Tribunalul Argeş a amânat, ieri, cu încă o săptămână, pronunţarea în procesul intentat de SC Automobile Dacia sindicatelor, iar angajaţii uzinei sunt hotărâţi să continue greva generală declanşată la începutul săptămânii trecute, informează NewsIn. La termenul de ieri, avocatul Sindicatului Automobile Dacia (SAD) a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, afirmând că cele opt zile de grevă generală au decurs potrivit legii şi Constituţiei. Potrivit listelor depuse de SAD la dosar, au semnat pentru grevă peste 7.600 de muncitori, adică 80% şi nu 49%, aşa cum a afirmat administraţia societăţii. Completul de judecată a apreciat că nu se impune strămutarea procesului la Curtea Constituţională şi a amânat pronunţarea asupra legalităţii grevei până în data de 9 aprilie.
Greviştii sunt mulţumiţi de decizia instanţei, afirmând că astfel mai au la dispoziţie încă o săptămână pentru negocieri. "Ne supunem deciziei şi vă spun că va urma încă o săptămână de negocieri dure, pentru că nu suntem dispuşi să cedăm. Din punctul meu de vedere, vroiam ca astăzi (miercuri - n.r) să se dea decizia dacă greva este sau nu legală, pentru că protestul este legal şi nu avem cum să pierdem. Foarte important în acest moment este ca cei aflaţi în grevă să se comporte în continuare calm, să nu răspundă la nici o provocare, pentru că totul a decurs bine până acum", a afirmat viceliderul SAD, Ion Iordache.
"Cred că această hotărâre va aduce prejudicii. Nu mă pot pronunţa dacă vom depune recurs sau nu", a declarat, la rândul său, Mihai Acsinte, director executiv juridic la societatea Dacia şi totodată avocat al uzinei.
Muncitorii care au fost prezenţi la Tribunal s-au declarat încântaţi de decizia instanţei, exprimându-şi speranţa că, într-o săptămână, patronatul va ceda presiunilor sindicatului şi va accepta revendicările salariale.
Administraţia SC Automobile Dacia a intentat proces sindicatului în data de 26 martie, solicitând Tribunalului Argeş să dispună încetarea grevei pentru următoarele cinci motive: neîntrunirea numărului legal de salariaţi membri de sindicat care să susţină declararea grevei; prezentarea de către SAD, atât în timpul negocierilor, cât şi la concilierea de la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Argeş, a unor revendicări prin a căror soluţionare s-ar încălca norme legale imperative; încălcarea de către SAD a dispoziţiilor legale care prevăd că negocierea colectivă va avea ca obiect cel puţin salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă; premeditarea declanşării grevei şi declanşarea acesteia ca urmare a abuzului de drept şi încălcării principiului bunei-credinţe în desfăşurarea negocierilor de către SAD; încălcarea de către SAD a unui articol din Codul Muncii care prevede că, la negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă, părţile sunt egale şi libere.
Angajaţii uzinei Dacia au intrat în grevă generală pe timp nelimitat la începutul săptămânii trecute, după ce au respins oferta administraţiei de majorare salarială cu 12%, pretenţiile lor fiind mult mai mari. Sindicatul Uzinei a întocmit o listă cu 14 revendicări, printre cele mai importante numărându-se mărirea salarială în sumă fixă de 550 de lei, în două tranşe, şi prime de Paşte şi de Crăciun, în valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.
Conducerea de la Dacia va relua negocierile cu sindicaliştii doar dacă greviştii se întorc la muncă
Reprezentanţii administraţiei Uzinei Dacia au declarat că decizia Tribunalului Argeş, de a amâna cu încă o săptămâna pronunţarea în cazul legalităţii grevei muncitorilor, afectează ambele părţi, şi că nu vor mai avea loc negocieri decât după încetarea grevei.
Directorul de comunicare al Uzinei Dacia, Liviu Ion, şi directorul executiv juridic, Mihai Acsinte, au ţinut să precizeze, într-o conferinţă de presă, că muncitorii au numai de pierdut din această grevă şi că, din acest moment, le retrag toate ofertele. Potrivit acestora, ieri nu au avut loc negocieri şi nici nu vor mai avea loc decât în momentul în care se va întrerupe greva.
"Se caută prin toate metodele să se tergiverseze decizia finală. SAD (Sindicatul Automobile Dacia, n.r.) ştie că această grevă este ilegală şi că nu au nicio şansă de câştig. Continuând această grevă SAD, acţionează clar împotriva binelui muncitorilor care pierd bani importanţi. Iată un exemplu, angajaţii au pierdut o creştere retroactivă de 672 de lei brut pe lunile ianuarie, februarie, martie. Asta era oferta noastră înainte de grevă, la care am renunţat. Amânările se pot prelungi la nesfârşit, dar angajaţii trebuie să ştie că totul este în defavoarea lor. Noi ne respectăm salariaţii, dar aceştia în loc să piardă în continuare bani mai bine se opresc din grevă. Îi îndemnăm pe toţi să vină la lucru pentru că este spre binele tuturor. Azi nu au fost negocieri. De fapt, negocierile se vor relua doar atunci când oamenii se vor întoarce la muncă", a spus directorul de comunicare, Liviu Ion.
"De când a început greva s-au livrat peste 3.565 de maşini. Nu putem vorbi de o criză. Avem destule maşini pe stoc încât să ne onorăm comenzile", a mai declarat el, răspunzând unei întrebări.
Tot Liviu Ion a ţinut să evidenţieze faptul că un grevist a pierdut de când a început greva o sumă importantă de bani , dar şi celelalte drepturi. "Un muncitor a pierdut, de la începutul grevei şi până astăzi (miercuri, n.r.), 280 de lei net, plus bonuri plus masa caldă", a afirmat el.
1. Hotii din administratia de la Dacia
(mesaj trimis de gogobelo în data de 03.04.2008, 19:28)
Sunt niste minciuni.Dl Axinte trage cu dintii de scaun.Mincarea calda sa o consume d-lui.Noi nu pierdem(SAD),ei pierd milioane de euro bani cu care puteau plati o crestere de 100% nu 550 lei cit au cerut grevistii.Sunt niste parveniti,nu francezii sunt de vina ci zbirii de ROMANII.......