Inflaţia din SUA a crescut cu un ritm lunar de 0,4%, în septembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 octombrie 2021

Inflaţia din SUA a crescut cu un ritm lunar de 0,4%, în septembrie

Indicele preţurilor de consum (IPC) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar de 0,4%, în septembrie, în accelerare, după ce în august avansul a fost de 0,3%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În iulie şi iunie avansul lunar a fost de 0,5%, respectiv 0,9%. Ritmul lunar al inflaţiei din septembrie a fost al doilea cel mai slab din acest an după ce rata lunară din august a fost la nivelul ratei lunare din ianuarie 2021. Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat astfel la 5,4% de la 5,3% în luna august, la nivelul celei mai mari rate anuale a inflaţiei din ultimele decenii.

Avansul preţurilor din acest an din SUA a fost în primă fază alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum. Amintim de asemenea că preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat de asemenea să accelereze în ultimele luni, rata anuală a PPI atingând un nivel record de 8,3% în august după un avans lunar de 0,7%, peste aşteptări. Aşteptarea este acum ca presiunea pe preţuri să continue în acelaşi ritm în condiţiile în care problemele de pe partea ofertei nu dau semne de moderare, iar preţurile la mărfuri au continuat raliul în ultimele luni, în special preţul petrolului care a atins în octombrie maximele ultimilor 7 ani.

Creşterile de preţuri din ultimele luni au provocat o dezbatere majoră în ultimele luni cu privire la politica fiscală şi monetară din SUA în condiţiile în care în piaţa bursieră şi cea imobiliară din SUA se manifestă semne ale unor baloane speculative - în piaţa imobiliară multe persoane cu venituri mici nu îşi mai permit să-şi cumpere o locuinţă ca urmare a avansului preţurilor, iar în piaţa bursieră evaluările sunt situate la niveluri record.

Indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat de asemenea o creştere de 0,2%, în linie cu estimările analiştilor, după un avans de 0,1% în luna august. În luna iulie, rata CORE a inflaţiei din SUA a fost de 0,3%. Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 4% în august, în stagnare faţă de august şi în linie cu estimarea din piaţă şi în scădere de la 4,3% în luna iulie şi 4,5% în iunie.

Unele preţuri care au crescut extrem de mult în prima jumătate a anului au continuat să scadă, exemple fiind preţurile maşinilor şi camionetelor second-hand şi preţurile pentru cursele de avion, în timp ce preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat cu 0,5% în septembrie după un avans de 0,3% în august, cel mai rapid avans lunar din martie 2020. În acelaşi timp, echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat de asemenea cu un ritm lunar de 0,4% după un avans de 0,3% în august. Totodată, preţul produselor alimentare din SUA a accelerat tendinţa de creştere în luna septembrie. Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care a început în ultimele săptămâni să transmită că presiunile inflaţioniste încep mai degrabă să se acumuleze şi să se extindă.

De menţionat că factorii de decizie politici de la Washington sunt în continuare în discuţii pentru aprobarea unui plan fiscal de stimulare a economiei prin investiţii de câteva trilioane de dolari, plan care mai are totuşi nevoie de câteva voturi în Congresul american pentru a deveni lege.

Analiştii sunt de părere că Fed se află în prezent într-o poziţie bună să înceapă în noiembrie reducerea ritmului de achiziţii de active pentru a avea flexibilitatea de a majora dobânzile anul viitor dacă inflaţia continuă să fie persistentă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De unde stiu ca urmeaza o spargere de bula la nivel global?

    Ciclul CENERATIILOR!!! 

    Se face transferul activelor intre generatii!!! 

    Urmeaza imense oportunitati ce vor baltii in piata (in anii urmatori; in termeni reali nu nominali - in functie de piete). 

    Avem asa: 

    Silent Generation (nascuta in 1928-1945) a facut exit NATURAL la etc ACTIVE intre: 2005-2012 (ca rezidu final de amprenta economica sociala in piata) 

    Baby Boomers (nascuta in 1946-1964) va face exit NATURAL la etc ACTIVE intre: 

    2025 - 2032 (generatia asta posibil sa traiasca mai mult dar adaugand si factorul de risc covid plus recesiunile ce accelereaza decesele persoanelor invarsta eliberand mai accelerat etc stocuri) 

    Atentie cand PENSIONARII MOR -> BONDURILE MOR!!! (legaturile finala la etc active, asigurari, indemnizatii, etc cotizati, etc randamente se prabusesc). 

    Sa nu uitam cand pensionarii mor copii vand activele generand inflatie si simultan isi sting o cota parte din povara lor de credite. 

    Cand se platesc CREDITE mai mult ca sa se faca asta duce la prabusirea activelor (in termeni reali) dar simultan baga inevitabil generatia tanara in imposibilitate de achizitionare caci acest mecanism da semnal catre bancile centrale (in piata repo) ce se vor confrunta cu intrari si iesiri severe de capital; debalansand pe moment bancile comerciale in raport cu "valoare" activelor. 

    Bancile centrale vor intra rapid la achizitii de active ca sa balanseze caderile si va injecta prin gov si etc politici lichiditatea necesara in piata. 

    Acest comportament distruge puterea banilor trecuti si incheie ciclul de transfer intre generatii; ramanand ca urmatoarea generatie sa observe cum activele au facut iar salt parabolica ca pe urma sa cada pe alt platou de relaxare. 

    Productivitate generatiei tinere ce nu detine active va duce iar la umflarea altui ciclul de credit; cadn ei sun "capusati" in credit generatia din urma incepe iar sa moara si elibereaza stocurile / activele vechi. 

    Ciclul Generatiilor si comportamentele socio-economice genereaza variatiile ecomomice (plus minus si cele militare ca soc sever). 

    Economia este data de POPULATIE si NU POPULATIA ESTE DATA DE ECONOMIE!!!  

    DAR.... 

    Se ajunge mereu intr-un punct cand ECONOMIA devine atat de FINANCIARIZATA incat pune presiuni descendente in NATALITATE; ceea ce duce in timp la o imbatranire a populatiei in timp ce se nasc foarte tarziu si foarte putin copii care sa preia "Avutia" natiei. 

    Din cauza acestor comportamente, au cazut istori, IMPERII; caci ponderea ultimei generatii ce intra ca intensitate in decese va elibera piata de etc active sumultan cand nu vor mai venii din urma si semnale pozitive de crestere (copii dau impuls de consum / inflationist/ productivitate /comert /etc mai mare decat piata plina de batrani ce mor - cu scuzele de rigoare). 

    Nasterea de copii noi (sau anticiparea de nasteri copii noi) este intotdeauna asociata cu "Household Formation" (Formare de Familii NOI); NUNTI sau BOTEZURI. 

    In ciclurile Depresive Domina Inmormantari si Parastasuri - imi pare rau ca suna atat de morbid dar asa functioneaza ciclurile economice. 

    Se pot observa variatiile unei natii (tari) si dupa ponderile procentuale mai mari in anii contabilizati la plati morminte (sau anul deceselor); in valur depresive randamentele serviciilor funerare ating cote inalte si sau semnale la etc servicii specifice domeniului respectiv. 

    Un afacerist inteligent va avea anticiclic si o firma de nunti / botezuri / evenimente pentru a balansa ambele parti!!! 

    Creditorii se vor orienta in cicluri depresive mai mult catre creditele de CONSUM; iar in cele de boom catre "investitii / imobiliare / afaceri". 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb