ÎN PRAGUL COLAPSULUI Sistemele de termoficare primesc subvenţii din trei surse şi tot nu rezistă pe piaţă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 ianuarie 2015

Sistemele de termoficare primesc subvenţii din trei surse şi tot nu rezistă pe piaţă

Autorităţile vor să le salveze, printr-o lege, în al doisprezecelea ceas

Sistemele de încălzire centralizată a oraşelor din ţara noastră primesc, de câţiva ani buni, subvenţii din trei surse: alocaţii de la consiliile locale, bonusul de cogenerare pentru centralele care produc simultan energie şi agent termic, dar şi facilitatea de a cumpăra gaze la preţul plătit de populaţie, care este cel mai mic din piaţă. Aceste subvenţii mai pot fi acordate până în anul 2023 cel târziu.

Bonusul pentru cogenerare este plătit de toţi consumatorii de electricitate, atât populaţie cât şi agenţi economici, indiferent de sistemul de încălzire de care beneficiază.

Experţii şi specialiştii din energie trag semnale de alarmă încă de la începutul anilor 2000 asupra colapsului în care se află sistemele centralizate, care s-au transformat într-o gaură neagră. Ei au cerut insistent autorităţilor să reformeze încălzirea centralizată, dar şi sistemul de subvenţie acordat cetăţenilor.

Cunoscutul expert Aureliu Leca a făcut recent observaţia că autorităţile publice ar fi putut reconstrui din temelii întreg lanţul de producţie a agentului termic (CET - transport - distribuţie - furnizare) din oraşele mari ale ţării noastre dacă ar fi canalizat în acest scop resursele alocate subvenţiilor. Sumele estimative (niciun oficial nu a avut interes sa facă un calcul total ca să nu se vadă dimensiunea găurii negre) se învârt în jurul a 1 miliard de euro la nivel naţional, pe an. În ciuda sumelor importante cheltuite, iar în ultimii ani, piaţa de energie s-a confruntat cu un val de insolvenţe în rândul CET-urilor.

Avem şi cazuri de succes. ELCEN (producătorul de agent termic din Capitală), aflat în pragul fuziunii cu RADET (distribuitorul şi furnizorul) a rezistat binişor pe piaţă cu un bonus anual pentru cogenerare de circa 400 milioane de euro, în condiţiile în care regia bucureşteană îi datorează, în prezent circa 700 milioane de euro, conform surselor noastre din piaţă.

Autorităţile vor să stingă datoria prin fuziune şi să eficientize noua entitate integrată.

Cel puţin la nivel declarativ, parlamentarii au admis, la finele anului trecut, că sistemul trebuie salvat printr-o nouă lege, care va fi promovată chiar în această sesiune parlamentară.

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că noua lege va trebui să cuprindă trei principii obligatorii: abordarea integrată a sistemului (management unitar performant pe întreg lanţul producţie - transport - distribuţie - furnizare agent termic, cu posibilitatea primăriilor de a-l concesiona integral pentru eficientizare, sau a intra în firme mixte cu investitori privaţi); consolidarea pieţei (adică asigurarea unui consum pentru sistemele centralizate, devastate de valul de debranşări, prin definirea consumatorilor vulnerabili şi direcţionarea subvenţiilor direct către aceştia, nu către toţi cetăţenii ca în prezent, prin descurajarea montării de centrale individuale prin impunerea de taxe de mediu şi optarea pentru sisteme unitare eficiente de încălzire a unui condominiu); dezvoltarea de sisteme mixte pe lanţul încălzirii centralizate (trebuie privită şi tratată ca o afacere profitabilă, iar în multe oraşe, din cauza dispariţiei industriei, sistemul nu rentează în anumite zone, caz în care pot fi dezvoltate puncte termice zonale, chiar şi geotermale).

Potrivit specialiştilor din piaţă, dezbaterile pe subiect ar urma să fie demarate în februarie, în cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un om cu pregatire medie intelege imediat din acest articol ca NU SE INTELEGE NIMIC DIN EL . ALINA , IN LOC SA TE PLIMBI INCERT PRINTRE AFIRMATII A CAROR UNICA SUBSTANTA E CA NISTE IGNORANTI VOR DECIDE CONFUZ.UBDE NU SE PRICEP.. MAI BINE CITESTE LEGEA 204/2012 SI INVESTIGHEAZA DECE NU SE APLICA ,,, CALCULEAZA TU CU CUNOSTINTELE DIN CLASA A OPTA CAT COSTA GIGACALORIA LA BUCURESTI ( o sa te crucesti) investigjheaza dece a disparut agentia pentru eficientizare energetica a Bucurestiului ... si o sa dai de MADALIN , SUBIECTUL LUI MANASTIORE ETC ETC

    in concluzie nu sistemele sunt gauri negre ci bilanturile lor contabile ultraspaguite ... ASTA TOT PREZINT EU PE POSTUIRLE TV DE ANI SI ANI dar asteptam cu interes CRIZA CA SA AFLATI SI VOI ADEVARUL...  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb