INS: ANUL TRECUT, Producţia agricolă a crescut la cereale şi cartofi, dar a scăzut la legume

Valentin Busuioc
Companii #Agricultură / 31 martie 2015

Anul trecut, producţia agricolă vegetală a înregistrat creşteri la cereale pentru boabe, plante uleioase, sfecla de zahăr, cartofi, dar scăderi la leguminoase pentru boabe şi la legume, potrivit rezultatelor cercetării statistice "Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2014" realizate de INS.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în 2014 a reprezentat 45,9% din totalul terenurilor cultivate cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu a constituit 39%. Producţia de cereale pentru boabe s-a majorat cu 3,4% faţă de anul precedent, datorită creşterii randamentelor la hectar (producţiei medii la hectar), astfel: porumb boabe (+7,2%), orz şi orzoaică (+6,3%), grâu (+3,8%) şi ovăz (+1,5%), informează comunicatul Institutului Naţional de Statistică, primit astăzi de redacţie.

La leguminoase pentru boabe, producţia a scăzut cu 4,1%, din cauza diminuării suprafeţei cultivate în comparaţie cu anul precedent (9,1%).

Pe de altă parte, în cazul plantelor uleioase, producţia a sporit cu 15,1%, datorită majorării atât a suprafaţei cultivate (+4,7%), cât şi a randamentelor la hectar. Avansuri ale producţiei s-au înregistrat la: rapiţă (+61%) şi soia (+35,3%), în principal datorită creşterii suprafeţei cultivate (+48,4%), respectiv (+17,6%). În schimb, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui a scăzut cu 7,6%.

Producţia de sfeclă de zahăr a urcat cu 31,9%, în principal datorită creşterii randamentului la hectar (cu 19,1%) şi a suprafeţei cultivate (cu 10,7%).

Producţia de cartofi a crescut cu 7%, datorită avansului randamentului la hectar (+9,1%), chiar dacă suprafaţa cultivată a scăzut (-2%) faţă de anul precedent.

La legume, producţia a fost cu 3,9% mai mică, determinată de scăderea suprafeţelor cultivate cu 7,7%, faţă de anul precedent. Producţiile au fost mai mari la: castraveţi (+7,1%), morcovi (+2,7%), ardei (+0,4%) şi mai mici la pepeni verzi şi galbeni (-16,5%), tomate (-5,1%), varză (-2,9%) şi ceapă (-1,3%).

În anul 2014, producţia de struguri a coborât cu 20,8%, din cauza scăderii randamentului la hectar, atât la plantaţiile de vii altoite (-11,7%), cât şi la plantaţiile de vii hibride (-30,4%). Suprafaţa cultivată s-a contractat cu 0,6% faţă de anul 2013.

Suprafaţa livezilor pe rod s-a diminuat cu 4,1%. Suprafeţele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scăzut, mai puţin cele cu caişi şi zarzări, care s-au menţinut la nivelul anului precedent. Producţia de fructe din livezi a coborât cu 4,3% în raport cu 2013. Pe principalele specii de pomi fructiferi, producţia a sporit la caişi şi zarzări, s-a micşorat la peri, pruni şi meri, iar la cireşi şi vişini a rămas constantă.

În anul 2014, România s-a situat pe locul al cincilea atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania, cât şi al producţiei obţinute, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia. În ceea ce priveşte randamentul, ţara noastră se află printre ţările care au un randament mai scăzut la hectar în rândurile statelor membre UE cultivatoare cu grâu, se mai arată în comunicatul INS.

Ţara noastră s-a plasat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie s-a situat pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament inferior. De altfel randamentul la porumb realizat de România este cel mai mic faţă de cel al principalelor State Membre cultivatoare de porumb boabe.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie la noi. Atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cât şi al producţiei, în anul 2014, România s-a situat pe primul loc printre principalele state membre cultivatoare cu floarea soarelui.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, am încheiat anul 2014 pe locul al treilea, după Polonia, Germania şi pe locul al şaptelea la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Belgia şi Regatul Unit), din cauza randamentului inferior, conchide INS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb