Intrăm în procedura de deficit excesiv

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 mai 2009

Intrăm în procedura de deficit excesiv

Comisia Europeană va evita aplicarea unor măsuri drastice pe perioada crizei economice

Comisia Europeană (CE) declanşează, astăzi, procedurile de deficit împotriva ţării noastre, Maltei, Poloniei şi Lituaniei, pentru că au înregistrat deficite bugetare peste limita de 3% din PIB impusă prin tratatul de la Maastricht, condiţie impusă de CE pentru ca o ţară să fie acceptată în zona euro.

"Miercuri, Comisia va face primul pas în procedura de deficit excesiv, în cazul mai multor ţări", a declarat un oficial al Comisiei, potrivit Reuters, explicând că aceasta urmează să propună, luna viitoare, termene limită pentru restrângerea deficitelor. Şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, a declarat că CE va lua măsuri disciplinare împotriva acestor ţări, însă nu a precizat care vor fi acestea.

Premierul Emil Boc a pus ieri pe seama fostului Guvern declanşarea acestei proceduri, declarând că aces­ta a lăsat "moştenire" un deficit de 5,4% din PIB. "Comisia Europeană va declanşa, din nefericire, mecanismul de deficit excesiv împotriva ţării noastre din cauza iresponsabilităţii vechiului Guvern, care a făcut un deficit de 5,4% şi nu l-a orientat spre investiţii", a declarat primul ministru.

Europarlamentarul Daniel Dăianu consideră există motive întemeiate ca monitorizarea realizată de către Comisia Europeană să fie mult mai flexibilă decât cea manifestată înainte de criza economică faţă de ţările care au depăşit deficitul acceptat de Comisie, deoarece tot aceasta a pledat pentru stimulente materiale împotriva crizei, ceea ce implică o creştere automată a deficitului bugetar.

"Totdată, trebuie spus că revenirea deficitului bugetar sub 3% din PIB pentru aceste ţări, inclusiv pentru ţara noastră, va dura o perioadă mai lungă de timp, şi după cum se observă, şi prognozele pentru anul 2010 ale ţărilor europene depăşesc nivelul acceptat în tratat", a precizat domnul Dăianu.

Domnia sa a mai adăugat că, în cazul ţării noastre, Comisia va avea în vedere faptul că în perioadele de creştere economică deficitul bugetar a fost mare, în condiţiile în care trebuia să fie mult mai redus, de aceea monitorizarea va avea anumite particularităţi legate de faptul că nu este doar criza economică vinovată pentru deficit.

Totodată, va mai fi luată în considerare şi nevoia asigurării resurselor financiare pe termen lung, ca urmare a evoluţiei demografice defavorabile, a adăugat Daniel Dăianu.

În urma monitorizărilor, Comisia va face recomandări pentru ţara noastră, a precizat domnia sa: "Ni se va cere, cu siguranţă, şi reforma în administraţia publică, reforma cheltuielilor publice, o programare multianuală reală, precum şi responsabilizarea administraţiei locale", a explicat europarlamentarul.

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, (FMI), suntem nevoiţi ca, în 2011, deficitul să revină sub nivelul de 3% din PIB, iar în 2010 vom avea, potrivit prognozelor Comisiei Europene, un deficit de 5,6% din PIB.

Laurian Lungu, Managing Partner în cadrul Macroanalitica, consideră că iniţierea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră nu este foarte gravă, mai ales în condiţiile în care acest lucru se întâmplă în cazul mai multor state. Domnia sa caracterizeată acest proces mai degrabă ca pe un avertisment decât ca pe o penalizare venită din partea Comisiei Europene.

Va fi afectat ratingul ţării noastre?

Declanşarea procedurii de deficit excesiv nu va avea niciun impact asupra ratingului ţării noastre, consideră analistul agenţiei de evaluare Moody"s, Kenneth Orchard, care ne-a declarat că nivelul de peste 5% al deficitului nu era o noutate în luna martie, când agenţia a confirmat ratingul.

Şi Kenneth Orchard, analistul agenţiei Fitch, ne-a precizat că ratingul ia în calcul situaţia fiscală a ţării noastre. "Lipsa disciplinei fiscale în perioade economice pozitive şi riscul care derivă din acest lucru sunt reflectate în ratingul actual al ţării noastre "BB+" cu perspectiva negativă.

Reprezentantul Standard and Poor"s, Marko Mrsnik a declarat, la rândul său, că includerea ţării noastre sub monitorizarea Comisiei Europene în cadrul procedurii de deficit excesiv nu va avea niciun impact asupra ratingului ţării noastre.

Teoretic, procedura de deficit excesiv ar putea duce la amenzi pentru ţările din zona euro ce depăşesc pe o perioadă lungă de timp limita de deficit impusă de UE sau la îngheţarea ajutoarelor europene pentru statele ce nu fac parte din zona euro.

Însă Comisia Europeană a precizat că va evita aplicarea unor măsuri drastice pe perioada crizei economice şi a dat termene generoase pentru corectarea deficitelor fiscale.

Încrederea în mediul de afaceri din ţara noastră a scăzut semnificativ

Indicele pentru încrederea în mediul de afaceri din România a coborât la -15 puncte de la nivelul anterior de -8 puncte, potrivit unui sondaj al băncii Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care situează România pe locul cinci în regiune, din acest punct de vedere, potrivit NewsIn.

Încrederea în mediul de afaceri a scăzut drastic printre companiile ce funcţionează în Europa Centrală şi de Est în cele trei luni până în aprilie, deşi ritmul scăderii a încetinit, ca urmare a rezistenţei din ţări ca Polonia şi Cehia.

Indicele Thomson Reuters & OeKB a indicat o deteriorare a încrederii din mediul de afaceri în aproape fiecare ţară din regiune, cele mai afectate fiind Ucraina, Ungaria, Bulgaria şi Rusia.

Sondajul a arătat, pentru regiune, o scădere a indicelui la -15 în aprilie, de la -10 în ianuarie.

Rezultatele sondajului au indicat şi o scădere a investiţiilor din regiune, într-un ritm mai lent, unele dintre cele mai slabe rezultate fiind înregistrate în România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina.

Primul sondaj trimestrial a fost publicat în ianuarie 2007. Acesta a fost efectuat pe un eşantion de 400 de firme internaţionale ce gestionează 1.400 de companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb