ÎN ACEST AN, Romgaz investeşte 666 milioane lei în explorare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iunie 2014

Romgaz investeşte 666 milioane lei în explorare

Compania analizează oportunităţi de a concesiona noi perimetre în ţară şi statele vecine

Conducerea Romgaz a anunţat ieri la Mediaş că societatea şi-a bugetat, pentru acest an, investiţii în activitatea de explorare şi producţie de circa 666 milioane lei. Investiţiile vizează atât cercetarea de noi zăcăminte cât şi dezvoltarea celor existente, aflate în producţie.

Dumitru Rotar, directorul adjunct al Romgaz, a precizat că bugetul din acest an este de aproape patru ori mai mare decât cel alocat de societate în 2012 pentru investiţiile din explorare. Domnia sa a precizat că Romgaz are o rată de succes în domeniu de circa 70% şi a ţinut să menţioneze că societatea a făcut eforturi deosebite pentru eliminarea declinului producţiei. Domnul Rotar a explicat: "Rata declinului anual mediu al producţiei de gaze este de circa 7%. Însă Romgaz, în urma investiţiilor realizate, a reuşit performanţa de a avea zero declin al producţiei curente în ultimii trei ani. În ultimii cinci ani am utilizat cu succes seismica 3D, cercetând pe scară largă zonele unde putem fora sonde noi. De asemenea în fiecare an desfăşurăm între 100 şi 150 de operaţiuni de reparaţii şi intervenţii la sondele de gaze aflate în producţie. Cum tehnologiile au avansat, încercăm să realizăm mai multe foraje la mare adâncime, la peste 3000 metri, care comportă investiţii costisitoare şi un grad de risc mai ridicat decât forajele clasice realizate până în 2800 metri".

Virgil Metea, directorul general al societăţii, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că Romgaz evaluează în permanenţă oportunităţile investiţionale din regiune şi că urmăreşte şi analizează posibilitatea de a participa la licitaţiile de concesionare a rezervelor de gaze din ţările vecine. Domnia sa a subliniat că Romgaz va analiza şi noile perimetre pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale preconizează că le va scoate la licitaţie undeva la finalul acestui an. Domnul Metea a declarat: "În România, Romgaz are acorduri petroliere pentru 9 perimetre de explorare cu o suprafaţă totală de aproximativ 17.700 kilometri pătraţi. Faza de explorare în baza acordurilor petroliere va fi finalizată până în 2016. În Marea Neagră, Romgaz a încheiat recent un parteneriat cu Petrom şi Exxon pentru achiziţia unei cote de 10% într-un perimetru cu perspectivă foarte bună, acesta fiind situat în imediata vecinătate a perimetrului Neptun unde cele două companii au raportat deja cu descoperire. De asemenea Romgaz are calitatea de co-titular în două perimetre cu ape de mare adâncime, cu o cotă de 10% în fiecare, având ca parteneri companiile Lukoil şi PanAtlantic. În prezent este în desfăşurare programul obligatoriu de explorare cu finalizare în 2014, respectiv procesarea şi interpretarea datelor obţinute prin seismica 3D, ulterior urmând să se decidă asupra localizării sondelor de cercetare".

În afara ţării, producătorul naţional de gaze este implicat în explorări în Slovacia şi Polonia. În perimetrele din Slovacia au identificate mai multe prospecte care urmează să fie verificate prin foraj în decursul anului viitor. Reprezentanţii Romgaz au precizat că în prezent structura parteneriatului în cadrul celor trei perimetre din Slovacia include un operator, San Leon Energy cu 50% şi non-operatori, Romgaz cu 25% şi JKX London cu 25%. În perioada 2008-2013, Romgaz susţine că a cheltuit circa 4 milioane euro pentru toate cele trei perimetre de explorare din Slovacia.

În perimetrele din Polonia, compania Horizon General Ltd a oferit aceleaşi condiţii de finanţare în schimbul cedării a 50% din cota de participare, fiecărui partener implicat (Romgaz, Sun Leon, Sceptre) în activităţile de explorare din două perimetre. Horizon urmează să finanţeze forajul a câte o sondă de explorare în fiecare din cele două perimetre, până la o sumă de 6 milioane euro pe sondă.

Romgaz exploatează şi operează 140 de zăcăminte comerciale de gaze şi a avut anul trecut o producţie de 5,65 miliarde metri cubi. Rezervele de gaze ale companiei au fost evaluate la 63 miliarde metri cubi, iar Virgil Metea a anunţat ieri că societatea se va concentra în următoarea perioadă pe descoperirea de noi zăcăminte şi modernizarea şi extinderea depozitelor subterane de înmagazinare. În privinţa explorărilor din Marea Neagră, domnul Metea a precizat că forajul la mare adâncime este de 4-5 ori mai scump decât cel clasic derulat pe uscat.

Virgil Metea, directorul general al Romgaz, apreciază că ţara noastră nu va avea probleme la iarnă, în eventualitatea în care vor fi sistate importurile de gaze din Federaţia Rusă. Domnia sa a explicat: "Cererea de gaze naturale a scăzut în ultima perioadă, iar producţia internă a rămas constantă. De asemenea capacitatea de extracţie zilnică a gazelor înmagazinate a crescut în ultimii ani. De aceea estimez că ţara noastră nu va avea nici o problemă să acopere din surse proprii (producţie internă şi gaze înmagazinate) cerea medie de gaze dintr-o zi normală de iarnă, care este de 55 milioane metri cubi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb