ÎN UE, Ţara noastră este codaşă la nivelul de intensitate a cercetării şi inovării

A.C.
Companii / 11 iunie 2014

Ţara noastră are unul dintre cele mai scăzute niveluri de intensitate a cercetării şi inovării (C&I) din UE, la o valoare mai mică de un sfert din ţinta sa de 2% pentru anul 2020, potrivit unei comunicări remise redacţiei.

"În ultimul deceniu, intensitatea C&D (cercetare şi dezvoltare - n.r.) din România a crescut de la 0,37 % în 2000 la 0,58 % în 2008, pentru ca, din păcate, să scadă din nou până la 0,48 % în 2011. În prezent România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de intensitate a C&D din Uniunea Europeană, la o valoare mai mică de un sfert din ţinta sa de 2 % pentru anul 2020", potrivit unui raport al CE.

Olli Rehn, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi moneda euro, a declarat: "Redresarea economică europeană este tot mai accelerată, în timp ce ritmul consolidării fiscale încetineşte, în conformitate cu cadrul fiscal consolidat al UE. Cu toate acestea, constrângerile bugetare vor continua să se facă simţite. Iată de ce, acum mai mult ca oricând, este important ca statele membre să-şi orienteze resursele în mod inteligent. Bugetul UE contribuie la promovarea unor investiţii în cercetare şi inovare favorabile creşterii, iar ideile prezentate astăzi urmăresc să optimizeze impactul fiecărui euro cheltuit".

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, a declarat: "Promovarea inovării este larg recunoscută ca fiind cheia competitivităţii şi a unei calităţi mai bune a vieţii, mai ales în Europa, unde nu putem concura pe partea de costuri. Acesta este un semnal de alarmă pentru guvernele şi întreprinderile din întreaga Uniune. Fie luăm acum măsurile ce se impun, fie vom plăti scump în anii ce vin".

Comisia a cerut totodată statelor membre să acorde prioritate C&I, acum că autorităţile publice redobândesc marjele pentru investiţii promotoare de creştere economică. Cu cheltuieli de C&I în sectoarele public şi privat ridicându-se în prezent la puţin peste 2 % din PIB, UE rămâne mult în urma unor concurenţi internaţionali precum Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud, China aflându-se şi ea pe punctul de a depăşi Uniunea.

"Inovarea este esenţială pentru creşterea economică şi competitivitatea întreprinderilor, ea reprezentând un element central al strategiei Europa 2020. Propunerile vin în continuarea propunerilor prezentate în Recomandările pe ţări din 2014, în care unele state membre au primit recomandarea de a-şi reforma politica de cercetare şi inovare. De asemenea, Comisia a publicat un raport privind situaţia < Uniunii inovării >, în care prezintă progresele realizate în privinţa celor 34 de angajamente asumate şi subliniază necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare", se mai arată în comunicare.

Bugetul UE pentru 2014-2020 marchează o tranziţie "decisivă" în direcţia C&I şi a altor elemente de consolidare a creşterii economice, cu o creştere de 30%, în termeni reali, a bugetului pentru Orizont 2020 - noul program al UE pentru cercetare şi inovare, potrivit CE. De asemenea, este prevăzută investirea unei sume suplimentare de 83 de miliarde euro în C&I şi în IMM-uri prin noile fonduri europene structurale şi de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb