Încă un rege al asfaltului arestat

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 august 2014

Încă un rege al asfaltului arestat

Magistraţii Tribunalului Prahova au emis, ieri, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Theodor Berna, administratorul firmei Tehnologica Radion Bucureşti, unul dintre "regii asfaltului" din ţara noastră, care este cercetat într-un dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Numele lui Theordor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu pe vremea când domnia sa ocupa fotoliul de primar al Capitalei, şi al companiei pe care o conduce - Tehnologica Radion - sunt legate şi de alte dosare grele: cel în care au fost trimişi în judecată fostul consilier guvernamental Marcel Păvăleanu, Mircea Cosma- preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi Răzvan Alexe, dar şi cel în care este anchetat Mădălin Dumitru, care a fost mâna dreaptă a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

În dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicat Cosma şi Păvăleanu, procurorii au estimat un prejudiciu de 35 de milioane de euro, prin achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii făcute prin aproximativ 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip "fantomă". În acelaşi dosar sunt urmărite penale şi firmele Marconstruct şi Star T&D, alături de alte peste o sută de companii, între care Parcul Industrial Ploieşti - deţinut de Consiliul Judeţean Prahova, Roşia Montană Gold Corporation şi Tehnologica Radion.

Mădălin Dumitru a fost suspendat din funcţia de director al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei şi este acuzat de fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Potrivit surselor de presă, Tehnologica Radion SRL i-ar fi remis lui Mădălin Dumitru bunuri electrocasnice şi ar fi efectuat lucrări de renovare la imobile deţinute de acesta sau rude apropiate în schimbul derulării în bune condiţii a unor contracte din bani publici, potrivit procurorilor.

Surse politice afirmă că punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Mădălin Dumitru a coincis cu încetarea declaraţiilor politice ale primarului Sorin Oprescu, cu privire la o posibilă înscriere a domniei sale în cursa pentru Cotroceni.

Theodor Berna este acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 23 milioane de euro, rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 78,5 milioane de euro din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, potrivit comunicatului de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Anchetatorii susţin că Theodor Berna, alături de ceilalţi suspecţi, s-ar fi folosit de mai multe firme-fantomă i ar fi operat multiple tranzac ii bancare, acestea au fost însoţite şi de numeroase opera iuni contabile frauduloase.

Tehologica Radion înregistrează, în prezent, peste 100 de contracte cu statul, potrivit presei cientrale, care a remarcat că numărul lor a crescut considerabil după ce Theodor Berna a început să-l consilieze pe Traian Băsescu şi a rămas un apropiat al PDL. Între 2008 şi 2012, Tehnologica Radion a ajuns al doilea jucător important pe piaţa asfaltărilor din ţara noastră.

Relaţia dintre Traian Băsescu şi Theodor Berna s-a deteriorat, în 2011, moment în care regele asfaltului s-a angajat într-un proces de contestare a unei licitaţii publice. Acest lucru a atras ameninţarea publică lansată de preşedintele Băsescu, care, la vremea respectivă, a cerut insituţiilor statului "să îl pună la punct".

În mai 2011, Traian Băsescu declara, făcând referire la fostul lui consilier de pe vremea când era primar: "Avem şi firme foarte incorecte, foarte multe firme. Spre exemplu, mă uitam acum la licitaţiile de la Ministerul Transporturilor. S-au licitat nouă tronsoane de autostradă pe Coridorul IV pan-european. La cinci contracte nu sunt probleme, se vor semna mâine (vineri n.r.). La patru s-au făcut contestaţii şi cel puţin pe unul dintre cei care au făcut contestaţiile îl ştiu de meserie descurcăreţ. Drept pentru care, am avertizat instituţiile statului să stea atente pe modul cum se evaluează la agenţia asta unde se primesc contestaţiile, modul cum se evaluează contestaţia acestor domni care au pierdut. Deci ei, când pierd, au un singur drum: fac o contestaţie la agenţie, pe urmă în instanţă, ţin proiectul blocat şi încearcă să ajungă cu bani ba la judecători, ba la ăştia care fac controlul contestaţiei. Să sperăm că de data asta instituţiile statului o să le dea peste mânuţe".

Potrivit Mediafax, Theodor Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, a fost reţinut luni seară, fiind cercetat, alături de alţi oameni de afaceri, într-un dosar penal de evaziune fiscală şi spălare de bani în care anchetatorii au calculat un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro.

De asemenea, procurorii re inuseră în acest dosar i o a doua persoană, Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, în timp ce alte cinci persoane - administratori ai unor societăţi comerciale - au fost puse sub control judiciar pentru spălare de bani.

În acest dosar, procurorii au audiat opt persoane care sunt acuzate că în calitate de administratori ai mai multor firme au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor firme "fantomă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb