Compania CEZ Distribuţie, investigată din 2011 pentru restricţionarea accesului furnizorilor de energie la reţeaua sa distribuţie şi lipsa de transparenţă faţă de consumatori, se angajează faţă de Consiliul Concurenţei că va renunţa la astfel de practici.
Potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei, în cazul în care angajamentele sunt acceptate, vor fi monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de autoritatea de concurenţă sau de către un mandatar desemnat în acest sens.
În schimb, în cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurenţei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigaţia, dacă se constată anumite nereguli.
Investigaţia asupra CEZ a fost declanşată în 2011 ca urmare a plângerii depuse de Electrica Muntenia Nord, în calitate de furnizor de energie electrică pentru firma Eurospaţial.
Ca urmare a acelei plângeri, autoritatea de concurenţă a analizat comportamentul SC CEZ Distribuţie în relaţia cu clienţii săi noncasnici, atât în ceea ce priveşte activitatea de distribuţie, cât şi relaţia contractuală.
"Pe parcursul acestei investigaţii ne-am exprimat îngrijorările referitoare la restricţionarea accesului furnizorilor la reţea şi la lipsa de transparenţă faţă de consumator. Ne-am consultat şi cu ANRE pentru a ne asigura că angajamentele propuse de CEZ sunt în concordanţă cu cadrul de reglementare in domeniul energiei. Aceste angajamente reprezintă un pas important în adoptarea unor norme care, pe de-o parte să protejeze consumatorii de practicile abuzive, iar pe de altă parte să ofere companiilor posibilitatea recuperării unor eventuale creanţe", a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei precizează că angajamentele reprezintă o procedură utilizată la nivel European, la care se recurge în anumite situaţii atât pentru a stopa o practică anticoncurenţială, cât şi pentru a preveni apariţia unor practici similare şi reprezintă o soluţie mai rapidă şi eficace pentru instaurarea/reinstaurarea concurenţei pe piaţă.
CEZ, din grupul ceh CEZ, a intrat pe piaţa românească în 2005, când a cumpărat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia. CEZ România este şi producător de energie electrică în centrale eoliene şi microhidrocentrale.