ÎN ULTIMA LUNĂ, SIF-urile au crescut cu 7,53%, în timp ce aurul a pierdut 0,8%

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 octombrie 2009

SIF-urile au crescut cu 7,53%, în timp ce aurul a pierdut 0,8%

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), precum şi acţiunile companiei "Dafora" Mediaş, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul DAFR, au adus cele mai bune randamente investitorilor, reprezentând cele mai inspirate plasamente de pe piaţă, realizate la termen de o lună. Astfel, cotaţia titlurilor DAFR a crescut, în perioada 4 septembrie - 5 octombrie, cu 77,33%, în timp ce indicele BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 7,53%, depăşind pragul de 24.000 de puncte.

Tot pe plus s-au găsit şi persoanele care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială. Astfel, cei care, în urmă cu o lună, au ales această categorie de plasament, ar fi obţinut în continuare un câştig de 0,35% (exprimat în euro), dacă s-ar fi decis pentru depozitele în euro de la "Banca Comercială Carpatica" sau "Garanti Bank".

Mulţumite au fost şi persoanele care au preferat investiţiile în fondurile mutuale, în perioada de referinţă. Astfel, cei care s-au orientat către fondul "Active Dinamic" au înregistrat cele mai mari câştiguri, obţinând o creştere de 9,44% a sumei investite iniţial.

Tot pe plus s-au situat şi cei care aveau, la 5 octombrie, un portofoliu format din cele mai lichide acţiuni de pe Bursă. Astfel, indicele BET-XT, care le urmăreşte evoluţia, a consemnat o apreciere de aproape 3%, în timp ce indicele BET, care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,12%.

În schimb, cei care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la "Garanti Bank", au fost la fel de inspiraţi, înregistrând câştiguri modeste la această categorie de plasament, de numai 0,35%.

La polul opus, cei care au sperat în creşterea cotaţiei aurului, investindu-şi astfel banii în bijuterii şi alte obiecte din aur, au înregistrat o scădere de 0,8% a sumei inves-tite iniţial. În ţara noas-tră, un gram de aur valorea-ză, în prezent 94,85 lei, potrivit cotaţiei afişate pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Perdante au fost şi persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi păstreze banii "la ciorap". Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare de 0,55% a economiilor.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc în tabelul afişat pe site-ul nostru. Articolul nu reprezintă sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb