ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI ALE ANULUI, Transelectrica a emis certificate verzi în valoare de 1,1 miliarde de lei

A. G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 august 2013

Transelectrica a emis 6,12 milioane de certificate verzi pentru energia din surse regenerabile, produsă în perioada ianuarie-iulie 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul bursei de energie OPCOM, citate de Agerpres. La un preţ mediu de 180 de lei pe certificat, valoarea totală a certificatelor verzi emise în primele şapte luni depăşeşte 1,1 miliarde de lei. Din total, pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi administrată de OPCOM, au fost tranzacţionate 1,15 milioane de certificate verzi în perioada analizată.

Certificatele verzi reprezintă stimulentele primite de producătorii de energie regenerabilă, care astfel obţin un venit în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei. Ei vând aceste certificate furnizorilor de energie, care trebuie să deţină un anumit număr de certificate, proporţional cu cantitatea de energie tranzacţionată. Mai departe, furnizorii transferă cos­turile cu achiziţia certificatelor verzi în facturile plătite de consumatorii finali. În ultimii ani, datorită schemei de susţinere, sectorul regenerabilelor s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, astfel că, de la 1 ianuarie 2013, factura consumatorilor casnici s-a majorat cu 10%, în cea mai mare parte din cauza costurilor cu certificatele verzi.

De la 1 iulie, Guvernul a modificat schema de susţinere prin OUG 57/2013, pentru a stopa scumpirea energiei. Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, faţă de 6 certificate, restul fiind amânate până în 2017. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei. Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi pentru cele solare şi începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, eşalonat, cel mult până la 31 decembrie 2020. Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor până la nivelul total anual al capacităţilor instalate stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb