Infringement pe gaze

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iulie 2014

Aviz motivat de la CE să eliminăm barierele din calea exporturilor

Ţara noastră s-a ales cu un infringement din cauza restricţiilor privind exporturile de gaze, după cum a anunţat, ieri, Comisia Europeană.

Contactat telefonic, Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, ne-a declarat că este vorba despre o cauză mai veche: "Parte din demersuri au fost realizate deja şi apreciez că până la expirarea termenului de răspuns vom reuşi să ne conformăm integral şi vom evita să fim acţionaţi de Comisie la Curtea de Justiţie a UE".

La rândul său, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Am vorbit astăzi (n.r. ieri) cu cei de la Comisia Europeană. Acţiunea nu este iniţiată de cei de la DG Energy, ci de DG Entreprise. Sper să lămurim neînţelegerile existente".

Domnia sa ne-a precizat că România se va interconecta cu Republica Moldova în august, atunci începând şi primele schimburi de gaze. "Problema schimburilor de gaze este una tehnică şi nu una de reglementare", ne-a mai declarat ministrul Nicolescu.

Producătorii români de gaze sunt obligaţi să acorde prioritate vânzărilor pe piaţa internă, iar tranzacţiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile şi aprobării, susţine Comisia Europeană, care consideră că ţara noastră creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, ţării noastre i se solicită eliminarea acestor bariere legislative. Documentul precizează: "Comisia consideră că, prin crearea de bariere în calea liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul pieţei interne, România îşi încalcă obligaţiile în temeiul articolelor 35 şi 36 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale. Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat. În absenţa unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trimite România în faţa Curţii de Justiţie a UE".

Surse din piaţa gazelor ne-au spus că Transgaz mai are investiţii de făcut pentru ca exportul să fie posibil prin gazoductul Szeged-Arad şi afirmă că transportatorul de gaze nu se grăbeşte ci execuţia lucrărilor pentru că vrea să acceseze fonduri europene nerambursabile. Aceste fonduri vor fi disponibile în perioada de programare 2014-2020, dar acordul de parteneriat nu este încă aprobat de Comisie, conform surselor noastre, care mai spun că până la declanşarea sancţiunilor împotriva ţării noastre vor fi gata investiţiile pe Szeged-Arad.

La începutul lunii iunie, Petru Văduva, directorul general al Transgaz, a declarat, într-un seminar că interconexiunea Szeged-Arad nu permite, în prezent, decât exportul a maxim 1% din producţia internă de gaze. "Ca să se poată exporta la capacitate pe Szeged-Arad, mai trebuie să investim încă aproximativ 160 milioane de euro", a precizat domnia sa.

Oficialul Transgaz a mai spus că societatea vrea să atragă cât mai multe fonduri europene pentru realizarea interconexiunilor cu ţările vecine. Conducta Girgiu-Ruse care ne leagă cu Bulgaria va fi gata la finele anului, iar gazoductul Iaşi-Ungheni - va fi finalizat în august a mai spus domnul Văduva.

De altfel, până la finalul acestui an, Guvernul a agreat cu Romgaz şi Petrom să nu facă exporturi de gaze. În schimb, cele două companii au dreptul să folosească numai gaz intern pentru producţia de electricitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce trebuie sa facem investiti in gaze de sist?Sa infectam apa si sa dam la export?

    De ce trebuie sa facem investiti in gaze de sist?Sa infectam apa si sa dam la export?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb