ÎNCEPUTUL SFÂRŞITULUI PE PIAŢA AUTOHTONĂ  Fondul Proprietatea vrea să-şi crească vizibilitatea, prin listarea la Londra

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2014

Fondul Proprietatea vrea să-şi crească vizibilitatea, prin listarea la Londra

Franklin Templeton rămâne la butoane, încă doi ani, dar are criterii stricte de performanţă

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, ieri, listarea pe Bursa din Londra, după ce Fondul nu a reuşit să intre pe Bursa din Varşovia, din cauza lipsei unor aprobări din partea fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare, actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, a declarat: "Listarea pe Bursa din Londra este foarte importantă pentru noi. Obiectivele noastre sunt mărirea vizibilităţii faţă de investitorii străini, dar şi creşterea cifrelor fondului".

Domnia sa este de părere că cel mai bun moment pentru listarea la Londra ar fi perioada septembrie-octombrie.

Listarea va fi doar tehnică, fără ofertă de vânzare de acţiuni. Tranzacţionarea de acţiuni între Londra şi Bucureşti ar urma să se realizeze prin intermediul Depositary Interests (DIs) în Marea Britanie.

Acţionarii FP au decis, ieri, prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton pentru o durată de doi ani începând cu data de 30 septembrie anul curent.

În noiembrie 2013, acţionarii FP aprobaseră, de principiu, continuarea mandatului administratorului, însă au pus anumite condiţii. Astfel, FT trebuie să ţină discount-ul dintre preţul acţiunilor şi VUAN sub 15% în cel puţin două treimi din perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015.

Grzegorz Konieczny a arătat că restrângerea discountului nu depinde doar de listarea la Londra, ci şi de performanţele economiei româneşti, dezvoltarea pieţei de capital, evoluţiile politice interne, dar şi regionale.

Mark Mobius, preşedintele de la Franklin Templeton a declarat: "Situaţia din România s-a îmbunătăţit, lucrurile încep să se mişte, chiar dacă destul de încet. Important este că se progresează. De asemenea, în general, Europa de Est arată bine, ceea ce ne face să fim pozitivi cu privire la ce se va întâmpla pe viitor".

Mark Mobius a precizat că pentru ca piaţa de capital din România să crească, este nevoie de cât mai multe listări: "Cu cât vor fi mai multe, cu atât va fi mai bine".

În prezent, capitalizarea bursieră este cu 31% mai mică decât VAN.

"Reducerea discountului este un obiectiv, dar nu este un «must be»", a declarat Grzegorz Konieczny, care a precizat, însă, că peste un an şi jumătate, va avea loc o Adunare Generală la FP în care acţionarii îşi vor putea spune părerea cu privire la evoluţia Fondului din această perioadă şi la realizarea obiectivelor.

Noul contract de administrare aprobat de acţionarii Fondului Proprietatea prevede un comision de administrare de 0,6% din capitalizarea bursieră a Fondului, faţă de 0,479% în prezent. Raportat la capitalizarea Fondului de la finalul şedinţei bursiere de vineri, Franklin Templeton ar încasa un comision de 66,6 milioane lei (aproape 15 milioane euro).

Franklin Templeton a încasat anul trecut 45,3 milioane lei (10,2 milioane euro) pentru administrarea FP, faţă de 34,3 milioane lei (7,7 milioane euro) în 2012.

Noul contract prevede şi un comision suplimentar pentru Franklin Templeton, de 2% din distribuţiile totale realizate (cu excepţia dividendelor) până pe 31 octombrie 2015 şi, respectiv, de 1% din distribuţiile totale (cu excepţia dividendelor) efectuate după data de 1 noiembrie 2015.

Astfel, Templeton ar putea încasa 13,5 milioane lei comision suplimentar doar din suma de 677 milioane lei pe care Fondul Proprietatea ar urma să o distribuie acţionarilor ca dividende speciale în urma scăderii capitalului social.

FP promovează pentru listare "Portul Constanţa", "Aeroporturi Bucureşti"

şi "Salrom"

În condiţiile în care "Hidroelectrica" nu se va lista anul acesta, Fondul Proprietatea speră ca "Poşta Română" şi "Electrica" să respecte termenele de privatizare, potrivit lui Grzegorz Kinieczny.

"Pe lângă acestea, mai sunt încă trei companii pe care le promovăm pentru listare. Este vorba de «Portul Constanţa», «Aeroporturi Bucureşti» şi «Salrom»", a spus domnia sa.

FP a cerut Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Societăţii Naţionale a Sării - Salrom, să aprobe listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă publică iniţială suficient de mare ca să atragă investitori instituţionali, a declarat managerul FP, Grzegorz Konieczny.

Potrivit reprezentantului Fondului Proprietatea, Salrom este una dintre companiile din portofoliu care a evoluat foarte bine, iar în 2013 atât veniturile, cât şi profitul net au fost în creştere.

FP deţine 48,9% din acţiunile Salrom, iar statul prin Ministerul Economiei are o participaţie de 51,1%.

Potrivit lui Grzegorz Konieczny, listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil anul viitor, după ieşirea din insolvenţă, iar la Complexul Energetic Oltenia, deşi s-a anunţat o amânare până în octombrie, mai sunt încă multe lucruri de rezolvat, compania nefiind restructurată.

Grzegorz Konieczny a mai precizat că Fondul Proprietatea negociază preluarea de acţiuni la "Electrica", fie în cadrul ofertei publice iniţiale, fie din actuala participaţie a statului, în schimbul pachetelor deţinute la patru subsidiare ale Electrica.

Acţionarii au aprobat reducerea capitalului şi un nou program de răscumpărare

De asemenea, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), s-a aprobat şi reducerea capitalului social subscris al FP de la 12.861.183.036,65 lei la 11.815.279.886,85 lei, ca urmare a anulării unui număr de 1.100.950.684 acţiuni proprii dobândite de către Societate în cursul anului 2013.

Totodată, Franklin Templeton a primit aprobarea să răscumpere un număr maxim de 990.855.616 de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două. Răscumpărarea se va efectua la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune sau mai mare de 2 lei/acţiune, se arată în raportul oferit Bursei de Valori Bucureşti.

Fondul Proprietatea a obţinut anul trecut un profit de 682,15 milioane lei, cu 20,3% mai mare faţă de rezultatul înregistrat pentru anul 2012, susţinut de vânzarea participaţiei la Transgaz.

Acţionarii au aprobat în AGA din 3 februarie diminuarea capitalului social de la 13,53 miliarde lei, la 12,86 miliarde lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondului de la 1 leu pe acţiune la 0,95 lei şi distribuirea către acţionari a diferenţei de 0,05 lei pe acţiune.

Astfel, acţionarii au mai aprobat propunerea privind nerepartizarea de dividende, deşi unii acţionari persoane fizice au solicitat lămuriri în această privinţă, potrivit unor surse prezente la AGA. Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, înainte de o modificare a capitalului social din luna februarie deţinea puţin peste 17% din acţiunile Fondului Proprietatea. Al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, care avea puţin peste 5% din acţiuni înaintea ofertei de cumpărare derulată anul trecut de FP şi de scăderea capitalului social în acest an. Compania de administrare a investiţiilor City of London avea 4,87% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut ieri cu 5,21% (4,2 bani).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnilor de la ziarul Bursa, lasati-o mai moale cu inceputul sfarsitului

    Adunarea Generala convocata de o persoana fara calitatea de administrator atrage nulitatea absoluta.

    Franklin Templeton, cel care pretinde ca promoveaza in Romania valorile capitaliste, nu are si nu a avut niciodata calitatea de administrator al FP.  

    1. De ce crezi ba Vasile asta, ca asa vrea dna Sfaraiala ?? Du-te Vasile si "plimba oile" cu dna Sfaraiala !!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb