votul pe liste" la congresul grupării pe care doreşte să o conducă. Problema e că acela e un vot pe liste doar în imaginaţie. În realitate, sistemul adoptat la PNL se numeşte "vot-în-bloc". Diferenţa e esenţială. În sistemul listelor, chiar al celor blocate, mandatele se distribuie proporţional. Cunoaşteţi acest sistem de la alegerile generale din perioada 1990-2004. Pe listă sunt puşi candidaţii, în ordine. Doar de aceea se cheamă "listă" şi nu "grămadă", "bloc", "halcă" sau "contingent". În funcţie de voturile primite, lista e tăiată la un anumit nivel. Însă, sistemul votului-în-bloc (block-voting) aplică o logică pur majoritară unui set de candidaţi în defavoarea tuturor celorlalţi. Acest sistem a fost folosit în unele state americane în secolul al XIX-lea. A dus la dominaţia totală în Legislativ. Niciun loc pentru Opoziţie. Printre altele, a fost folosit la excluderea repre-zentanţilor populaţiei de culoare.

Acum doi ani, fostul şef al naţional-liberalilor făcea şi el declaraţii de acelaşi gen. Economia "duduie". Problema e că toate statisticile arătau un grad sporit de îndatorare, o presiune pe moneda naţională, expansiunea sectorului de stat şi un deficit care creştea galopant.

Alt caz: un apropiat al conducerii PNL protestează că a fost înlocuit de la conducerea unui institut şi spune că decizia oficială este "stalinistă". Un drum la bibliotecă, indispensabil oricărui cercetător, i-ar fi arătat că stalinismul lucra după reguli cu totul şi cu totul diferite...David Riazanov a fost directorul Institutului Marx-Engels din Moscova. În aceas-tă calitate a avut o activitate remarcabilă, fiind cel care a editat, în premieră, "Dialectica naturii" şi "Ideologia germană". Când I.V. Stalin, Secretarul General al Partidului, s-a săturat de el, în 1931, l-a trimis pur şi simplu în exil intern şi apoi în lagăr, la Saratov, unde a fost executat, în 1938.

Un scriitor scoţian, Charles Mackay, a publicat în 1841 o carte ce a devenit clasică. Titlul, într-o traducere aproximativă: "Iluzii colective neobişnuite şi nebunia maselor". Lucrarea descrie cum, în anumite momente, grupuri mari de oameni par să se lase cuprinse de un gen de frenezie. Văd lucruri de nimeni văzute, îşi propun scopuri evident nebuneşti, sunt cuprinse de o fierbin-ţeală colectivă. Legile logicii şi datele simţurilor devin brusc irelevante.

Ceva de acest gen, o trepidaţie de grup, trebuie că i-a cuprins pe politicienii noştri atunci când au început să numească actualul sistem de vot "uninominal". Un sistem în care câştigătorul vine şi de pe locurile 2, 3 sau 4. Ce poate fi mai absurd, mai incoerent? Şi totuşi au găsit un nume şi pentru acest sistem: "uninominalul proporţional". Un fel de-a spune: "apă uscată" sau "pătrat rotund".

Trăim oare într-o vreme în care vedem primele semne ale unei asemenea rătăciri sociale? Nu pretind că am un răspuns. Dar întrebarea e legitimă.

Al doilea lucru pe care doresc să îl semnalez priveşte actuala clasă politică. Nu cumva mai degrabă oameni de acest gen se înghesuie către funcţiile publice, în detrimentul oamenilor normali? Dacă da, atunci avem o mare problemă. Orice sis-tem politic decent trebuie să func-ţioneze ca un filtru care să reducă sau să elimine complet accesul spre putere al celor cu probleme (morale sau psihologice).

La noi, se pare că dimpotrivă: cu cât te dovedeşti capabil să delirezi mai mult, cu atât eşti împins mai în faţă de partide şi de mass-media. Scena publică seamănă astfel cu concursurile acelea de dans unde câştigă cine rămâne ultimul în picioa-re, după câteva zile, transpirat, incoerent, într-o transă profundă.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Dar articolul de fatza ce altceva o fi decat un delir? Cam care e ideea lui? Singura linie de coerentza, cu greu extrasa, ar fi ca politicienii (nu toti) spun lucruri trasmnite... In fapt, e o culegere de "bule" destul de modesta, declaratzii care nici macar nu au fost facute cu vreo miza anume, admitzand ca au fost "gafe"... Evident singurii care delireaza sunt liderul senatului si fostul si actualul lider PNL+ o nulitate de istoric liberal, caruia i se pare ca o simpla mazilire din post e stalinism si cand colo, ca sa fie stalinism trebuia sa'l si impuste, ce tampit domle... iar din aceste 4 deliruri rezulta in viziunea avramesciana o adevarata RATACIRE SOCIALA... Guvernarea n'are nicio treaba cu aceasta ratacire,acolo nu s'a gasit nimik incoerent ...daca e ceva rau in economie si societate, e de la duduiala din 2007a lui Tariceanu... Ce po' sa mai spun Cataline? Excelent articol, fulminant, genial...

    1. ...la toate ingredientele de mai sus, din reteta dlui conseilor era sa uit, quelle impertinence, sa adaug sarea si piperul> putzina teorie a sistemelor de vot ...din necunoasterea careia ni se trag toate belelele...ca uite Antonescu le incurca si d'aia nu are Boc de unde ne da banii de salarii...of, of, mai, mai

      Un articol; in fapt niste idei, care merita puse pe hartie si citite ( spun asta, avand in vedere tampenile 'alde Pirvulescu si altii) , dar uite ca s-a gasit - tot natafletul , sa guite.

       

      La fel ca si seful sau de la Cotroceni, dl consilier bate campii influentat de Hobbes, necesitatea inteleasa.De fapt gasca pdl-ista plus cea in curs de formare ,sa-i spunem opristo- udmri-sta sunt beti de puterea unei majoritati de conjuctura ! Ei cred ca totul, absolut totul li se cuvine si totul se poate justifica legal ,cum afirma udmr-istul Hunor! Ei uita un lucru simplu -mentorul lor, bolnavul toxic de la Cotroceni isi va termina mandatul al doilea mult mai repede decat spera pegra asta politica! Ce veti face nestimabililor cand prostia administrativa coroborata cu delirul generat de dl consilier vor scoate masele in strada e treaba voastra! Suntem siguri ca mineriadele vor fi amintiri placute pe langa ce va asteapta. Sa nu va plangeti ca perfida opozitie a scos oamenii in strada.Asa ca in cazul in care nu doriti s-o tuliti peste hotare numai cu un carnet de cecuri,amintiti-va ca Romania nu este mosia voastra, nici a bolnavului incurabil de la Cotroceni,stapanul vostru! Si mai tineti cont ca deja sunteti stigmatizati de faptele voastre ,de betia puterii care nu respecta nici Constitutia tarii nici normele stabilite in comun cu ceilalti! Deja pentru voi a inceput sfarsitul! Primavara e aproape ! In ce-l priveste pe Catalin Avramescu d-sa are deja stigmatul pus pe frunte-atentie! emite laturi media toxice,ocoliti-l sau nu-l mai bagati in seama!

      Si tu Brutus ?? 

      AE esti NAE; adica naiv. 

    Că politicienii sunt smuciţi nu e chiar atît de grav. Problema e că sunt paranoici. Iar paranoia se vede în mai toate legile de organizare a...000 Prin astfel de legi, haosul e garantat. Cu fiecare lege, fabricanţii de tuş de ştampile, notarii şi cioclii se bucură. Astfel, legile de organizare, devin în fapt legi de îngrădire.

    1. Hop si asta ! Deraparedelacentru si inca rau de tot ! 

      Da chiar lipsea avizul dumitale stiintific pe articolul plin de esentze conceptuale al dlui Avramescu. Poate o punetzi de'un sistem filosofic impreuna, sa vina vreun scrib sa va culeaga elucubratzia si sa scrie va scrie "Dialogurile"...Puteai sa ai dumneata alta parerere??? Evident ca la expertiza stiintifica cu care ne onorezi saptamana de saptamana, nu puteai decat de haos (ratacire sociala) si paranoia la politicieni (banuiesc ca si dumneata te referi doar la opozantzi cand spui de ciocli si fabricantzi de stampile)... Se vede treaba ca v'a marit bugetul din moment ce va facetzi timp si de mimetisme pe forumuri... in perioadele plicticoase din afara campaniei...

      Scuze, mi'a scapat un verb la postul anterior, dar la perspicacitatea voastra nu'mi fac probleme ca nu m'otzi intzelege...

      Ba am inteles: " m'otzi " spune tot. 

      A.E. inseamna avizati ,esential! Deci bine informati ! Si fara partid! Dvs, anonim, sunteti neavizat Sa fiti sanatos! Nu-i tarziu sa mai cititi din opera filosofica a dlui Avramescu, lecturand apoi din presa toate promisiunile sefului sau incepand cu dec.89! Lectura placuta!

      A.E. sunt doua majuscule urmate fiecare de cate un punct si atat. 

      Nu-ti fa singur iluzii, despre cat de "avizat" si "esential " esti; in rest, lasa-i pe altii- cei intradevar avizati si informati sa-si dea cu parerea.  

      Sti ca lauda de sine nu miroase-a bine ? Iar A.E. este la fel de anonim pentru cititor, cat este 0 (zero) de nul.  

      Capisco ??

       

    Dle Avramescu, de pe blogul dvs. am aflat ca joi, 04 martie 2010, ati sustinut la Institutul de Studii Populare conferinta "Istoria curioasa a mandatului imperativ". Va rog sa prezentati succint cele sustinute de dvs! Va multumesc!

    Articolul acesta este,prin mesajul sau, un avertisment pentru orice minte sanatoasa din aceasta tara: cititi si va minunati cine sta in preajma celui pentru care, pentru a fi reales in inalta demnitate a fost nevoie de cheltuieli uriase, de o masina infernala de functionari care sa potriveasca totul pentru a parea o victorie a omului care nu s-a remarcat prin ceva deosebit in planul actiunii sociale sa merite aceasta inalta demnitate. Dle Avramescu, faceti-va timp, chiar pe banii statului si mergeti intr-o localitate, rurala sau urbana, si intrebati un numar de oameni, alegatori, votanti de ce l-au votat pe Basescu. Solicitati-le sa va spuna cateva vorbe despre el, despre faptele lui, sa motiveze cat de cat dece l-au votat.Sa nu fie nimeni prin preajma care sa le sugereze raspunsuri. Intrebati-i si cestiu despre ceilalti votanti din vecinatatea lor, dintre cunostintele lor care l-au votat pe Basescu. Si mai intrebati-i daca cunosc vreun nume de consilier al lui Basescu si ce cred despre cei pe care eventual ii cunosc. Nu stiu daca rusul acela celebru cand a spus ca "prea multa minte strica" s- referit nu numai la oamenii vremii lui, ci si la viitor. Dle A.C, dumneata ai scris aces articol? Cu mana dumitale? Nu intrteb daca si cu mintea ca este limpede. Dta vrei sa ne faci dovada ca esti, cum se zice in popor, toba de carte. Oi fi - toba sau tamburina, nu zic, dar la ce ne foloseste noua? Care este dovada ca presedintele nostru (ales de catre si cu smecheriile ambasadelor noastre, pentru ca in tara a fost ales oponentul lui) este mai intelept, mai bine inspirat, mai atent la problemele vietii romanilor si mai zburdalnic in lupta cu relele vietii de azi, pentru ca dumneata il consiliezi? Am inteles ca farama de intelepciune adunata in scolirea dumitale prin Occident ai sintetizat-o intr-o lucrare de doctorat despre canibalism (probabil in viata sociala) La ce foloseste intelepciunea aceasta? Esti bun sa ne-o sintetizezi intr-un numar de articole scrise asa, pentru marele public, pe intelesul lor, vreau sa zic. M-a infiorat un gand la vorbele scrise in finalul acestui articol: "cu cat te dovedesti capabil sa delirezi mai mult, cu atat esti impins mai in fata..." Asa este.

    1. "Oi fi......dar la ce ne foloseste noua ?" Fara comentarii. 

      Oi fi luat stupefiante, stimabila , din moment ce ai ramas stupefiata. Sau daca est un tu, cu atat mai rau si mai grav. Unde ai invatat acest "Oi" stimabile ?? 

      Domnule Avramescu, am sa expun un banc pentru a arata de ce "Oi fi..." dumneata toba de carte, dar nu-i folosesti cu nimic stupefiatului: 

       

      Cica pe vremea lui Ceausescu , intr-o intersectie mare din Bucuresti un inaintas a lui Garcea dirija circulatia, cind, la un moment dat apare , in mijlocul intersectiei o decpotabila lunga , lata din care soferul il intreaba ceva po militian, in engleza.  

      Acesta, ca si cand nimic nu l-a atins, da nepasator din cap , in sensul ca nu a priceput.  

      Tipul din decapotabila incearca si in franceza, apoi in germana , italiana, dar....acelasi rezultat; astfel ca pleaca ... 

      Niste baietei cam de clasa a cincea , care asteptau la trecerea de pietoni si care au vazut/auzit scena, cand ajung in fata lui Garcea , ii spun : Nenea militian, ai vazut cate limbi straine cunostea cel din masina aceea mare si frumoasa ?? 

      La care Garcea se intoarce incruntat si le arunca pustilor in fata: Siii ....la ce i-a folosit ?. 

      Chiar asa: Oi fi dumneata toba de carte, dar la ce-i folosesti stupefiatului ?. 

       

      Iata cum invatam si noi sa ne mai ordonam mintea, sa ne mai cultivam. Ce bineveniti sint Mastersii. Ei, in unele cazuri, ca sa fie mai convingatori si mai profunzi "expun' bancuri cu poante semnificative, bineinteles. Si ce poate fi mai semnificativ pentru vremea Antevalmaselei de acum 20 de ani decat militienii.(Ehei, ce bine ar fi pentru unii lipsa acestora,fie ei militieni sau politisti comunitari, ce bine le-ar mergechiari si unor...Masteri!). PS. Drept ar fi, in urma interventiei Masterului - chiar asa, hazlie prin "expunerea" bancului de la gradinita - grupa mica, ca Mult scolitul prin Occidentul Sorosian sa-l invite pe Masters la Cotroceni pentru o mangaiere pe cap si o incurajare in a fi mai vehement cu "stupefiatii" (suspecti de dedulcire la... stupefiante; ha,ha,ha!) sau cine stie, pentru oferirea vreunui post de "tzine cal", ca se mai pot gasi in schema. Cu bine, "expunatorule"!

      Iata cum invatam si noi sa ne mai ordonam mintea, sa ne mai cultivam. Ce bineveniti sint Mastersii. Ei, in unele cazuri, ca sa fie mai convingatori si mai profunzi "expun' bancuri cu poante semnificative, bineinteles. Si ce poate fi mai semnificativ pentru vremea Antevalmaselei de acum 20 de ani decat militienii.(Ehei, ce bine ar fi pentru unii lipsa acestora,fie ei militieni sau politisti comunitari, ce bine le-ar mergechiari si unor...Masteri!). PS. Drept ar fi, in urma interventiei Masterului - chiar asa, hazlie prin "expunerea" bancului de la gradinita - grupa mica, ca Mult scolitul prin Occidentul Sorosian sa-l invite pe Masters la Cotroceni pentru o mangaiere pe cap si o incurajare in a fi mai vehement cu "stupefiatii" (suspecti de dedulcire la... stupefiante; ha,ha,ha!) sau cine stie, pentru oferirea vreunui post de "tzine cal", ca se mai pot gasi in schema. Cu bine, "expunatorule"!

      Dedulcitule, diluatule, confunzi clasa a V-a cu grupa mica; asta e, militienilor de pe timpuri le-au luat loc anagramatii de astazi, care stiu "de toate" dar nu pot/nu stiu gramatica romaneasca. 

      Ia-o ca pe o invitatie la ordonarea mintii, la ceva cultivare ptr. ca nu-ti strica.Bancul expus il stiu de la bunicul, asa ca sunt Masters - la propriu si s-ar putea sa fiu mai tanar decat tine; diferenta este ca eu sunt Masters.

      Cu bine dedulcitule ! ai grija sa nu te diluezi de tot. 

      Raspunsul de la nr.19 este ptr. nr. 17 si 18 ( UITE ASA UMPLU UNII SPATIUL PUBLIC DUBLANDU-SE) nu ptr. nr. 15 cum din greseala s-a inregistrat; dar oricum sunt cam pe acelasi calapod. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb