ÎNCEPÂND DE ASTĂZI,  Investitorii pot subscrie pentru acţiunile Alro

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2018

Investitorii pot subscrie pentru acţiunile Alro

Astăzi începe perioada de subscriere pentru oferta prin care Vimetco şi Conef scot la vânzare un număr maxim de 383,79 milioane de titluri Alro (ALR), reprezentând 53,77% din capitalul social al combinatului din Slatina, investitorilor de retail fiindu-le des­tinate cel mult 57,56 milioane de acţiuni, echivalentul a 15% din pachetul scos la vânzare, restul aparţinând tranşei investitorilor instituţionali.

Privitor la ofertă, Departamentul de Analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-a transmis: "Un punct forte pentru investitorii de retail ce doresc să subscrie pentru titlurile ALR este dat de discountul faţă de preţul final al ofertei. Totuşi, după cele mai recente lis­tări care au avut loc la BVB, discountul nu mai este neapărat un element atât de important, existând situaţii în care chiar şi cei care au cumpărat cu discount au ajuns pe minus, după listare".

Pe de altă parte, din punctul de vedere al analiştilor, un punct slab al ofertei destinate tranşei de retail este preţul, cu mult peste cel la care se tranzacţionau acţiunile producătorului de aluminiu înainte de anunţul ope­raţiunii de piaţă.

"Nu avem o evaluare a acţiunilor ALR, aşa că nu putem spune dacă reflectă sau nu valoarea reală a companiei, însă dublarea preţului de piaţă, care venea deja după o creştere foarte mare, ar putea să-i descurajeze pe mulţi investitori mici", au conchis cei de la Prime Transaction.

Investitorii de retail, care trebuie să subscrie la preţul maxim de 6,18 lei/acţiune, au dreptul la o reducere de 7% din preţul de ofertă dacă subscriu, în mod valabil, în primele patru zile în care se va derula oferta, respectiv până pe data de 5 iulie, inclusiv.

Volumul minim de subscriere pentru tranşa retailului este de 100 de acţiuni, operaţiunea de piaţă urmând să se închidă pe data de 16 iulie.

Oferta nu prevede un preţ minim, investitorii instituţionali putând subscrie la orice preţ, până la cel maxim, inclusiv.

"Pasul de preţ aferent subscrierilor pentru acţiuni oferite, realizate de investitorii instituţionali, este de 0,05 lei", arată emitentul.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Probabil, preţul la care se va încheia oferta va fi în jur de 5 lei/acţiune"

La rândul său, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "Consider că există şanse reduse ca oferta să se închidă la preţul maxim de 6,18 lei, pentru că investitorii instituţionali vor subscrie la preţuri mai mici.

În opinia mea, este mult mai probabil ca preţul final să fie de 5 lei/acţiune sau chiar mai puţin de atât.

Alro este o societate solidă, cu rezultate financiare bune şi care oferă dividende cu un randament peste media pieţei. Chiar şi dacă oferta se va închide la un preţ mai ridicat, randamentul dividendului se va situa, probabil, în jur de 6 - 7%, în apropierea valorii medii de la BVB. Aceste elemente pot atrage investitorii de retail".

Totodată, directorul de la Goldring a apreciat că, în cazul în care operaţiunea de piaţă se va încheia cu succes, Alro va deveni o companie situată în primele zece ca lichiditate, de la bursa noastră.

În cadrul operaţiunii de piaţă, Vimetco a scos la vânzare aproape 356,89 milioane de acţiuni, iar Conef 26,09 milioane de titluri.

"Închiderea cu succes a ofertei va depinde, printre altele, de stabilirea preţului de ofertă şi de deciziile fiecăruia dintre Societate, Acţionarii Vânzători şi Coordonatorii Globali privind abordarea în legătură cu Oferta" se menţionează în prospectul emitentului.

Comisioanele şi cheltuielile totale estimate a fi achitate de către acţionarii vânzători în legătură cu oferta sunt de aproximativ 84,8 milioane lei. Societatea nu va încasa în mod direct niciun fel de venituri din ofertă.

Intermediarii ofertei sunt Deutsche Bank şi UBS Investment Bank, în calitate de coordonatori globali, în timp ce grupul format din Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, BT Capital Partners, Raiffeisen Centrobank şi Banca IMI S.p.a, vor opera ca manageri asociaţi.

În acest an, Alro a distribuit acţionarilor suma de 382,04 milioane de lei sub formă de dividende, sumă provenită atât din rezultatul anului 2017, cât şi din cel reportat al anilor anteriori. Raportat la cotaţia ALR din 27 aprilie, de 4 lei/unitate, data aprobării de către acţionari a dividendelor, emitentul a oferit investitorilor un randament brut de 13,38%, unul dintre cele mai ridicate de la BVB.

Anul trecut, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de 391 milioane de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 72 de milioane de lei.

În 2017, Alro a beneficiat de un context internaţional favorabil, pe fondul creşterii semnificative a cotaţiei aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), al cărui preţ mediu a urcat de la 1.605 de dolari/ tonă, în 2016, la 1.969 de dolari/tonă în anul trecut, arată compania.

Un alt element menţionat de societate ţine de vânzările de aluminiu cu grad mare de prelucrare, pentru care primele de vânzare sunt superioare, ceea ce a determinat atât o creştere cantitativă, cât şi valorică a vânzărilor de produse procesate, în linie cu strategia Alro din ultimii ani.

În prezent, Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski deţine 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Conef are o participaţie de 3,77%, iar Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,21% din emitent, restul de 1,83% fiind free-float.

Vineri, cotaţia ALR la BVB a urcat cu 0,71%, până la 4,27 lei/titlu, nivel de preţ la care valoarea de piaţă a producătorului de aluminiu este de 3,047 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. de unde stie Mesaros la cat vor subscrie institutionalii sau mai precis ca vor subscrie la mai putin, semnificativ mai putin?

    Cum procedez daca doresc sa cumpar actiuni ALRO Slatina ca pers. fizica?

    1. Mergeti la orice filiala a Bancii Transilvania sau BRD.

    Cat costa o actiune daca vreau sa o vand ?

    Buna ziua. Cum procedez daca am actiuni la dumneavoastra si vreau sa aflu detalii?

    YdMF8EJ Egli

    bCIZSYfcNb8KfsfE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb