ÎN PRIMUL SEMESTRU Creştere cu 199% a profitului OMV Petrom

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 august 2017

Creştere cu 199% a profitului OMV Petrom

Mariana Gheorghe nu a dat informaţii cu privire la efectul creşterii accizelor

CEO-ul Petrom se aşteaptă la o cerere crescută pe toate produsele companiei: carburanţi, gaze şi electricitate

OMV Petrom a consemnat, în primul semestru, un profit net de 1,21 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel obţinut în perioada similară din 2016, când rezultatul a fost de 405 milioane de lei, iar valoarea vânzărilor consolidate a urcat cu 25%, la 9,261 miliarde de lei, stimulată de preţurile semnificativ mai ridicate la ţiţei şi de volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, compensate parţial de preţurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale.

Potrivit datelor financiare publicate, ieri, de companie, rezultatul din exploatare al Grupului, în valoare de 1,577 miliarde de lei s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de cel raportat în semestrul I 2016 (566 milioane de lei) pe fondul evoluţiei favorabile a preţului la ţiţei, dar şi datorită cheltuielilor de explorare mai mici şi eliminării impozitului pe construcţii speciale începând cu anul 2017.

Rezultatul financiar net indică pierderi de 121 milioane de lei în primele şase luni din 2017, mai mari decât cele din S1 2016, de 91 milioane de lei, deoarece valoarea din anul precedent a fost influenţată de rezultatul pozitiv obţinut în urma recursului formulat de societate împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan, conform Agerpres.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut la valoarea de 1,659 miliarde de lei în perioada de referinţă (643 milioane de lei în S1 2016), reflectând mediul mai bun al preţului la ţiţei şi volume vândute mai mari. Rata efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup, excluzând elemente speciale, a fost 17%, faţă de 18% în S1 2016.

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom SA a fost 1,276 miliarde de lei (458 milioane de lei în S1 2016).

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat: "În primele şase luni din 2017, am transformat condiţiile de piaţă favorabile într-o performanţă operaţională şi financiară solidă. Am beneficiat de preţuri ale ţiţeiului în creştere, marje de rafinare solide şi de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor. În consecinţă, rezultatul nostru din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, la 1-6/17 a ajuns la 1,66 miliarde de lei, ambele segmente, Upstream şi Downstream, înregistrând creşteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producţie a contrabalansat în totalitate declinul producţiei. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 70% faţă de 1-6/16, pe seama unor contribuţii în creştere atât din segmentul Oil, cât şi Gas. Fluxul de trezorerie din activităţi de exploatare de 3 miliarde de lei, în creştere cu 68% faţă de 1-6/16, coroborat cu reducerea investiţiilor şi plata de dividende în sumă de 0,8 miliarde de lei, a condus la obţinerea unui flux de trezorerie extins după plata de dividende de 1 miliard de lei".

Potrivit acesteia, au fost revizuite estimările de investiţii pentru 2017, în sensul scăderii acestora la 0,7 miliarde de euro, de la 0,8 miliarde de euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri şi revizuirii proiectelor.

"Cu toate acestea, suntem pregătiţi pentru o intensificare a activităţii de investiţii în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziţia noastră financiară solidă. Am menţinut estimarea de declin al producţiei medii zilnice în jur de 3% faţă de 2016, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului. În luna iulie, am semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanţu, ca parte a strategiei noastre de a ne concentra pe activităţile de bază. În plus, în data de 5 iulie, centrala electrică Brazi şi-a reluat operaţiunile la jumătate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zăcăminte marginale. În acord cu strategia noastră de valoare mai presus de volum, am iniţiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte", a adăugat ea.

Doamna Gheorghe a precizat, ieri, că se aşteaptă la o cerere crescută pe toate produsele companiei: carburanţi, gaze şi electricitate.

Referitor la Centrala de la Brazi, obiectivul companiei este ca din noiembrie aceasta să funcţioneze la 100% capacitate.

Mariana Gheorghe a mai declarat: "În ceea ce priveşte piaţa internaţională, preţul la ţiţei în prima jumătate a anului a fost mai bun decât anul trecut, dar nu aşa cum ne-am aşteptat noi şi cei din piaţă. În februarie spuneam că ne aşteptăm la un preţ mediu în 2017 de 55 dolari pe baril. Am revizuit preţul mediu aşteptat pentru ţiţei la 52 de dolari pe baril. Marja de rafinare anul trecut a fost de 7%, ne aşteptăm să fie mai mare în acest an. În prima jumătate din an a fost de 8%".

În trimestrul al doilea din 2017, rezultatul din exploatare al Grupului s-a majorat la 779 milioane de lei, comparativ cu 220 de milioane de lei în T2 2016, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări, eliminării impozitului pe construcţii speciale începând cu anul 2017 şi cheltuielilor de explorare reduse comparativ cu T2 2016, ca urmare a scăderii deprecierii activelor de explorare.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de 88 milioane de lei în trimestrul 2 din 2016 la o pierdere de 65 milioane de lei în T2 2017, în principal datorită efectului negativ mai mic al cursului de schimb valutar asupra împrumuturilor bancare denominate în euro.

Profitul net consemnat de companie în trimestrul al doilea este de 591 milioane de lei, în creştere cu 407% faţă de cel raportat în T2 2016, de 117 milioane de lei, dar în scădere comparativ cu cel înregistrat în T1 2017, de 618 milioane de lei.

În trimestrul al doilea din 2017, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 23% comparativ cu T2 2016, susţinută de preţurile mai ridicate la ţiţei şi de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi produse petroliere. Cu toate că activitatea centralei electrice Brazi a fost întreruptă pe aproape întreaga perioadă a T2/2017, volumele vândute în această perioadă au fost similare cu cele vândute în T2 2016, susţinute de condiţii de piaţă favorabile.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 78% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările Downstream Gas au reprezentat 20% şi cele din Upstream 2%, acestea fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi.

Investiţiile în T2/17 s-au situat la 560 milioane de lei, fiind în linie cu cele din T2 2016, de 568 milioane de lei.

Investiţiile din Upstream în T2 2017 au fost de 474 milioane de lei, comparativ cu 354 milioane de lei în T2 2016, iar investiţiile din Downstream s-au ridicat la 86 milioane de lei (212 milioane de lei în T2 2016), din care 77 milioane de lei în Downstream Oil (206 milioane de lei în T2 2016).

În 2017, principalele incertitudini care pot influenţa rezultatele companiei rămân cele legate de riscul de preţ al mărfurilor tranzacţionabile, riscurile operaţionale, precum şi riscul politic şi de reglementare.

Riscul de preţ al mărfurilor tranzacţionabile este monitorizat în mod constant şi, atunci când este cazul, se iau măsuri de protecţie, de exemplu încheierea de contracte de acoperire împotriva riscurilor, conform reprezentanţilor companiei.

Prin natura activităţii de extracţie, procesare, transport şi vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expus în mod inerent riscurilor de siguranţă şi de mediu.

"Prin intermediul programelor sale de HSSE şi de gestionare a riscurilor, compania OMV Petrom îşi menţine angajamentul de a rămâne aliniată standardelor din industrie. În privinţa riscului politic şi de reglementare, compania se află în dialog constant cu autorităţile române pe subiecte relevante pentru industrie", precizează compania.

Mariana Gheorghe: "Declinul natural al Petrom pe Upstream este în jur de 10%"

Declinul natural al Petrom pe Upstream este în jur de 10%, iar toate măsurile şi investiţiile luate au compensat parţial acest declin, a declarat Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

"Pe Upstream elementele de performanţă au fost legate de managementul costului şi controlul declinului producţiei. În acest semestru colegii noştri au reuşit prin eforturile pe care le-au depus să arate o performanţă bună. Cu toate acestea, pentru că declinul natural al Petrom este încă în jur de 10%, toate măsurile şi investiţiile pe care le-am făcut nu au putut să compenseze acest declin natural decât într-o mică măsură sau o măsură mai mare, dar nu total. Vedem o reducere a producţiei în această perioadă faţă de 2016 cu 3,7%", a spus Gheorghe.

Ea a precizat că au fost şi elemente de mediu, iarna fiind mai nefavorabilă, şi au avut loc şi lucrări de mentenanţă, care au însemnat oprire de producţie.

"Toate acestea au condus la o reducere de 3,7% a producţiei la un nivel de 170.000 barili echivalent pe zi. Un alt element legat de performanţa Upstream este legat de costul de producţie. Costul fiecărui baril este deosebit de important în concurenţa pe piaţă şi eforturile pe care le depunem sunt de a controla declinul, scăderea producţiei, dar să încercăm prin managementul costurilor să compensăm această reducere de producţie, ba, chiar mai mult, să ducem la o reducere a costurilor de producţie pe unitate, pe baril, pentru a ne întări poziţia competitivă pe piaţă. Reducerea de costuri în această perioadă este de circa 13% şi am ajuns acum la 10,5 dolari pe baril, pornind de la 18 dolari, acum trei ani", a mai arătat oficialul OMV Petrom.

OMV Petrom ar putea vinde câteva zeci de zăcăminte mici

OMV Petrom a identificat câteva zeci de zăcăminte pe care ar dori să le vândă, dar momentan se testează piaţa, a mai declarat Mariana Gheorghe: "Am identificat mai multe zăcăminte mici ca producţie sau mari ca şi costuri. Acestea sunt puse pentru testarea pieţei, dacă este sau nu este interes să cumpere zăcăminte mici. Abia am lansat acest proces. Sunt câteva zeci de zăcăminte şi vom putea spune exact care va fi pachetul în funcţie de apetitul care este în piaţă".

Ea a precizat că important este ca zăcămintele cu producţie foarte mică să fie gestionate de alţii care au costuri mai mici.

OMV Petrom a plătit cu 225 milioane de lei mai mult la buget, în primul semestru

OMV Petrom a plătit cu 225 milioane de lei mai mult la buget, după reducerea accizelor şi scăderea TVA, cu un punct procentual de la începutul anului, a mai spus CEO-ul OMV Petrom.

"Ceea ce am arătat azi e că în contextul în care accizele au scăzut cu 180 de milioane de lei în această perioadă, rata la TVA a scăzut cu 1%, rezultatul nostru către buget a fost mai mare cu 225 milioane (de lei - n. r.). Reducerea din plăţile cu accize a fost supracompensată de creşterea taxei pe profit. Am plătit 170 milioane lei mai mult profit la bugetul de stat pentru că am avut rezultate mai bune, cerere mai mare. Am crescut cu TVA, pentru că am făcut mai multe vânzări, iar asta a fost 160 milioane lei", a spus Gheorghe.

Ea a precizat că statul a beneficiat şi de 170 de milioane de lei din dividende.

"Am putut să luăm decizia să plătim dividende în acest an, iar statul a beneficiat de 170 milioane lei dividende de la compania noastră. Per total, contribuţia noastră la bugetul de stat a fost cu 225 de milioane de lei mai mare", a subliniat oficialul OMV Petrom.

Mariana Gheorghe nu a dat informaţii cu privire la efectul creşterii accizelor, măsură propusă de Ministerul Finanţelor Publice, şi efectul în preţul final la carburanţi.

"Deciziile sunt comerciale, nu se poate discuta despre opţiunea comercială de preţuri a unei companii într-o piaţă concurenţială. (...) 35-40% din preţul final este cotaţia internaţională, taxarea este de 50% din preţul final şi procentul pe care noi îl controlăm sunt cheltuieli cu logistică, distribuţie, componenta de profitabilitate, de 10-15% din preţul final", a precizat ea.

Ministerul Finanţelor a redactat recent un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, una dintre noutăţi fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii ar putea plăti mai mult pentru benzină şi motorină. Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat recent că măsura va avea un impact "nesemnificativ" asupra preţului resimţit de consumator.

"Pentru consumator nu va fi o povară, având în vedere că în acest moment preţul barilului şi al carburanţilor este redus. Discuţia pe care am înţeles că Ministerul Finanţelor a purtat-o cu operatorii economici este ca această creştere să fie practic absorbită în preţul actual", a mai spus recent şeful ALDE.

Mariana Gheorghe a declarat joi că nu comentează declaraţiile politice şi nici deciziile comerciale care vor fi luate de companie, dar a mai spus că asociaţiile din care face parte compania a avut discuţii cu autorităţile, inclusiv pe marginea acestui subiect.

Oficialul Petrom a subliniat că, la 1 ianuarie 2017, când Guvernul a decis eliminarea supraaccizei şi reducerea TVA, preţul carburanţilor a scăzut cu 50 de bani într-o singură zi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. stati s avedeti cresteri d epreturi combustibili si apoi sa vb de profit. praf si pulbere vor fi la year to date

    1. bine ca avem petrol.si pe dna mariana Gheorge.astea ne mai tin in viata,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb