ÎN OPINIA SPECIALIŞTILOR, Reinventarea capitalismului este necesară pentru o redresare solidă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2020

Reinventarea capitalismului este necesară pentru o redresare solidă

Pandemia a dus lumea într-un dezechilibru care nu va putea fi depăşit în următorii ani, evidenţiind multe dintre vulnerabilităţile sistemelor şi instituţiilor actuale

Pandemia de Covid-19 a dus lumea într-un dezechilibru care nu va putea fi depăşit în următorii ani şi, fiind departe de stabilirea unui "nou normal", ar trebui să ne aşteptăm la un efect de domino, care să declanşeze alte schimbări - atât pozitive, cât şi negative - în deceniul următor, conform unei analize publicate de Forumul Econo­mic Mondial.

Autorii analizei, Peter Bakker - preşedinte - director executiv al Consiliului Mondial al Afacerilor pentru Dezvoltare Durabilă, şi

John Elkington, preşedinte executiv, cofondator al societăţii de consultanţă Volans Ventures Ltd., arată, spre exemplu, că valul de revolte care s-a răspândit în America şi nu numai, în urma morţii afro-americanului George Floyd (într-o intervenţie a poliţiei), poate fi un exemplu că pandemia a alimentat furia şi disperarea la nivel mondial. Alte posibile perturbări induse de pandemia de Covid-19 variază de la o criză financiară adân­că până la o schimbare importantă a ritmului tranziţiei ener­getice globale: unii analişti consideră că cererea de combustibil fosil a atins vârful în 2019, iar nivelul respectiv nu va mai fi înregistrat niciodată.

Sursa menţionează că actuala pandemie a evidenţiat numeroase vulnerabilităţi - în cadrul întreprinderilor, al lanţurilor de aprovizionare, economiilor, sistemelor de sănătate şi instituţiilor politice - care vor trebui abordate în lumea post-criză. "Acestă criză a adus în atenţie interconectarea sistemelor noastre naturale, sociale şi economice, şi a tras un semnal de alarmă în privinţa riscurilor sistemice care se pot înmulţi atunci când permitem acumularea unor puncte slabe şi a consecinţelor negative, în timp", spun autorii, adăugând: "O recuperare cuprinzătoare şi ecologică este vitală pentru crearea unor economii mai rezistente şi a unei lumi în care afacerile să poată prospera, nu doar acum, ci în viitor, pe termen lung".

Există semne pozitive conform cărora, în unele ţări, pachetele de salvare şi stimulentele acordate pe fondul crizei actuale au fost concepute cu respectarea criteriilor mai sus menţionate, dar acest lucru nu este universal valabil, potrivit analizei, care subliniază: "Pare inevitabil ca unele guverne să repete greşelile comise în urma crizei financiare din 2007-2008, atunci când, în multe cazuri, politicile adoptate după criză au agravat inegalitatea şi au generat rezultate nesustenabile. O adevărată redresare după pandemia de Covid-19 nu va fi despre refacerea lucrurilor aşa cum au fost înainte. Este necesară o nouă construcţie, o resetare, mai ales dacă trebuie rezolvate vulnerabilităţile sistemice profunde pe care le-a expus pandemia".

Pentru întreprinderi, scrie analiza, o construcţie nouă, mai bună, înseamnă mai mult decât responsabilitatea socială a companiilor: "Este vorba despre alinierea reală a pieţelor la sistemele naturale, sociale şi economice de care acestea depind. Este vorba despre construirea unei rezilienţe reale, despre realizarea unei creşteri echitabile şi durabile, şi de reinventarea capitalismului în sine".

"Companiile vor trebui să stabilească un echilibru mai bun între eficienţă şi rezistenţă"

Ca să se poată asigura că sunt mai bine pregătite pentru un şoc viitor, atunci când acesta va veni, companiile vor trebui să stabilească un echilibru mai bun între eficienţă şi rezistenţă la orice - de la managementul financiar până la configurarea lanţului de aprovizionare, spun autorii analizei. Potrivit acestora, lanţurile de aprovizionare complexe pot face loc unora mai simple, iar conceptul "just-in-time", care presupune un sistem de fabricaţie în care materialele sau componentele sunt livrate imediat, înainte să fie solicitate, pentru a reduce la minimum costurile de stocare, poate fi înlocuit de conceptul "doar în cazul în care" ("just-in-case"), atât în domeniul achiziţiilor, cât şi în cel al producţiei.

Întreprinderile vor trebui să lucreze cu o gamă largă de parteneri pentru a se asigura că toate riscurile - financiare, de mediu şi sociale - sunt înţelese în mod corespunzător, valorificate şi, acolo unde este necesar, diminuate, potrivit sursei. Aceasta precizează că, din ce în ce mai mult, evaluările complete şi integrate ale riscurilor vor fi esenţiale pentru companii, în vederea îndeplinirii obligaţiilor lor.

În cele din urmă, spun autorii menţionaţi, "suntem la fel de rezistenţi pe cât sunt sistemele de care depindem, astfel că întreprinderile vr trebuie să facă faţă nevoii lor de rezilienţă sistemică".

După pandemia Covid-19, acest aspect va putea fi rezolvat prin investiţii în refacerea economiilor slăbite, a comunităţilor zguduite de criză şi a ecosistemelor naturale supraexploatate, spune analiza, amintind că este necesară şi adaptarea în vederea creşterii capacităţii de a face faţă perturbărilor viitoare.

"Integrarea obiectivelor climatice în strategia de afaceri - un motor vital al succesului pe termen lung"

Nevoia măsurilor de "stimulare ecologică" este clară, în opinia autorilor analizei, care declară: "Probabil că acestea vor furniza mai multe locuri de muncă şi o creştere mai echitabilă pe termen scurt, reducând în acelaşi timp riscurile pe termen lung legate de schimbările climatice şi de pierderea biodiversităţii - crize care, dacă nu sunt rezolvate, vor provoca un nivel de perturbare a economiilor şi societăţilor noastre mult mai mare decât a fost cel generat de pandemia de Covid-19".

Pandemia de Covid-19 nu a distrus fizic oraşe sau industrii, aşa cum s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial, şi de aceea apare o întrebare vitală pentru redresarea economică: din ce zone va veni, acum, cererea de capital, în condiţiile în care este probabil să dureze ani de zile refacerea încrederii consumatorului, respectiv a cheltuielilor, la nivelurile anterioare crizei, potrivit analizei. Aceasta mai face referire la provocarea decarbonizării întregii economii, care poate fi sursa cererii necesare pentru recuperarea economică şi pentru crearea de locuri de muncă bune.

"Acum, mai mult ca oricând, integrarea obiectivelor climatice în strategia de afaceri poate fi un motor vital al succesului pe termen lung", subliniază sursa.

"Pandemia a expus fragilitatea economiilor capitaliste contemporane"

Pandemia de Covid-19 a expus fragilitatea economiilor capitaliste contemporane şi impactul social negativ al acestora, conform analizei, care susţine că actuala criză a consolidat nevoia de schimbare către un model mai durabil şi mai cuprinzător.

"Este vital să profităm de această oportunitate pentru a corecta modelul actual de capitalism, bazat pe stimulente care nu produc efecte benefice şi pe fluxuri de informaţii", potrivit analizei, care menţionează că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să intervină pentru ca pagubele de mediu şi sociale să fie internalizate, respectiv suportate de companiile responsabile. "Profiturile nu pot fi mai importante decât rezilienţa socială pe termen lung. Întreprinderile trebuie să îmbunătăţească atât calitatea, cât şi coerenţa informaţiilor pe care le dezvăluie despre riscuri, impact şi strategii - şi să integreze aceşti factori în remunerare, management şi structurile de guvernanţă", notează analiza.

La rândul lor, investitorii trebuie să integreze mai bine informaţiile globale de mediu, sociale şi de guvernanţă în modelele de analiză şi evaluare financiară, notează sursa, subliniind: "Pentru ca noul capitalism să asigure o redresare durabilă şi cuprinzătoare, este esenţial ca investiţiile companiilor să reflecte calitatea guvernanţei lor şi impactul asupra societăţii şi a mediului. Dacă nu profităm de această ocazie pentru a ne construi un mediu nou mai bun, resetând şi reinventând - mai degrabă decât revenind la normal -, riscurile sistemice şi vulnerabilităţile vor continua să se acumuleze, făcând şocurile viitoare atât mai probabile, cât şi mai periculoase".

În ciuda tragediei provocate în lume, trebuie să ne folosim de pandemia de Covid-19 şi să ne asigurăm că aceasta devine catalizatorul unei transformări profund pozitive a economiei globale, apropiindu-ne de o lume în care fiecare poate trăi bine, în limitele planetare, conchide analiza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb