Câteva zeci de firme din China se află, zilele acestea, în România, pentru a discuta cu reprezentanţii ţărilor dunărene pe marginea dezvoltării Regiunii Dunării.
Republica Populară Chineză şi-a dublat, în 2010 faţă de anul precedent, investiţiile în Europa, 80% dintre acestea fiind realizate în Uniunea Europeană, a declarat, astăzi, Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), în deschiderea Forumului "Contribuţia Chinei la dezvoltarea Regiunii Dunării", organizată de CCIB. Potrivit domniei sale, Europa este piaţa care a înregistrat, din anul 2008, cea mai rapidă creştere a investiţiilor chineze.
Forumul organizat la Bucureşti este primul eveniment în cadrul căruia vor fi discutate proiecte concrete de dezvoltare a Regiunii Dunării, a mai spus Sorin Dimitriu, care a menţionat că, peste câteva luni, CCIB va deschide o reprezentanţă la Beijing, care va acorda consultanţă oamenilor de afaceri români în China.
Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a precizat că, printre proiectele pregătite pentru chinezi se numără şi cele care vizează construirea reactoarelor de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, Centurii Bucureşti, Canalului Dunăre-Bucureşti şi Canalului Siret-Bărăgan.
Reprezentanţii delegaţiei chineze s-au arătat interesaţi să investească în proiectele din România, subliniind ca vor face tot posibilul să depăşească problemele intâlnite în ţara noastră. Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România a subliniat că, în perioada ianuarie-aprilie 2012, schimburile comerciale dintre România şi China tind tot mai mult să se echilibreze. Oficialul a menţionat că, în perioada amintită, importurile Chinei din România au totalizat 286 milioane de dolari, cu 6,1% mai mult faţă de cele din perioada similară a lui 2011. Valoarea balanţei comerciale s-a ridicat la 595 milioane de dolari, în scădere cu 16,4%.
A doua parte a Forumului de la Bucureşti va avea loc în această toamnă.