Investitorii din energie ar putea fi obligaţi să menţină proiectele din bani UE

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2007

Companiile de stat din energie îşi vor putea continua investiţiile din fonduri europene şi după privatizare, această clauză urmând a fi introdusă în viitoarele contracte de privatizare, a declarat, ieri, directorul din Ministerul Economiei, Felicia Răcăşanu, precizând că este o propunere a MEF.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei generale politici energetice, citat de NewsIn, Ministerul Economiei va propune AVAS să introducă în contractele de privatizare a companiilor din energie obligativitatea ca firmele care le vor prelua să continue investiţiile pentru care acestea au primit fonduri structurale.

Potrivit legislaţiei privind accesarea fondurilor structurale, proprietarul infrastructurii pentru care se primesc aceşti bani trebuie să rămână acelaşi pentru cel puţin cinci ani de la primirea fondurilor.

"În condiţiile în care complexurile energetice vor fi scoase la privatizare după ce acestea au depus documentaţia pentru primirea fondurilor structurale şi chiar după demararea acestor pro­iecte, cumpărătorii lor vor trebui să continue investiţiile pentru care producătorii de energie au primit aceşti bani", a declarat directorul general adjunct al Direcţiei Generale Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF).

Potrivit acesteia, situaţia se va regăsi în cazul tuturor companiilor energetice de stat care vor accesa fonduri structurale şi vor fi apoi privatizate. "Cele mai multe dintre aceste companii au nevoie de investiţii imense, mai ales în privinţa reducerii poluării, astfel că ne aşteptăm să acceseze o sumă importantă de bani europeni", a subliniat directorul general adjunct.

Răcăşanu a mai spus că, în perioada următoare, reprezentanţii MEF se vor întâlni cu cei ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a le propune introducerea aces­tor prevederi în contractele de privatizare.

Ghidul solicitantului în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru competitivitate va fi elaborat în octombrie, după aprobarea criteriilor de selecţie a proiectelor eligibile, a declarat, miercuri, directorul general adjunct din Ministerul Economiei, Felicia Răcăşanu.

"După aprobarea POS, în luna iulie a acestui an, urmează ca, timp de trei luni, comitetul de monitorizare să aprobe criteriile de selecţie a proiectelor eligibile, urmând ca, în octombrie, să elaborăm ghidul solicitantului. Abia apoi vom face solicitarea oficială de proiecte, însă, în acest an, doar pentru cele care vizează eficienţa energetică la con­sumatorul final industrial", a mai spus Răcăşanu.

Potrivit directorului general adjunct, aceste proiecte vor primi, în 2007, maxim 20 de milioane de euro, urmând ca pentru celelalte categorii de proiecte din domeniul energetic documentaţia pentru primirea fondurilor structurale să fie depusă abia în 2008.

România va primi fonduri structurale pentru dezvoltarea sectorului energetic în cadrul axei IV a POS "Creşterea competitivităţii economice", denumită "Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice", pentru care România va primi 638 milioane de euro, până în 2013.

Axa IV a POS are trei domenii majore de intervenţie. Primul vizează energia eficientă şi durabilă, pentru care se vor primi 351 milioane de euro. Pentru al doilea domeniu, care priveşte valorificarea resurselor regenerabile, vor fi alocate 191 milioane de euro, în timp ce, pentru sprijinul investiţiilor pentru interconectarea reţelelor naţionale de gaz şi energie electrică cu cele europene, se vor aloca circa 96 milioane de euro.

În cadrul primului domeniu, vor fi eligibile proiectele care vizează creşterea eficienţei energetice la consumatorii finali indus­triali, modernizarea capacităţilor de producţie şi a reţelei de transport şi distribuţie a energiei, pentru care un proiect poate primi maximum 10 milioane de euro. Tot în acest domeniu de intervenţie a fost inclusă şi reducerea poluării, prin montarea de instalaţii de desulfurare şi limitare a emisiilor cu efect de seră, pentru care se pot primi maximum 25 milioane de euro pe proiect, iar beneficiarii pot fi, pe lângă operatorii economici, şi autorităţile locale.

Proiectele care urmăresc producerea de energie verde din resurse regenerabile pot primi cel mult câte 10 milioane de euro din fondurile structurale. Totodată, pentru interconectarea reţelelor naţionale de transport de gaze şi electricitate cu cele din ţările vecine vor fi alocate câte 35 milioane de euro pe proiect, beneficiarii fiind Transgaz şi Transelectrica.

Potrivit estimărilor Organis­mului Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, responsabil pentru implementarea proiectelor care se încadrează în axa IV a POS, circa 190 de proiecte vor fi cofinanţate din fonduri struc­turale în cadrul acestei axe.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb