Oamenii de ştiinţă oferă o nouă veste neplăcută: polii magnetici ai Pământului arată semne de inversare, iar asta poate provoca pagube greu de cuantificat în acest moment.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Colorado anunţă că polii mag-netici ai Pământului arată semne de inversare. Această transformare nu este fără precedent, dar efectele pot fi devastatoare pentru lumea civilizată. Vânturile solare ar putea da peste cap reţelele de electricitate din întreaga lume, astfel că zone întinse ar fi de nelocuit. Informaţia este oferită acum de zerohedge.com, dar amănunte pe acest subiect au fost date cu câteva luni în urmă şi de către site-ul shtfplan.com. De altfel, regresând pe urmele informaţiei putem ajunge până în 2011, când, în urma furtunilor solare, s-a vorbit şi depre polii Pământului.
Pământul are un nucleu topit, care generează un câmp magnetic capabil să apere planeta împotriva vânturilor solare devastatoare. Acest câmp mag-netic este vital şi conform măsurătorilor a scăzut cu 15% în ultimii 200 de ani. Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre. Astfel, în urmă cu aproximativ 800.000 de ani, nordul mag-netic se afla deasupra Antarcticii, iar sudul magnetic se afla suprapus nordului geografic. Oamenii de ştiinţă au estimat că un ciclu de inversare a polilor magnetici începe prin slăbirea continuă a câmpului magnetic într-un interval de câteva mii de ani. Apoi, când câmpul magnetic devine suficient de slab, polii se inversează, iar câmpul magnetic revine la intensitatea sa maximă. Noul studiu indică însă că ultima inversare a polilor magnetici s-a produs într-un interval de timp relativ scurt, de doar 100 de ani. Datele adunate de sateliţi Swarm, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), indică faptul că acest câmp magnetic îşi pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decât se credea iniţial. Dacă pierderea intensităţii s-ar fi produs mai lent, ar fi rămas valabilă predicţia privind inversarea polilor magnetici peste câteva mii de ani, dar în condiţiile semnalate de ESA această predicţie s-ar putea dovedi mult prea optimistă.
Geologii încă nu ştiu din ce cauză se inversează polii magnetici ai Pământului. Nucleul din fier al Pământului se comportă ca un magnet gigantic, ale cărui linii de câmp învelesc planeta. Câmpul magnetic protejează biosfera terestră de radiaţiile provenite de la Soare. Un câmp magnetic aflat în stadiul de intensitate minimă nu va reuşi să ţină departe de suprafaţa terestră radiaţiile solare şi cosmice, lucru care poate duce şi la afectarea reţelelor electrice şi a comunicaţiilor pe unde radio. Oamenii de ştiinţă au căutat eventuale urme ale unor catastrofe ce ar fi putut să se producă în timpul unor astfel de inversări şi nu au descoperit nimic alarmant.
O echipă internaţională de experţi a comparat starea actuală a câmpului magnetic al pământului cu aceea din timpul evenimentului Laschamp (acum 41.400 de ani) şi evenimentului Mono Lake (acum 34.000 de ani). În ambele ocazii, câmpul magnetic al Pământului "şi-a revenit" fără să se producă inversarea.