ÎN POFIDA APRECIERII LEULUI Exporturile româneşti de mobilă au crescut cu 10% în 2007

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 30 august 2007

Aprecierea monedei naţionale în 2006 şi prima parte a anului 2007, dar şi creşterea preţurilor la materiile prime au cauzat pierderi considerabile firmelor exportatoare de mobilă, a arătat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Mobilier (APMR), Aurel Rizea. "Exportatorii de mobilier se plâng de preţul ridicat al materiei prime, dar şi de aprecierea monedei naţionale cu circa 8 %, de la începutul anului. Din această cauză, există fabrici care au înregistrat pierderi la contractele externe", a spus Rizea. În pofida condiţiilor financiare dezavantajoase, exporturile de mobilier au crescut, totuşi, cu circa 10 %, în prima parte a anului 2007, au anunţat producătorii.

Conform statisticilor oficiale, în prezent, peste 60 % din producţia românească de mobilă este exportată. Exporturile de mobilier s-au cifrat, în 2006, la 964 milioane euro, România deţinând locul 22 la exporturi, la nivel mondial. Principalele ţări în care producătorii români exportă mobilă sunt Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Olanda. Directorul general adjunct în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Aurelia Sereny, a explicat că preţurile materiilor prime autohtone au ajuns la acelaşi nivel cu cel al preţurilor materiei prime din import. În opinia acesteia, preţul materiilor prime din import nu ar trebuie să constituie o problemă pentru producători. Rizea a exclus orice majorare semnificativă a preţului mobilei în 2007.

"Nu sunt motive speciale să majorăm preţurile", a explicat Rizea, care nu a exclus faptul că o eventuală majorare de preţuri ar putea fi dictată de creşteri de preţuri la energie. Dacă 60 % din producţia românească se îndreaptă spre export, 25 % din mobilierul care se vinde pe piaţa românească provine din import, în special din Italia, Germania şi Polonia. În 2006, importurile de mobilier s-au ridicat la 291 milioane euro, din totalul vânzărilor de 977 milioane euro. Media de creştere a importurilor a fost de 30 % anual, în ultimii ani. În prezent, productivitatea muncii în sectorul românesc de mobilier se situează încă mult sub media ţărilor Uniunii Europene, cu toate că aceasta s-a dublat în perioada 2001-2006, ajungând la 16.900 euro pe om anual.

Şi salariile în sector sunt mult mai mici faţă de cele din UE. În prezent salariul mediu brut în industria mobilei este de 220 euro (în creştere cu 51 % faţă de perioada similară a anului trecut). "În Franţa sau Italia salariul mediu brut din sector este de circa 7 ori mai mare decât în România, iar în Ungaria salariul este de trei ori mai mare", a explicat Rizea. Şi numărul de salariaţi a scăzut, în prezent, în sector activând peste 97.700 salariaţi. În 2006 producţia românească a mobilei s-a ridicat la 1,650 miliarde euro, Româ­nia deţinând locul 27 la nivel mondial.

Peste 550 firme participă la Târgul internaţional de mobilă

Un număr de 550 firme, dintre care 25 % străine, participă la târgul de mobilă BIFE-TIMB 2007, organizat la târgul expoziţional Romexpo în perioada 5-9 septembrie 2007, informează Romexpo. Numărul expozanţilor este cu 21 % mai mare faţă de ediţia de anul trecut. La ediţia din 2007 vor fi prezenţi expozanţi din 17 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Danemarca, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Ungaria. Suprafaţa ocupată este de circa 55.000 mp, în creştere cu 10 % faţă de ediţia precedentă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Bulgaria, România înregistrează printre cele mai scăzute preţuri la mobilă din 33 de ţări europene. Luând în calcul raportul dintre preţurile la mobilă din 2005 şi paritatea puterii de cumpărare în 33 de ţări, România se clasează pe locul 24 (corespunzător celor mai scăzute preţuri) şi Letonia pe locul 23. În timp ce în România, preţurile la mobilă sunt la 47 % din media înregistrată la nivel european, în Bulgaria preţurile sunt la 64 % din medie. În medie, cheltuielile pentru achiziţia de mobilier în cele 33 de ţări europene reprezintă 2,5 procente din totalul cheltuielilor domestice. Studiul acoperă un interval de aproximativ 140 de produse de mobilier, de la mobilă de bucătărie şi dormitor până la alte articole de mobilier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb