ÎN CONTEXTUL CREŞTERII COTAŢIEI PETROLIERE, Contradicţii pe marginea unei eventuale majorări a preţului gazelor

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 iunie 2018

Contradicţii pe marginea unei eventuale majorări a preţului gazelor

Ciolpan, Romgaz: "Gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, deoarece cotaţiile petroliere s-au majorat foarte mult în ultima perioadă"

Ministrul Energiei susţine că preţul gazelor nu va creşte, la iarnă

Havrileţ, Ministerul Energiei: "În mod normal, preţurile gazelor urmează cotaţia petrolului după aproximativ nouă luni, motiv pentru care majorarea preţului gazelor, din acestă cauză, ar putea fi luată în considerare începând de anul viitor"

Gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, deoarece cotaţiile petroliere s-au majorat foarte mult în ultima perioadă, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare energie din cadrul Romgaz, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, Ministrul Energiei Anton Anton susţine că preţul gazelor nu va creşte, la iarnă. Recent, când a fost întrebat care este strategia ţării noastre de a proteja consumatorii vulnerabili de creşterea preţului gazelor, aşteptată pentru următoarele luni, domnia sa a răspuns: "Nu-i adevărat (n.r. că preţul gazelor va creşte în această iarnă)" - refuzând să-şi argumenteze opinia.

Niculae Havrileţ, consilier în cadrul Ministerului Energiei şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ne-a declarat, ieri, că în mod normal, preţurile gazelor urmează cotaţia petrolului, dar la un răstimp de câteva luni (care până în prezent a fost de nouă luni), motiv pentru care o majorare a preţului gazelor pe fondul cotaţiei petrolului ar putea fi luată în considerare începând de anul viitor.

Niculae Havrileţ ne-a explicat: "Contractele care se încheie în această perioadă, la preţurile actuale, acoperă inclusiv sezonul de iarnă. De aceea spun că, cel mai probabil, o să luăm în considerare o urmare a creşterii cotaţiei petrolului pentru iarna 2019-2020, deoarece pentru iarna 2018-2019 contractele se încheie acum".

În timp ce reprezentanţi ai companiilor din energie susţin că factura la gaze va fi mai scumpă iarna următoare, pe fondul majorării cotaţiilor petroliere, Niculae Havrileţ ne-a spus că vede o scădere a facturii la gaze, în viitorii ani, ca urmare a aducerii unor noi surse de gaze în Europa, precum şi o independenţă a preţului acestora de cotaţiile petroliere.

Niculae Havrileţ, Ministerul Energiei: "Conducta TANAP ar putea înlătura legătura dintre preţul gazelor naturale şi cotaţiile petroliere"

Metoda de stabilire a preţului gazelor după cotaţia petrolului este utilizată deoarece nu există o cotaţie a lor, iar atunci când preţul petrolului scade, scade şi cel al gazelor naturale, dar după o perioadă de câteva luni, şi la fel se întâmplă şi când acesta creşte, a mai precizat Niculae Havrileţ.

"Din punctul meu de vedere, s-ar putea ca, din iarna aceasta, sau în perioa­da următoare - anul viitor - să asistăm la o dezlegare a cotaţiei petrolului de preţul gazelor naturale, ca urmare a cantităţii de gaze care va veni în zona Europei. Mă refer aici şi la conducta Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), care va aduce gaz din zona azeră în Europa. Construcţia TANAP a fost demarată, urmând să pună la dispoziţia europenilor gaze din Azerbaijan. Tot în 2019-2020 încep să fie puse pe piaţă şi gazele din Marea Neagră, de aceea consider eu că legătura între cotaţiile petroliere şi preţul gazelor naturale va fi, foarte probabil, înlăturată", a adăugat reprezentantul Ministerului Energiei.

Domnia sa susţine, însă, că în timp ce nu vede o majorare a preţului gazelor din producţia internă, este posibil să vedem scumpiri la cele din import, precizând: "Dar Gazprom are o altă politică pe piaţa europeană, care a fost stabilită ca urmare a penalităţilor şi condiţiilor care i s-au impus. Practic, preţurile sunt mai predictibile şi previzibile, astfel că eu nu văd o escaladare abruptă. Dimpotrivă, eu cred că, în anii următori, preţul gazelor va scădea".

Domnul Havrileţ a spus că este posibil ca, până la aducerea de noi surse de gaze pe piaţa europeană, să existe o creştere de preţ, dar a subliniat că aceasta nu poate fi de durată.

Vasile Ciolpan, Romgaz: "Romgaz deţine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze"

Vasile Ciolpan a declarat, ieri: "Aşa cum se văd cotaţiile petroliere, astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producţia curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcţie de temperaturi şi de cerere".

Oficialul Romgaz a afirmat că programul de stocare a gazelor în depozitele subterane se află în grafic, iar în următoarele trei luni va fi îndeplinită obligaţia privind cantitatea care va fi înmagazinată, adăugând: "Simpla realizare a obligaţiei de înmagazinare s-ar putea să nu fie suficientă pentru vârfurile de consum care apar în fiecare iarnă. Mai este necesară şi o cantitate care, tradiţional, se achiziţionează din import".

Potrivit domniei sale, Romgaz deţine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care se utilizează 2,2 - 2,4 miliarde, în funcţie de prognozele de consum pentru iarnă.

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, declara, la finalul lunii trecute, că preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, va creşte semnificativ în iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere.

Oficialul E.ON a afirmat, conform agenţiei de presă citate: "În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile petroliere, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final".

Conform lui Hajdinjak, preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import, pe fondul faptului că nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni. Directorul E.ON a adăugat: "Există un risc mare ca preţul de producţie internă, plus tariful de înmagazinare, să ajungă la nivelul preţului de import".

Oficialul E.ON a precizat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este clar; politica de 'Cea si Hais'. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb