Fostele zone miniere vor primi, pe lângă sumele alocate prin Fondul de Tranziţie Justă, şi bani din Fondul de Modernizare. Aproape 900 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare vor fi alocaţi pentru investiţiile din judeţele Gorj şi Dolj pentru modernizarea capacităţilor de producţie care aparţin de Complexul Energetic Oltenia şi pentru realizarea unor capacităţi energetice noi, afirmă Virgil Popescu, ministrul Energiei.
"Avem un mesaj clar pentru cei de la Complexul Energetic Oltenia: nu închidem nimic, ci, din contră, investim în modernizare şi pregătim complexul pentru viitor. Da, în Oltenia se produce majoritatea energiei electrice de care România are nevoie. De aceea, în ultimii 3 ani Guvernul a alocat aproximativ 1 miliard de euro pentru funcţionarea optimă a CEO", a declarat Virgil Popescu, vinerea trecută, cu prilejul participării la aniversarea a 50 de ani de activitate a centralei Rovinari.
Ministrul Energiei a arătat că, pentru modernizare, CEO trece printr-o etapă de schimbare, dar nu se închide.
"Când acele unităţi, care produc energie electrică pe bază de cărbune, nu vor mai putea să funcţioneze din punct de vedere al eficienţei comerciale, vor fi în rezervă, pentru că nu se ştie ce situaţii vom avea de înfruntat pe viitor. Vom avea grijă să funcţioneze atât timp cât este necesar, dar totodată vom trece şi la etapa de folosire a gazului natural şi de producţie a energiei din surse regenerabile. Ministerul Energiei oferă tot sprijinul ca să construim mai departe, pentru ca acest complex să funcţioneze zeci sau chiar poate sute de ani de acum încolo", a precizat Virgil Popescu, care a spus că la nivelul Complexului Energetic Oltenia nu se va vorbi despre disponibilizări.
Ministrul Energiei a mai spus că CEO va deţine, prin investiţiile de 900 milioane euro, un rol important pentru asigurarea independenţei energetice a ţării noastre.