ÎN FAZĂ INCIPIENTĂ DE ZECE ANI, Bursa Cerealelor de la Brăila - încă un vis

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 15 mai 2008

Bursa Cerealelor de la Brăila - încă un vis

Proiectul de înfiinţare a unei Burse de Cereale la Brăila este încă în fază incipientă, după zece ani de când s-au făcut primele demersuri, ne-a declarat domnul Viorel Matei, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Domnul Culiţă Tărâţă, directorul SC "Trei Brazi" din Insula Mare a Brăilei, consideră că în viitorul apropiat nu se întrevede o rezolvare a acestei probleme.

În jurul viitoarei Burse a Cerealelor de la Brăila gravitează o mulţime de interese ale marilor comercianţi, care sunt interesaţi de împiedicarea înfiinţării acesteia, consideră domnul Tărâţă. Pe de altă parte, producătorii agricoli nu s-au solidarizat încă şi nu au conştientizat beneficiile unei Burse a Cerealelor.

Pe fondul numărului mic de depozite deţinute sau adminis­trate de producătorii agricoli, unde şi-ar putea depune recolta de cereale, comercianţii stabilesc un monopol al preţurilor. Ori, o condiţie esenţială a exis­tenţei unei Burse a Cerealelor este tocmai numărul mare de depozite: "Atât timp cât producătorii nu au depozite unde să preia producţia de cereale recoltată, pentru a o putea vinde mai târziu, când piaţa şi nivelul preţurilor se reglează, nu este posibil să înfiinţezi o Bursă a Cerealelor", ne-a declarat domnul Tărâţă.

Vânzarea producţiei de cereale imediat după recoltare, aşa cum se realizează în prezent, cauzează pierderi de 35-40% pentru producătorii agricoli, consideră directorul general al SC "Trei Brazi". În cazul existenţei unor spaţii de depozitare şi implicit a unei Burse a Cerealelor, producătorii agricoli nu ar mai suporta această pierdere.

Previziunile pentru anul agricol 2008 sunt foarte bune şi, pe acest fond, comercianţii fac toate demersurile pentru scăderea preţurilor cerealelor, ne-a spus Culiţă Tărâţă. Domnia sa a precizat: "De multe ori, producătorii de cereale sunt acuzaţi de creşterea preţurilor produselor finale, ori acest lucru nu este adevărat: comercianţii sunt cei care achiziţionează cerealele la preţuri mici şi le vând apoi cu un preţ mult mai mare, determinând astfel majorarea costului produselor finale". Bursa Cerealelor ar înlocui acest sis­tem, întrucât ar realiza un echilibru între vânzător (producătorul agricol) şi cumpărător (comerciant), precum şi preţuri la vedere, consideră domnul Viorel Matei.

Totodată, prin existenţa unor spaţii de depozitare, producătorii agricoli s-ar putea împrumuta la bănci, pe baza unor certificate de depozit, ne-a spus domnul Tărâţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb