ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE ESTE ACŢIONAR CU 70%, "Transelectrica" nu a fost lăsată să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor SMART

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 decembrie 2015

"Transelectrica" nu a fost lăsată să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor SMART

Reprezentanţii "Transelectrica", ce deţine 70% din societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport "SMART", nu au fost lăsaţi să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor din această săptămână (prima şi a doua convocare), care avea ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administraţie al filialei.

Potrivit reprezentanţilor "Transelectrica", în data de 14 decembrie 2015, chiar şi cu intervenţia Poliţiei, şi contrar practicilor celor două societăţi (SMART şi Transelectrica) în legătură cu transmiterea mandatelor pentru ţinerea şedinţelor, Adunarea Generală a Acţionarilor SMART nu s-a putut ţine, persoanei împuternicite de reprezentantul legal al Transelectrica nefiindu-i permisă exprimarea votului companiei în legătură cu punctele ce se regăseau pe ordinea de zi a şedinţei AGA convocată de Consiliul de Administraţie al SMART SA.

Oficialii Transelectrica ne-au spus: "Dumitru Constantin Iacov, care este şi membru al Consiliului de Administraţie (CA) al SMART, a fost împuternicit de către CA să prezideze şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor SMART din datele de 14 decembrie 2015, respectiv 15 decembrie 2015.

În aceste condiţii directorul general al SMART, în calitate de preşedinte de şedinţă, invocând articolului 125 alin. 3 din Legea societăţilor nr. 31/1990, în contradicţie cu practica de până la acest moment, nu a permis persoanei împuternicite de către reprezentatul legal al CNTEE Transelectrica să exprime votul acţionarului majoritar în conformitate cu mandatul acordat de către Directoratul CNTEE Transelectrica, în calitate de reprezentant legal al companiei, pentru punctele ce se aflau pe ordinea de zi. Articolul 125 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede că procurile vor fi depuse în original cu 48 de ore înainte de adunare sau în termenul prevăzut de actul constitutiv, sub sancţiunea pierderii exerciţiului dreptului de vot în acea adunare. Actul constitutiv al SMART SA nu prevede niciun termen de depunere a procurilor. Desfăşurarea şedinţei a fost consemnată de către un executor judecătoresc la solicitarea CNTEE Transelectrica SA. Mai mult, la a două convocare a şedinţei în data de 15 decembrie 2015, în prezenţa Directoratului CNTEE Transelectrica, reprezentatul legal al companiei, Directorul General al SMART SA, împuternicit de către Consiliul de Administraţie al SMART SA să prezideze şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor SMART SA, fără nicio justificare reală şi temeinică, în calitate de preşedinte de şedinţă a refuzat deschiderea şedinţei, şi supunerea la vot a punctelor aflate pe ordinea de zi, deşi Directoratul CNTEE Transelectrica SA, în calitate de reprezentant legal al companiei, putea exprima votul direct prin reprezentanţii legali (prin prezenţa chiar a membrilor Directoratului companiei CNTEE Transelectrica SA) pentru punctele aflate pe ordinea de zi. În această situaţie nu există nicio prevedere legală cu privire la vreo obligaţie a acestuia de a comunica anterior şedinţei felul în care va vota. Şi de această dată la şedinţa a participat, la solicitarea CNTEE Transelectrica SA, un executor judecătoresc, care a consemnat desfăşurarea şedinţei".

Oficialii Transelectrica susţin că au iniţiat deja măsurile ce se cuvin în astfel de situaţii în vederea normalizării activităţii manageriale a societăţii SMART SA, solicitând anterior, în termenul legal, completarea ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor SMART, convocată pentru dată de 14/15 decembrie 2015 cu următoarele puncte: revocarea actualilor membri ai Consiliului de Administraţie; numirea membrilor provizorii ai SMART SA; stabilirea duratei contractului de mandat al membrilor provizorii; aprobarea contractului de administraţie cadru; stabilirea indemnizaţiei fixe a membrilor provizorii.

Reprezentanţii Transelectrica spun că, deşi solicitarea acţionarului majoritar al SMART a fost făcută cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a termenelor de depunere, Consiliul de Administraţie al SMART, cu încălcarea obligaţiilor legale, şi fără nicio justificare reală, nu a completat ordinea de zi conform solicitării: "În schimb, Consiliul de Administraţie al SMART SA a decis convocarea unei noi şedinţe a Adunării Generale a Acţionarilor pentru data de 10 februarie 2016 ce va avea pe ordinea de zi numirea unor noi membri ai Consiliului de Administraţie al SMART SA în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Conform prevederilor legale în vigoare CNTEE Transelectrica SA, nu poate decât, din nou, să solicite completarea ordinii de zi şi să propună şi alţi candidaţi, termenul de 10 februarie 2016, pentru ţinerea Adunării Generale neputând fi însă schimbat".

Contactaţi de ziarul BURSA pentru precizări, reprezentanţii SMART ne-au transmis că domnul Constantin Dumitru Iacov este indisponibil, în condiţiile în care, ieri, a suferit o intervenţie chirurgicală.

În prezent, din Consiliul de Administraţie al SMART, fac parte Eduard Bachide - preşedinte, alţi mebrii fiind Dumitru Constantin Iacov, Anca-Gabriela Marinescu şi Gabriel-Lucian Pitu.

Tensiunile dintre Transelectrica şi SMART sunt mai vechi.

Pe 1 septembrie 2015, Transelectrica SA a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA) al SMART.

Constantin Iacov, care, până pe 1 septembrie, a fost şi preşedinte al CA SMART, a declarat atunci că, în urma acestei decizii AGA, societatea a rămas fără administratori şi că acum se derulează selecţia viitorilor membrii CA în baza prevederilor ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat.

Domnul Iacov susţinea: "În baza mandatului prezentat în AGA, planul a fost respins pe motiv că propunea creşterea cu doar 3% a indicatorilor de performanţă şi că prevedea o dependenţă mai mare de comenzile Transelectrica. Compania-mamă susţine că planul vechi de administrare pe care ni l-a cerut să îl refacem cuprindea o creştere a veniturilor de exploatare cu 4% pe an şi o profitabilitate netă de 5% indiferent de nivelul veniturilor".

Directorul general al SMART afirmă, însă, că reprezentanţii Transelectrica i-au solicitat, în vară, să refacă planul de administrare conform proiecţiei bugetare aprobată pentru perioada 2015-2019: "Eu asta am făcut, iar proiecţia bugetară este aprobată de Transelectrica. Nu înţeleg de ce planul de administrare modificat conform cerinţelor Transelectrica nu a mai fost bun în septembrie".

La începutul anului, Transelectrica a dat SMART în judecată pentru că administratorii au majorat capitatul social al companiei în decembrie, prin aport în natură, cu valoarea unor terenuri pe care filiala Transelectrica obţinuse mai demult certificatul de atestare a proprietăţii.

Surse din Transelectrica SA ne-au declarat, la finele lunii aprilie, că acţiunea în instanţă a fost iniţiată pentru că majorarea cu aport în natură a capitalului SMART s-a făcut doar în baza deciziei Consiliului de Administraţie a filialei transportatorului naţional de electricitate şi nu în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor. Sursele ne-au mai spus atunci că administratorii SMART nu au convocat AGA şi au ignorat şi faptul că, la data la care au decis majorarea capitalului, acţionarul majoritar al Transelectrica nu mai era Secretariatul General al Guvernului (SGG), ci Ministerul Economiei. La finele anului trecut, în urma constituirii componenţei noului Guvern, Transelectrica şi Transgaz au revenit în subordinea Ministerului Economiei, fiind transferate de la SGG.

Asupra conducerii SMART au existat şi acuzaţii de la persoane din interiorul companiei că filiala Transelectrica a închiriat un etaj din clădirea Skytower la un preţ mult mai mare faţă de vechiul imobil Bectro Center. Conform acuzaţiilor, SMART a plătit ilegal şi un comision de 250.000 de lei pentru noul contract de închiriere.

Constantin Iacov ne-a spus că aceste acuzaţii sunt false şi a argumentat: "În Bectro Center plăteam 90.000 de lei pe lună pentru 566 mp. În Skytower plătim 108.000 de lei pe lună pentru 1.157 mp. 8 luni le avem gratuit din partea proprietarilor. Rezultă că pe cinci ani, preţul lunar pe metru pătrat închiriat este de 13,36 de euro". Domnul Iacov afirmă că plata comisonului a fost legală, compania selectată pentru intermedierea tranzacţiei oferind cel mai mic preţ dintre ofertele primite.

Transelectrica poate rămâne fără mentenanţă de la SMART

"Transelectrica" (TEL) poate să rămână fără servicii de mentenanţă, de la începutul anului viitor, şi ar putea fi nevoită să integreze această activitate, potrivit unor surse, în contextul în care societatea nu a reuşit să se înţeleagă cu filiala SMART.

Transeletrica a dau un ultimatum "SMART", până luni.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O mișcare tactică de ultim moment a lui Ponta pe frontul Transelectrica este "retrogradarea" lui Radu Cernov din poziția de membru al Consiliului de Supraveghere în cea de șef al Direcției Juridice. Cernov a fost asociat cu Șova pe când curățau de bani Turceni, Rovinari și Govora. Apoi a fost mare șef la CNADNR unde îi ținea spatele lui Narcis Neaga. Acum devine "executiv" în Transelectrica prin preluarea în subordine a tuturor juriștilor Transelectrica, astfel încât să apară "riscuri juridice" de fiecare dată când Transelectrica ar avea chef să iasă de sub papucul lui Iacov sau să îl schimbe pe golan cu un manager decent. De ce credeți că milionari ca Cernov (din onorarii de avocat) și Iacov (din diverse afaceri) își doresc atât de mult să rămână salariați la stat ?

    Niste [...] de politicenii fac praf sistemul energetic. Habar nu au cum functioneaza sistemul energetic.

    "creşterea cu doar 3% a indicatorilor de performanţă şi că prevedea o dependenţă mai mare de comenzile Transelectrica"

    Oare care este situatia la celelalte sucursale 

    Amestecul politicului in companiile statului duce la parazitarea acestora cu persoane clientelare, oportunisti si impostori. Asa se intampla si la Smart si Transelectrica unde sunt in functii acoliti de la toate partidele ce au fost la putere.Acum se cearta intre ei pentru pastrarea posturilor bine platite, nicidecum pentru buna functionare a sistemului energetic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb