Băncile din zona euro au îmbunătăţit, în trimestrul al doilea din 2013, pentru prima dată din 2007, condiţiile pentru acordarea creditelor de consum, însă au înăsprit standardele de creditare pentru companii şi cele privind ipotecile, deşi nu se aşteaptă la revenirea cererii în următoarele luni, conform Băncii Centrale Europene (BCE).
BCE menţionează că 7% din băncile care au luat parte la o analiză a sa (derulată în perioada 19 iunie - 4 iulie, pe 132 de entităţi) şi-au înăsprit criteriile de creditare a companiilor, procentul fiind similar cu cel înregistrat în trimestrul întâi.
"Riscurile cu care se confruntă debitorii şi incertitudinile macroeconomice au fost, în trimestrul al doilea, principalii factori care au afectat politicile de creditare", notează BCE în raportul său trimestrial.
BCE arată că mai puţine bănci se aşteaptă la o înăsprire a reglementărilor privind creditarea în perioada iulie - septembrie, deşi condiţiile de finanţare pentru aceste instituţii s-au îmbunătăţit în ultimele luni.
Amintim că, luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat că va lansa o nouă rundă de teste de stres în sectorul bancar din regiune, în trimestrul al doilea din 2014, când Banca Centrală Europeană va finaliza analiza bilanţurilor acestor instituţii de credit, pe care le va supraveghea în mod direct. BCE va realiza, în trimestrul întâi din 2014, o analiză a calităţii activelor şi bilanţurilor contabile aparţinând unui număr de 130 de bănci din zona euro, care vor intra în supravegherea sa directă. Ulterior, aceasta va servi la testul general de stres care va fi efectuat de către EBA, în colaborare cu BCE, în trimestrul al doilea din 2014.