ÎN URMA DISPUTEI CU EGIPT Israel vrea să exporte gaze naturale, inclusiv în Europa Occidentală

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 decembrie 2015

Israel este interesată să exporte gaze naturale în state precum Turcia, Grecia, Iordania, şi caută şi alte posibilităţi de export, inclusiv în Europa Occidentală, a declarat recent ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, în urma deciziei Egiptului să îngheţe şi să anuleze negocierile privind viitoare importuri de gaze naturale.

Autorităţile de la Cairo şi-au exprimat disponibilitatea de a importa gaze din Israel chiar dacă grupul italian ENI a descoperit în august un zăcământ chiar mai mare, numit Zohr, în largul coastei egiptene.

Israelul nu va renunţa la compensaţiile de aproape 1,8 miliarde de dolari

"Este puţin probabil ca Israelul să renunţe la compensaţiile de aproape 1,8 miliarde de dolari solicitate, după ce Egiptul a oprit contractul privind furnizarea gazelor naturale în 2012, chiar dacă cele două state caută o rezolvare a disputei", a declarat ieri ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Egiptul vindea gaze naturale Israelului conform unui acord pe 20 de ani, dar a oprit livrările în 2012, după luni de atacuri asupra gazoductelor din Peninsula Sinai.

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis că autorităţile de la Cairo trebuie să plătească companiei de electricitate Israel Electric (IEC) o amendă de aproximativ 1,73 miliarde de dolari, deoarece oprirea livrărilor i-a provocat pagube semnificative.

Duminică, autorităţile de la Cairo au anunţat că vor face apel împotriva deciziei Curţii de Arbitraj şi vor îngheţa discuţiile privind viitoarele importuri de gaze naturale din zăcămintele israeliene din Marea Mediterană până la rezolvarea disputei. IEC, care a solicitat compensaţii de patru miliarde de dolari, susţine că din cauza opririi livrărilor din Egipt a fost forţată să folosească combustibil scump pentru a genera electricitate.

Întrebat ieri la postul israelian de radio Army Radio dacă Israelul ar putea renunţa la compensaţii, Steinitz a răspuns negativ, susţinând: "Dar cred că vom sta de vorbă cu autorităţile de la Cairo şi vom căuta împreună cum putem merge mai departe. Exportul de gaze naturale din Israel către statele din regiune, cum ar fi Egipt, Turcia, Grecia, Iordania şi Autoritatea Palestiniană are valoare diplomatică".

Disputa privind compensaţiile ar putea afecta şi recentele negocieri purtate de companiile private de a importa gaze din Israel prin actualul gazoduct. În 25 noiembrie, dezvoltatorii noului zăcământ israelian offshore Leviathan din Marea Mediterană au anunţat un acord preliminar privind livrarea de gaze naturale către Egipt pentru o perioadă de până la 15 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb