Dacă sindicatele se războiesc public, totuşi, la nivel oficial, MEF şi AVAS nu se ceartă pe viitoarea companie energetică naţională. Autorităţile au fost reţinute în afirmaţii, spunând doar că proiectul este încă în dezbatere publică şi că se iau în calcul mai multe variante. Atât MEF cât şi AVAS promit că energia va fi vândută transparent, pe piaţa liberă, şi viitoarea companie nu va recurge la practici anticoncurenţiale. În fapt, "Hidroelectrica" este printre puţinele companii producătoare rămase în subordinea MEF. Complexurile Turceni şi Rovinari au trecut deja în ograda AVAS, odată cu celebra ordonanţă OPSPI. Dacă va fi înfiinţată compania naţională, AVAS va conduce, în calitate de acţionar majoritar şi "Hidroelectrica", a cărui energie ieftină promite profituri uriaşe.
Proiectul Guvernului de a înfiinţa o companie energetică naţională pendulează între două grupuri de interese: de o parte sunt AVAS, "Electrica" şi sindicatele din cadrul acestei companii de distribuţie şi furnizare a electricităţii; în cealaltă tabără este Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), cu "Hidroelectrica", complexurile energetice "Turceni" şi "Rovinari" şi sindicatele aferente. Mărul discordiei este, potrivit unor surse sindicale, energia ieftină a "Hidroelectrica" şi contractele încheiate de companie cu anumiţi furnizori privaţi, prin negociere directă, în anii trecuţi. Producătorii Turceni şi Rovinari mai au şi ei astfel de contracte.
AVAS a propus ca viitoarea companie să fie creată prin preluarea de către "Electrica" a acţiunilor producătorilor de electricitate "Hidroelectrica", "Turceni" şi "Rovinari". Sindicatele din "Electrica" susţin că, odată cu apariţia noii companii vor înceta contractele încheiate de "Hidroelectrica" şi "băieţii deştepţi" din energie.
MEF vrea o organizare de tip holding, în care societăţile componente să nu-şi piardă identitatea. Producătorii de energie, în special "Hidroelectrica", doresc să fie lăsaţi în pace să-şi vadă de treabă, ca şi până acum. Dacă sindicatele din "Hidroelectrica" ameninţă Guvernul cu instanţa de judecată în cazul în care aprobă proiectul AVAS, salariaţii de la Turceni şi Rovinari tac mâlc şi promit colegilor de la "Hidrosind" o susţinere din umbră, mai afirmă sursele citate.
Sindicaliştii din "Hidroelectrica" sunt convinşi că dispariţia societăţii "este o prostie" şi că structura tip holding este mai bună, pentru că permite o listare mai rapidă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ei cred că, astfel, ar dispărea şi presiunile politice asupra companiei, care s-au manifestat în anii trecuţi şi i-au afectat profiturile, întrucât a trebuit să vândă energia sub preţul de pe piaţa liberă.
Potrivit "Hidrosind", tocmai dispariţia "Hidroelectrica" ar îngropa adânc contractele directe cu furnizorii privaţi şi s-ar reveni la subvenţia încrucişată, prin care banii din energia hidro ar fi utilizaţi pentru investiţiile din sectorul termo şi din cel de distribuţie.
Aripa din "Electrica" a sindicatelor din domeniul energetic susţine că adevărul este exact pe dos. O structură tip holding ar ascunde, în continuare, contractele bilaterale directe, care vor fi în vigoare până în 2012. Dispariţia societăţii ar anula aceste contracte. În plus, ei îi acuză pe sindicaliştii din "Hidroelectrica" că au închis ochii ani de zile la contractele încheiate pe sub masă de producătorul celei mai ieftine energii cu anumite firme private de furnizare.
Potrivit sindicatelor din "Electrica", viitoarea companie energetică naţională deţine doar o treime din producţia de energie a ţării şi doar trei din totalul de opt mari companii de distribuţie a electricităţii. Din acest motiv, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru constituirea campionului naţional, care nu va fi o structură monopolistă şi va respecta regulile pieţei. În viziunea AVAS, viitoarea companie va fi, de asemenea, listată la BVB şi va putea "lupta" cu societăţile private de producţie, care vor construi capacităţi importante până în 2012.
1. felicitari pt articol
(mesaj trimis de un taran în data de 13.05.2008, 00:40)
bravo !
extrem de obiectiva prezentarea !
in sfarsit cineva pune pe masa o mare contradictie din PNL-ul de azi, si nu numai...
si o constatare amara : cat de prosti trebuie sa fim ca sa acceptam spargerea unor societati care au inceput sa miste prin eforturile proprii doar pentru pretextul anularii unor contracte ?! care trebuie anulate nu pentru "binele poporului", cum vor unii sa ne intoxice, ci pentru motive mult mai "pamantene", cum ar fi reimpartirea "cascavalului" pe ultima suta de metri ("sa apuce si gura mea ceva...");
ca sa nu mai vorbim ca cel mai tare striga tot hoata (Electrica), adica cea care cumpara azi de la hidro la pret reglementat mai mic decat pretul la care cumpara "desteptii" si vinde la popor de 4-5 ori mai scump...da' nu-i ajunge.
Tari'-Fene'-Pa'. ...
...o sa pierdeti si alegerile si nici Hidroelectrica nu o veti avea !
CA NU E FEMEIA VOASTRA !!!
1.1. Analiza (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ochiul critic în data de 13.05.2008, 07:47)
daca toata energia care se vinde de la populatie ar fi de la Hidro, atunci nu ar fi asa de scumpa. Din pacate afirmatia primita de la "un taran" este a unui necunoscator. Doar 8-9% din energia catre populatie este energie Hidro (restul a plecat catre altii ) diferenta fiind acoperita cu energie scumpa astfel incat pretul final (care mai contine si alte cheltuieli de transport, distributie si alte costuri) sa fie peste cel de cumparare a energioei Hidro. Ce sa facem, asa este cand se implica "cunoscatorii"!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 13.05.2008, 10:32)
Problema comporta doua aspecte:
1) Daca toata cantitatea de energie hidro ar fi livrata pe OPCOM la pretul pietii atunci pretul energiei in ansamblu ar scadea semnificativ atingand insa o valoare cu cel putin 20% mai mare decat pretul cu care furnizeaza acum Hidroelectrica ''baietilor destepti''.
Aceasta inseamna ca bugetul statului ar incasa diferenta corespunzatoare.
2)Portia de energie hidro furnizata la pret reglementat prin lege catre Electrica ar putea creste si in consecinta si proportia energiei hidro livrata populatiei.
Faptul ca Electrica aflata 100% in proprietatea statului vizeaza maximizarea profitului e cat se poate de firesc din punctul de vedere al unei societati comerciale, mai ales ca acest profit se duce la bugetul de stat.
Ramane chestiunea morala daca aceasta maximizare de profit trebuie sa se realizeze pe spinarea contribuabilului domestic, neignorand insa ca Electrica e totusi o societate comerciala si nu o organizatie caritabila.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2008, 07:50)
Nu este sigur ca trecerea pe OPCOM a energiei Hidro ar conduce la scaderea pretului deoarece cei ale caror contracte s-ar rezilia ar fi nevoiti sa apara pe OPCOM in calitate de cumparatori, ceea ce ar conduce si la o cerere pe langa oferta.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 14.05.2008, 11:15)
Cu atat mai bine pentru Hidroelectrica si pentru bugetul tarii daca ''baietii destepti'' isi vor mentine macar o parte dintre ei si in calitate de jucatori transparenti, pe bursa, interesul pentru aceasta afacere totusi profitabila tinand cont de cererea in crestere la nivel mondial pentru acest produs.