Mult trîmbiţata cotă unică a adus cu sine o creştere semnificativă a altor impozite. Şi se pare că lucrurile nu se vor opri aici. Proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal (varianta 21 noiembrie 2005) nu a fost încă aprobat. Specialiştii firmei de consultanţă KPMG au prezentat la sfîrşitul săptămînii trecute în cadrul unui seminar cele mai importante noutăţi ale Codului Fiscal propus pentru anul viitor.
Modificările legislative din acest proiect sînt menite să aducă mai mulţi bani la buget, respectiv să scoată mai mult din buzunarul nostru. Sînt propuse majorări importante ale taxei asupra mijloacelor de transport. Autoturismele cu capacitate cilindrică de pînă la 2.000 cm cubi inclusiv vor fi impozitate cu 10 lei noi pentru fiecare grupă de 200 cm cubi, cele cu capacitate între 2000 şi 3000 cm cubi inclusiv vor fi impozitate cu 60 lei noi pentru fiecare 200 cm cubi. Pentru exemplificare, să spunem că aveţi o maşină cu 2000 cm cubi capacitate.
Dacă anul acesta aţi plătit un impozit de 280.000 lei vechi, anul viitor veţi plăti 1.000.000 lei vechi.
Pentru proprietarii unor maşini puternice veştile sînt şi mai proaste. Autoturismele cu capacitate cilindrică peste 3000 vor fi impozitate cu 150 RON pentru fiecare grupă de 200 cm cubi. Anul acesta pentru un autoturism cu o capacitate de 3100 cm cubi impozitul a fost de 602.000 lei vechi. Pentru 2006 taxa va fi de 24 milioane lei vechi. S-a efectuat şi majorarea taxei datorate pentru iahturi, la 5000 lei RON/an faţă de 1800 lei RON/an în prezent.
• 16% - impozit pe orice fel de venit
Proiectul mai prevede alinierea la cota unică de impunere de 16% a tuturor veniturilor din investiţii. Aşadar impozitul pe venitul din dividende şi dobînzi va creşte de la 10% la 16%. Cîştigurile din transferurile titlurilor de valoare (acţiuni, părţi sociale) vor fi taxate cu 16% faţă de 1% pînă în prezent. Baza de impunere pentru veniturile din dobînzi se extinde prin includerea depozitelor la vedere şi conturilor curente, indiferent de nivelul dobînzii acordate. Pînă acum erau scutite de impozit depozitele cu dobînzi mai mici de 2%.
Tot cu 16% vor fi impozitate veniturile din activităţile agricole şi veniturile din valorificarea produselor agricole către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare.
Se modifică sistemul de impunere în cazul veniturilor realizate din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, respectiv înlocuirea impunerii cîştigului net cu impunerea valorii tranzacţiei cu un procent de doi la sută.