ÎN MARTIE Încrederea în economia germană continuă să crească, în ciuda intensificării pandemiei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 martie 2021

Încrederea în economia germană continuă să crească, în ciuda intensificării pandemiei

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, şi-a continuat revenirea în luna martie crescând peste aşteptări la o valoare de 96,6 puncte de la 92,7 puncte în februarie, evoluţie ce sugerează o îmbunătăţire a perspectivelor economice în ciuda recrudescenţei pandemiei de Covid-19. Analiştii se aşteptau la valoare de 93,2 puncte pentru luna martie.

Potrivit lui Klaus Wohlrabe, economist la Ifo, puternica industrie germană a rămas pe un palier solid la finele primului trimestru din 2021, comenzile fiind la un nivel foarte ridicat. Aşteptările privind exporturile au explodat datorită cererii puternice din Statele Unite şi din China, în timp ce sectorul de servicii a consemnat o îmbunătăţire moderată în martie, fapt indicat şi de indicatorii PMI publicaţi recent de Markit Economics.

Componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo s-a îmbunătăţit peste aşteptări în martie. Astfel, indicele condiţiilor curente a urcat la 93 de puncte de la o valoare de 90,6 puncte în februarie, iar indicele aşteptărilor a urcat la 100,4 puncte de la 95 puncte luna trecută, valoare revizuită pozitiv de la 94,2 puncte. Estimările generale erau pentru 91,3 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 95,2 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri, deviaţiile pozitive find destul de puternice. Componenta aşteptărilor a consemnat de altfel cel mai mare avans lunar din luna iunie a anului trecut. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt creştea vineri la ora 12:00, după publicarea Ifo, cu 0,75% şi se apropia de un nou maxim istoric.

În ciuda solidităţii sectorului manufacturier german, care a tras după sine toată economia germană, este foarte probabil ca prima economie europeană să înregistreze o contracţie de 0,7% în primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior ca urmare a măsurilor de lockdown aplicate şi prelungite de către autorităţi inclusiv în luna aprilie, arată Klaus Wohlrabe.

"Cu situaţia pandemică în înrăutăţire şi în prelungire în trimestrul al doilea, există îngrijorare că efectele economice se vor resimţi pentru încă căteva luni având în vedere că campania de vaccinare este încă în stadiile incipiente în acest moment", arată economistul Ifo.

Joi, institutul economic din Germania a revizuit negativ estimarea de creştere din acest an pentru prima economie a Europei, la +3,7% de la +4,2% iniţial. În acelaşi timp. IFO a revizuit pozitiv estimarea pentru 2022 fiind anticipată o creştere a PIB de 3,2% de la 2,5% iniţial. De asemenea, indicatorul forward looking dezvoltat de compania germană de cercetare Gfk, ce măsoară încrederea consumatorilor, a arătat o îmbunătăţire pentru luna aprilie. Astfel, indicatorul a urcat la -6,2 puncte de la -12,7 puncte în luna martie.

Creşterea indicelui Ifo arată că firmele germane, în special cele din sectorul manufacturier, sunt în asentiment cu pieţele de capital când privesc dincolo de impactul negativ al lockdown-ului actual şi văd că "paharul este pe jumătate plin", consideră Carsten Brzeski, economist la ING Bank.

Acesta spune că optimismul din cercetarea Ifo maschează o situaţie foarte complicată în economie.

"Cu o nouă citire puternică a Ifo şi o performanţă solidă a sectorului manufacturier, întrebarea care se ridică este dacă Germania poate evita o contracţie economică în primul trimestru, similară cu ce s-a întâmplat în cel de-al patrulea trimestru din anul trecut (...) Dacă autorităţile germane reuşesc să pună pe picioare campania de vaccinare, al doilea trimestru ar putea aduce o îmbunătăţire enormă a încrederii şi încheierea lockdown-urilor", arată Brzeski.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb