Producătorul de conductori şi cablaje electrice "Romcab" SA din Târgu Mureş a realizat în primele opt luni ale acestui an o cifră de afaceri de 9 milioane de euro, în creştere cu 60% faţă de realizările perioadei similare a anului trecut. Conform estimărilor de la începutul anului, până la sfârşitul lui 2006, cifra de afaceri a companiei s-ar putea ridica la peste 14 milioane de euro. Îmbunătăţirea rezultatelor comerciale este susţinută şi de creşterea profitabilităţii firmei - profitul a crescut cu peste 100% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce productivitatea muncii a crescut cu 80%, în condiţiile creşterii cantităţii materiei prime prelucrate şi dimensionării numărului de personal conform necesităţilor. Tot în primele opt luni ale anului, "Romcab" a obţinut un profit de 324.350 lei, iar pînă la finalul anului este estimat un profit de 1,747 milioane de lei.
Pentru evoluţia societăţii, un moment important a fost votarea şi confirmarea Planului de Reorganizare propus de societate. Romcab SA a intrat în procedura prevăzută de Legea 84/2006 în toamna anului 2004, datorită asumării de garanţii pentru firmele care făceau parte din Grupul Paneuro. Potrivit reprezentanţilor firmei, problema acestor garanţii a fost soluţionată, inclusiv prin Planul de Reorganizare care va începe în luna octombrie.
Printre principalele puncte pe care le prevede planul de reorganizare se numără un buget de venituri şi cheltuieli pentru următorii doi ani, care include esalonarea plăţii datoriilor prevăzute pentru plata şi atragerea de surse de finanţare de 5 milioane de euro. Principalii creditori ai "Romcab" sunt băncile, printre care se numără "Raiffeisen Bank", "CitiBank", "Unicredit", BCR, "AlphaBank", "Banca Italo - Romena".
În prezent, "Romcab" are 240 de angajaţi. Înainte de a intra în procedura prevăzută de Legea 85/2006 - în luna septembrie 2004 - numărul de angajaţi era de 340.
Producţia "Romcab" se adresează sectorului construcţiilor civile şi administrative, industriei auto-moto şi pieţei produselor de electrotehnice şi de uz casnic. Cablurile pentru construcţii civile şi adminis-tra-tive deţin şi în 2006 ponderea semnificativă de 55% din cifra de afaceri a companiei. În domeniul industriei auto-moto, "Romcab" furnizea-ză conductori auto şi cablaje electrice pentru dotarea autovehiculelor şi a motocicletelor, vânzările înregistrate pe acest segment de piaţă reprezentând la nivelul acestui an cea mai mare creştere în cifra de afaceri, de la 12% pondere în 2005 la 23% în 2006.
Producţia "Romcab" de cabluri şi conductori electrici, cablaje şi cordoane se adresea-ză atât piaţei interne cât şi externe. Pe piaţa externă, anul 2006 a condus la întarirea relaţiilor cu clienţii de pe pieţele din Italia, Ungaria, Germania şi Danemarca. Două evenimente importante pe plan extern au contribuit la creşterea peste previziuni a cifrei de afaceri: negocierea şi semnarea unui contract cu o valoare de 3 milioane de euro cu o companie internaţională producătoa-re de cablaje auto, în această perioadă fiind în curs de negociere volumele pentru anul viitor. Astfel, "Romcab" şi-a cres-cut realizările la export, practic dublîndu-şi cifra de afaceri obţinută pe plan extern faţă de 2005. Tot pe piaţa Uniunii Europene, au fost demarate noi colaborări comerciale cu parteneri din Germania pentru furnizarea de conductori electrici şi cablaje, destinate sectorului auto, pentru volume care vor depăşi 1 milion de euro anual.
Calitatea managementului şi procesului de producţie de la SC Romcab SA a fost confirmată şi în urma auditului din luna septembrie efectuat de firma DQS- Germany pentru recertificarea Sistemului de Management al Calităţii conform ISO 9001:2000 şi ISO TS 16949:2002, în urma căruia auditorii au reţinut că puţine companii private au dat dovadă de o asemenea organizare şi aplicare a Sistemului de Management, comparabil cu cel al firmelor de pe piaţa Uniunii Europene.
Acţionarii Romcab, în prezent, sunt "Paneuro Company"- 86%, SSIF Broker - 8% persoane fizice 6%.