Profitul grupului francez GDF Suez a scăzut, în primul semestru din 2014, cu 13%, în urma reducerii cererii de gaze naturale în Europa, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
GDF Suez a avertizat că oprirea celor două reactoare nucleare din Belgia şi reducerea cererii pentru energie ar putea avea ca rezultat un profit mai redus în acest an decât se estima anterior.
Chiar dacă grupul francez de utilităţi a confirmat obiectivele financiare pe 2014, GDF Suez a avertizat că acestea ar putea fi modificate în semestrul al doilea în funcţie de ceea ce se va întâmpla cu reactoarele Doel-3 şi Tihange-2 din Belgia.
Pentru acest an, cel mai mare furnizor de gaze din Franţa se aşteaptă să obţină un profit net recurent între 3,3 şi 3,7 miliarde euro, comparativ cu un profit de 3,4 miliarde euro, înregistrat anul trecut.
"Un profit de 3,3 miliarde de euro poate fi atins şi ar reprezenta un rezultat bun", a afirmat directorul financiar Isabelle Kocher, făcând referire la efectele iernii relativ blânde din Franţa, închiderea reactoarelor din Belgia şi majorarea costurilor de producere a electricităţii în Brazilia.
Scăderea cererii de gaze naturale în Europa a forţat GDF Suez să închidă sau să oprească temporar capacităţi de peste 11.000 megavaţi. Conducerea companiei a decis extinderea activităţilor companiei în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu, pentru a contracara declinul de pe piaţa europeană.
Profitul net recurent a scăzut la 2,125 miliarde euro, în primul semestru din 2014, de la 2,425 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2013. Profitul operaţional a înregistrat un declin de 14%, la 6,6 miliarde euro, în linie cu previziunile analiştilor.
Datoria netă a scăzut la 26 miliarde de euro, cu 3,2 mai puţin faţă de 31 decembrie 2013.
În perioada 2014-2016, GDF Suez intenţionează să investească 6-8 miliarde euro pe an, comparativ cu trei miliarde euro anul trecut, şi să reducă vânzările de active la 2-3 miliarde euro pe an.
Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde euro în 2012.
Grupul este prezent şi în România, în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.