Investiţiile pentru sectoarele de plaje închiriate de 14 din cei 20 de agenţi economici sunt realizate în proporţie de 30%, conform contractelor, fiind considerate în grafic, pentru restul de şase evaluările urmând să fie efectuate în următoarele zile, a declarat, ieri, Sulfina Barbu, ministrul mediului şi gospodăririi apelor.
Sulfina Barbu a spus: "Comisia de evaluare a constatat că jumătate din suprafaţa unei plaje închiriate în Mamaia, mai exact 23.000 metri pătraţi, a fost trecută de Primăria Constanţa în proprietate privată. Comisia a sesizat Departamentul Anticorupţie, deoarece plajele au regim de domeniu public de interes naţional, inalienabil şi imprescriptibil. De altfel, prin comportamentul lor faţă de agenţii economici care au închiriat plajele, autorităţile locale constănţene urmăresc să compromită strategia promovată de Guvern în acest domeniu. Autorităţile locale refuză să acorde autorizaţii pentru grupurile sanitare construite pe plajele închiriate. Pentru confortul cetăţenilor, Preşedinţia a semnat, recent, o lege prin care în sezonul estival 2006 grupurile sanitare vor putea funcţiona pe plajă fără autorizaţie de construcţie". Conform unor surse din MMGA, sectorul de şase plaje care a fost trecut abuziv în proprietate privată acoperă zona din apropierea Hotelului Iaki, în staţiunea Mamaia.
Investiţiile totale realizate până la începutul lunii iulie pe sectoarele de plaje închiriate se ridică la 5,490 milioane lei, din care dotări minime cu utilaje - 3 milioane lei, dotări conform planurilor de investiţie - 420.000 lei, dotări igienico-sanitare - 775.000 lei şi dotări de agrement - 1,4 milioane lei. Aceste investiţii nu cuprind modernizările sectoarelor de plaje rămase în gospodărirea Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Pentru a asigura serviciul de salvamar pe plaje, MMGA a suplimentat fondurile DADL care va suporta, în sezonul estival 2006, cheltuielile legate de acest serviciu.