ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN ACEST AN, Profitul net al Transelectrica a avut o creştere de sub 1%

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2015

Profitul net al Transelectrica a avut o creştere de sub 1%

Profitul net al companiei Transelectrica a avut o creştere uşoară de 0,6%, în primele nouă luni ale anului în curs comparativ cu perioada similară din 2014, ajungând la 305 milioane de lei, a declarat, vineri, Toni Teau, director general executiv al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit domniei sale, în cel de-al treilea trimestru din 2015, societatea a înregistrat o evoluţie ascendentă de 22,7%, atingând suma de 94 milioane lei.

Veniturile Transelectrica au crescut cu 13,4%, ajungând la valoarea de 2,2 miliarde lei, în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum a spus directorul companiei.

Potrivit domniei sale, în trimestrul al treilea al acestui an, veniturile societăţii de stat au urcat cu 24,4%, la suma de 789 milioane de lei.

Veniturile operaţionale din cele trei trimestre ale anului acesta au crescut cu 1,33% faţă de perioada similară din 2014.

În primele trei trimestre ale anului curent, profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA) a suferit o scădere de 1,5%, de la 607 milioane de lei la 598 milioane de lei, faţă de perioada similară din 2014. Profitul înainte de dobânzi şi impozite (EBIT), se află pe o pantă uşor crescătoare, cu 0,8%, de la 355 la 358 milioane lei.

Gradul de utilizare a capacităţii alocate exportului este de 96% în Serbia şi 98% în Ungaria, având o creştere semnificativă faţă de primele trei trimestre ale anului trecut, când sârbii utilizau 74% din cantitatea de energie exportată, iar ungurii - 70%.

În primele nouă luni din 2015, în mixul producţiei comparativ cu structura parcului de producţie, resursele regenerabile au avut o scădere de la 20,2% la 16,1%, cărbunele - o creştere de la 23,5% la 25,8%, producţia hidro a scăzut pe fondul secetei din această vară de la 30,3% la 28,3%, gazul - de la 19,8% la 12,6%, iar activitatea nucleară a centralei de la Cernavodă a compensat necesarul de energie, crescând de la 6,2% la 17,2%.

Producţia de electricitate a stagnat în perioada iulie - septembrie faţă de perioada similară din 2014, pe un fond de creştere a consumului compensat de scăderea soldului exportului.

Veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune cu Ungaria au crescut de la 21 milioane de lei la 39 milioane de lei, în primele nouă luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu Serbia - de la 15 la 26 milioane de lei, iar cu Bulgaria - de la 8 la 11 milioane de lei.

Directorul Transelectrica a precizat: "Pornind de la costurile anului 2014 din primele 9 luni, care sunt de 710 milioane de lei, a fost realizată o creştere de 10 milioane de lei a consumului propriu tehnologic (CPT), mentenanţa rămâne nesemnificativă, costurile cu personalul au crescut cu 2 milioane de lei şi alte costuri au scăzut cu 30 milioane de lei, acestea reprezentând ajustări pentru deprecierea activelor circulante".

Potrivit domnului Toni Teau, au fost iniţiate peste jumătate din proiectele noi de investiţii mari: "La acest moment, sunt iniţiate achiziţii care însumează o valoare estimativă de aproximativ 416 milioane de lei şi se află în diverse stadii ale procedurilor de achiziţie sau de contractare. În trimestrul al IV-lea, pregătim pentru lansarea în procedura de achiziţie publică alte patru proiecte majore de retehnologizare a staţiilor. (...) Gradul de investiţii se află la 30%, această proporţie fiind mai mică decât cea estimată, deoarece preţurile au scăzut, iar competiţia a devenit mai acerbă, dar şi din cauza fundamentării preţurilor la calculul indicatorilor economico-financiari din studiile de fezabilitate care s-au desfăşurat acum câţiva ani. Pentru acest lucru, trebuie să încercăm să actualizăm de fiecare dată valorile, venind cu ele din ce în ce mai aproate de preţurile actuale".

Domnia sa preconizează că, până la sfârşitul anului acesta, compania va ajunge la 95% din bugetul de investiţii. Toni Teau a mai menţionat faptul că bugetul pentru anul următor este întocmit, fiind estimat şi cel pentru 2017 şi 2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profitul TEL ar putea fi si mai mare daca in con siliul de supraveghere in loc de 7 (pilosi) ar fi maxim 3 meseriasi(specialist) si in comitetul director( in afara de pleiada de directori) in loc de 5 directori ar fi un director si un adjunct(tot meseriasi)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb