Reporter: Recent, au fost aprobate normele de aplicare a Legii din domeniul gamblingului. Cum apreciaţi noul pachet legislativ din piaţa jocurilor de noroc?
Dragoş Buriu: Normele de aplicare vin după o perioadă mult aşteptată, în care ONJN a lucrat împreună cu asociaţiile pentru a fi redactate într-o formă care să asigure o bună funcţionare a domeniului.
Evident că orice schimbare naşte controverse, pentru că nicio lege nu reuşeşte să mulţumească în totalitate toate categoriile de operatori. Totuşi, sperăm ca acest cadru nou să ducă piaţa jocurilor din România către un alt nivel, comparabil cu al oricărui stat european.
Reporter: Cât de realizabilă consideraţi că este prevederea potrivit căreia operatorii vor fi obligaţi să se conecteze la softul ONJN în vederea monitorizării activităţii?
Dragoş Buriu: Din informaţiile noastre, în proporţie de 90%, jocurile din România sunt conectate la un sistem unic centralizator, ca să folosesc sintagma din OUG 77. La sfârşitul anului 2015, au existat discuţii cu privire la obligativitatea implementării unui asemenea sistem, în absenţa normelor de aplicare a legii. Totuşi, marea majoritate a gândit în spiritul legii şi nu neapărat în litera ei ceea ce, din punctul meu de vedere, demonstrează maturitate şi deschidere faţă de autorităţile din România.
Reporter: Cât de pregătită este compania dumneavoastră să satisfacă cerinţele pieţei în acest sens?
Dragoş Buriu: În prezent, având cifre exacte, pot spune cu certitudine că, împreună cu compania pe care o reprezint, am reuşit conectarea celui mai mare număr de sloturi din România. Din fericire, această sumă creşte în fiecare lună, deoarece sunt cazuri în care unii operatori au încercat sisteme oferite de alţi furnizori şi apoi ne-au contactat pentru a le schimba. Cu siguranţă sistemul oferit de noi s-a dovedit a fi mai potrivit pentru ei şi asta nu poate decât să ne bucure.
Cota de piaţă pe care o avem în acest moment ne permite să gândim relaxat şi să ne concentrăm asupra viitorului. Avem nu mai puţin de cinci module hardware în dezvoltare pe care le vom prezenta la expoziţia din septembrie. De asenenea, datorită numărului mare de operatori din portofoliu, numărul ideilor de îmbunătăţire a sistemului este în continuă creştere. Am ajuns la perfomanţa de a scoate un update în fiecare săptămână.
Reporter: Ce investiţii presupun, pentru compania dumneavoastră, modificările legislative?
Dragoş Buriu: Sistemul nostru a fost dezvoltat având o flexibilitate fără precedent, aşa că modificările în sine nu ne aşteptăm să ne afecteze prea mult. Sistemul administrat de noi a ajuns la o dimensiune remarcabilă, fluxul de date fiind unul de mari dimensiuni. Sunt momente în care lucrăm şi în weekend, pentru a îmbunătăţi algoritmul de prelucrare a datelor.
Reporter: Ce noi oportunităţi va crea publicarea normelor de aplicare a OUG 77?
Dragoş Buriu: Pe lângă partea de licenţiere online, care este atât de complexă încât are multe articole dedicate, o oportunitate interesantă pentru operatorii de slot-machine va fi noua categorie a aparatelor electronice atribuitoare de câştiguri cu risc limitat. Acestea vor putea fi exploatate cu nişte limitări tehnice, dintre care cele mai importante sunt 2 lei miza maximă şi 1000 lei câştig maxim. Pentru această categorie nouă trebuie să îi mulţumim atât ONJN pentru oportunitatea oferită, cât şi asociaţiei AOJPNR care a contribuit prin vocea domnului Cristian Pascu (n.r. preşedintele Asociaţiei). Acesta din urmă a avut o contribuţie importantă în obţinerea unor condiţii cât mai avantajoase pentru cei ce vor exploata astfel de aparate.
Reporter: Compania dumneavoastră produce aparate de acest gen?
Dragoş Buriu: Din fericire, compania Amatic, al cărei reprezentant unic suntem, are astfel de echipamente de joc, ce vor fi omologate luna viitoare. Având în vedere performanţele Amatic în România, cu siguranţă produsul va fi unul potrivit pentru această categorie.
Reporter: Cum catalogaţi implicarea ONJN în demersul de soluţionare a necesităţilor pe care le au organizatorii de jocuri din România?
Dragoş Buriu: Sunt în domeniul jocurilor de noroc de aproape 15 ani şi în tot acest răstimp am activat sub diferite cadre legislative. Niciodată nu am întâlnit atâta deschidere faţă de operatori în trecut. Evident că ONJN rămâne o autoritate de stat, însă abordarea este complet diferită. Avem ocazia să ne facem auzite punctele de vedere şi, atâta vreme cât au fost argumentate corect, ele au fost şi acceptate.
Reporter: Sună interesant. Va împărtăşesc toţi operatorii opinia?
Dragoş Buriu: Din păcate natura umană şi spiritul naţional dezvoltat doar în anumite direcţii îi fac pe unii să vadă doar lucrurile rele pe care cineva le face. În acelaşi timp, majoritatea operatorilor aleg să stea departe de ONJN şi nu văd atât de direct întregul ansamblu de demersuri pe care acesta le întreprinde. Un exemplu în acest sens ar fi ajutorul doamnei preşedinte în legătură cu iniţiativa parlamentară de a aloca 4% din impozitul pe profit către finanţarea consolidării monumentelor.
Reporter: Cum a evoluat piaţa jocurilor de noroc şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?
Dragoş Buriu: Se spune că orice piaţă este într-o continuă schimbare, însă ceea ce se întâmplă acum în România nu poate fi acoperit de această expresie simplă. Dacă acum câţiva ani intrai într-o sală din ţara noastră şi vedeai jocuri de la un singur producător, acum intri şi vezi cel puţin 3-4 tipuri de jocuri total diferite. Succesul pe care îl avem cu Amatic este o dovadă în acest sens. Jucătorii aşteaptă mai multe de la operator şi acesta din urmă trebuie să găsească modalităţi de a-l fideliza cât mai bine. A avea un mix bun de aparate nu este doar o măsură ideală, ci una chiar necesară în acest moment.
Reporter: Sunt companii mari care şi-au manifestat interesul să investească pe piaţă noastră de profil, inclusiv pe segmentul logisticii şi softurilor. Consideraţi aceste intenţii ca fiind o ameninţare la adresa companiei dumneavoastră?
Dragoş Buriu: Avem în spatele nostru două companii internaţionale - Newton şi Amatic - cu care avem relaţii cât se poate de strânse. Împreună cu aceştia am reuşit performanţe chiar peste aşteptările noastre iniţiale. Fără a încerca să fiu deloc ironic, vreau să spun că întotdeauna concurenţa ne face să fim mai buni, însă în final concurăm cu noi înşine, nu cu ceilalţi.
Reporter: Cum a evoluat activitatea Newton Slots, în ultima perioadă?
Dragoş Buriu: Având în vedere cererea continuă de sisteme, activitatea Newton Slots se bazează în procent de 99% pe vânzarea de sisteme şi accesorii ale acestora. Restul de 1% este reprezentat doar de piesele de schimb vândute în trecut.
Reporter: Care este direcţia de dezvoltare în anul ce urmează?
Dragoş Buriu: Aşa cum spuneam mai devreme, urmează să lansăm cel puţin cinci produse noi, în acest an. Toate acestea sunt produse adiţionale sistemului de monitorizare şi Jackpot. Nu doresc să divulg mai multe informaţii acum, însă cu siguranţă acestea vor încânta.
Reporter: Mulţumesc!