Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat băncii centrale de la Moscova să sprijine clienţii "Rossia", instituţie de credit afectată de sancţiunile impuse săptămâna trecută de SUA.
La data de 20 martie, preşedintele american Barack Obama a stabilit sancţiuni economice împotriva a 20 de membri ai cercului de apropiaţi ai lui Putin şi a băncii care i-a susţinut pe aceştia, "Rossia", a 15-a instituţie de credit din Rusia, ca mărime. Sancţiunile urmează alipirii peninsulei Crimeea la Rusia şi prevăd îngheţarea activelor din SUA ale persoanelor în cauză, care nu vor putea nici să intre în afaceri cu cetăţeni sau companii americane.
La finele săptămânii trecute, "Rossia" a informat că societăţile americane "Visa" şi "MasterCard" au oprit, fără preaviz, serviciile de plăţi prin carduri pentru clienţii săi, în urma sancţiunilor anunţate de autorităţile de la Washington. Banca "Rossia" a menţionat că măsura afectează şi divizia sa "Sobinbank".
Conform oficialilor americani, "Rossia", care deţine active de 12 miliarde dolari, este "o bancă personală a oficialilor de top ai Federaţiei Ruse". Iuri Kovalciuk, preşedintele băncii "Rossia", este considerat bancherul personal al unor înalţi oficiali, inclusiv al lui Putin.
Şeful Federaţiei Ruse a negat că are vreun cont la "Rossia", însă a îndemnat banca centrală de la Moscova să ia sub protecţia sa clienţii instituţiei creditoare şi să le furnizeze "tot sprijinul posibil".
Liderul rus a precizat că îşi va deschide astăzi un cont la "Rossia" şi va solicita transferarea salariului său la această bancă.
Menţionăm că şi banca SMP, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, vizaţi de asemenea de sancţiuni, a anunţat că operaţiunile cu carduri Visa şi MasterCard ale clienţilor săi au fost blocate. Aceşti clienţi nu pot retrage bani de pe carduri şi nu le pot folosi la cumpărături.
• Fitch şi S&P cred că sancţiunile impuse Rusiei vor avea impact negativ asupra economiei
Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Standard&Poor's (S&P) au înrăutăţit, săptămâna trecută, de la "stabilă" la "negativă", perspectiva ratingului suveran al Rusiei, din cauza eventualului impact negativ al sancţiunilor impuse de SUA şi UE asupra economiei ţării, care deja încetineşte.
"Întrucât băncile din SUA şi UE ar putea fi reticente să împrumute Rusia în actualele circumstanţe, economia ar putea încetini în continuare, iar sectorul privat ar putea avea nevoie de sprijinul statului. Creşterea economică a Rusiei a fost de 1,3% anul trecut, iar investiţiile sunt în declin", conform Fitch.
La rândul său, S&P a arătat: "Riscurile geopolitice sporite şi perspectiva sancţiunilor din partea UE şi SUA, ca urmare a anexării Crimeei, ar putea reduce fluxul investiţiilor, ar putea determina ieşiri mai mari de capital şi ar putea încetini şi mai puternic economia Rusiei".
Cele două agenţii au confirmat calificativul ţării la "BBB" (în categoria recomandată investiţiilor).
Cea de-a treia agenţie majoră de evaluare, "Moody's", acordă Rusiei ratingul "Baa1" cu perspectivă "stabilă", de asemenea în categoria recomandată investiţiilor.
SMP, o altă bancă rusească, a anunţat, ieri, că Visa şi MasterCard şi-au reluat serviciile de plăţi prin carduri către clienţii săi, după ce şi acestea fuseseră sistate.